Pacienţii cu Parkinson au discutat cu profesioniştii în sănătate, la Prefectura Dolj

0
395

Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson (ALIBP) și Houston NPA au organizat, ieri, un simpozion care a adus faţă în faţă pacienţi cu boala Parkinson şi profesionişti în sănătate. Întâlnirea a avut loc la Prefectura Dolj, unde, pe lângă pacienţi, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, ai Universităţii de Medicină și Farmacie Craiova, Primăriei municipiului Craiova, Consiliului Județean Dolj, Prefecturii Dolj şi Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.  

În România, aproximativ 72.000 de persoane suferă de Parkinson. Povara bolii pentru un pacient cu Parkinson este de multe ori foarte grea. Pe lângă problemele de sănătate create de această afecțiune cronică neurodegenerativă, acesta trebuie să înfrunte zi de zi discriminarea și indiferența celor din jur. Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson a organizat acest simpozion pentru îmbunătățirea nivelului de îngrijire al pacienților cu Parkinson, prin informarea acestora, a aparținătorilor lor și a profesioniștilor în sănătate cu privire la implicațiile medicale, sociale și economice ale bolii Parkinson. „În cadrul simpozionului, medici, farmacişti şi psihologi vor sta de vorbă cu pacienţii. Sunt cadre medicale care pot face echipă când vine vorba de boala Parkinson”, a precizat Maria Szerac, CEO Houston NPA.

72.000 de români suferă de Parkinson

Organizatorii şi-au propus să contureze mai multe direcții de acțiune pentru îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de Parkinson din zona Olteniei și de la nivel național, prin implicarea activă a autorităților locale și județene în proiecte concrete derulate de Asociația de Luptă Împotriva bolii Parkinson (ALIBP) și de partenerii săi. Pe agenda conferinței s-au regăsit subiecte precum necesitatea unui parteneriat între asociațiile de pacienți – cadre medicale – autorități – unități sanitare, provocările cu care se confruntă pacienții cu boală Parkinson în România sau rolul asociațiilor de pacienți. „Din anul 2000 sufăr de Parkinson, iar în 2006 am înfiinţat această asociaţie din dorinţa de a căuta un drum împreună cu alţi bolnavi de Parkinson. În România sunt 72.000 de persoane care suferă de această boală, iar 1.250 sunt membri ai asociaţiei”, a explicat Dan Raican, preşedintele Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson și bolnav de Parkinson de peste 15 ani.

O prioritate pentru societate și sistemul medical

Boala Parkinson constituie unul dintre domeniile din neurologie care în ultimii 20 ani au înregistrat o dezvoltare în cunoaștere fără precedent. Prin consecințele pe care le are asupra stării de sănătate generale a pacienților, asupra vieții cotidiene a acestora, dar și prin impactul asupra familiilor, boala Parkinson reprezintă o prioritate pentru societate și sistemul medical, în încercarea de a îmbunătăți calitatea vieții acestor pacienți și a-i reinsera în societate. „Parkinson este ce de-a doua afecţiune neurodegenerativă ca număr de pacienţi afectaţi. În aceste condiţii, evenimentul de astăzi are o importanţă deosebită. Direcţia de Sănătate Publică Dolj are încheiate parteneriate cu foarte multe ONG-uri. De câţiva ani, în judeţ, constatăm o îmbunătăţire a indicatorilor de sănătate”, a declarat Ludmila Prunariu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Abordarea pluridisciplinară contribuie la creşterea calităţii vieţii pacienţilor

Tremurul necontrolabil, rigiditatea musculară și bradikinezia, pierderea echilibrului și a coordonării sunt principalele simptome motorii ale bolii Parkinson. Alături de acestea, simptome cognitive precum: afectarea memoriei și a atenției, dar și vegetative: energie scăzută, oboseală, tulburări de somn sunt semne ale apariției bolii Parkinson. Afectarea mobilității, limitarea socializării, dar și impactul pe care îl are asupra familiei scad calitatea vieții pacientului. La Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova pacienţii cu Parkinson pot primi tratament în cele mai bune condiţii. „Misiunea unui spital este să asigure servicii cât mai bune. La Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova sunt anual 5.800 de pacienţi cu spitalizare continuă şi 1.200 de pacienţi cu spitalizare de zi. Abordarea pluridisciplinară contribuie la creşterea calităţii vieţii persoanelor cu Parkinson, cu profesionalism şi respect faţă de pacienţi”, a afirmat Luiza Mirela Popa, managerul Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova.