Ameninţarea Italiei cu blocarea porturilor în cazul în care nu este susţinută în lupta împotriva migraţiei a funcţionat. Germania şi Franţa au anunţat sprijin suplimentar, iar UE pregăteşte noi măsuri privind relocarea mai rapidă a migranţilor.
80.000 de migranţi au ajuns în Italia de la începutul anului, 10.000 dintre ei doar în ultimele zile. Au fost salvaţi din Mediterana şi duşi în centrele de primire. Numărul este în creştere faţă de cel înregistrat anul trecut. Situaţia nu mai poate continua în această manieră, a avertizat Roma.
Germania şi Franţa s-au arătat gata să ofere sprijin Italiei, însă detaliile sunt vagi. A fost o întâlnire a miniştrilor de Interne şi a apărut ideea unui aşa numit Cod de conduită pentru ONG-urile care salvează migranţi în Mediterana. Comisia Europeană promite întărirea sprijinului pentru gărzile de coastă libiene şi accelerarea dispozitivului european de relocare a migranţilor.
“Suntem pregătiţi să suplimentăm sprijinul nostru pentru Italia, inclusiv la nivel financiar dacă este nevoie. Toate statele membre trebuie să furnizeze şi să dovedească solidaritate către Italia”, a declarat comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos.
Roma a făcut un apel către statele membre să primească nave care salvează migranţi, astfel încât să fie redusă presiunea asupra Italiei. A avertizat că, în caz contrar, îşi va închide porturile. Mai mulţi diplomaţi europeni sunt sceptici că se va ajunge la un acord pe această temă. Preşedintele Comsiei Europene spune însă că Italia şi Grecia nu vor fi lăsate singure în faţa crizei migraţiei pe mare.