Crin Antonescu, noul preşedinte al Senatului, Valeriu Zgonea – la Camera Deputaţilor

1
427

Zi extrem de agitată ieri în Parlamentul României. Convocaţi iniţial în sesiune extraordinară pentru ca premierul Victor Ponta să prezinte raportul referitor la ceea ce a făcut la Consiliul European din 28-29 iunie, de la Bruxelles, pentru a discuta câteva zeci de proiecte de lege restante şi pentru a încerca să dea o formă constituţională legii votului uninominal pentru alegerile parlamentare din toamnă, care a fost declarată neconstituţională de către CCR, senatorii şi deputaţii au ţinut-o din şedinţă extraordinară în şedinţă extraordinară, unele din acestea convocate chiar pe parcursul zilei de ieri. De ordinea de zi anunţată luni s-a ales praful – în sensul că nu a mai fost valabilă decât prezentarea raportului de către premierul Ponta, în faţa Camerelor reunite – şi, la cererea aleşilor USL, au fost luate în discuţie şi aprobate solicitările de revocare din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, şi schimbarea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga şi Roberta Anastase. Astfel, în urma celor două şedinţe extraordinare ale Senatului – de la ora 17, şi Camerei – de la ora 19, liderul PNL, Crin Antonescu, este noul preşedinte al Senatului, iar deputatul de Dolj Valeriu Zgonea noul preşedinte al Camerei.

Crin Antonescu

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a fost schimbat din funcţie cu 70 de voturi „pentru” şi o abţinere. Votul a fost, potrivit preşedintelui de şedinţă, pesedistul Ioan Chelaru, secret electronic. PDL nu a participat la şedinţă. Reprezentanţii PSD şi PNL susţin în cererea de revocare din funcţie a lui Blaga că acesta nu ar fi dovedit imparţialitatea la care era obligat, având o acţiune discreţionară, dar şi faptul că acesta nu mai beneficiază de sprijinul majorităţii senatorilor. În locul lui Blaga a fost propus co-preşedintele USL Crin Antonescu. Fiind singurul candidat, acesta a fost ales cu 73 de voturi „pentru”, un vot fiind anulat. Votul a fost secret, pe buletine. Imediat după anunţarea rezultatului a şi fost convocată o şedinţă de Birou Permanent. Vasile Blaga, a anunţat aseară că a contestat la Curtea Constituţională revocarea sa din funcţie. Votul de la Senat este extrem de important pentru USL deoarece, în caz de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu – procedură care urmează să se declanşeze chiar în zilele următoare – cel care asigură interimatul este preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului.

Valeriu Zgonea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a fost revocată din funcţie aseară târziu, cu 160 de voturi „pentru” şi 1 „împotrivă”. Aceasta a fost acuzată de USL că a încălcat regulamentul Camerei în şedinţele plenului reunit din 20 şi 27 septembrie 2011, când s-a dat votul pentru numirea unor consilieri la Curtea de Conturi. USL a invocat că în cadrul acelor şedinţe Anastase a supus la vot rapoarte care ar fi fost întocmite abuziv de comisiile de buget-finanţe.

Băsescu le cere liderilor USL, UDMR şi UNPR să înceteze

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut, marţi seară, lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea şi Kelemen Hunor să înceteze imediat acţiunile împotriva instituţiilor statului român: „Privind la evenimentele care s-au desfăşurat în ultimele săptămâni şi au culminat cu acţiunile de azi, din Parlament, cer premierului Ponta, co-preşedintelui USL Crin Antonescu şi Daniel Constantin, precum şi domnului preşedinte UNPR, Gabriel Oprea, şi preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, să înceteze imediat, ei şi partidele lor, acţiunile împotriva instituţiilor statului român. Repet: celor nominalizaţi le cer să înceteze imediat acţiunile împotriva statului român. (…) Ţinta finală a acţiunilor majorităţii parlamentare conduse de Ponta, Antonescu, este punerea sub control a justiţiei. Suspendarea preşedintelui e doar o etapă intermediară, care, conform planificării lor, urmează să aibă loc zilele următoare”.

Valer Dorneanu, Avocatul Poporului

După înlocuirea din funcţie a lui Vasile Blaga, cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit din nou în şedinţă comună, pentru a discuta propunerea USL de revocare din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu. Cu 236 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 19 abţineri, proiectul de hotărâre a fost aprobat şi, în aceste condiţii, Valer Dorneanu, care este adjunctul Avocatului Poporului, a preluat interimar funcţia. Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a spus că revocarea din funcţie a lui Gheorghe Iancu a fost solicitată de USL pentru „încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare”.

Schimb acid de replici între Ponta şi Blaga

Începând cu ora 10, aşa cum fusese stabilit, premierul Victor Ponta a venit în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului pentru a prezenta raportul despre Consiliul European, ocazie cu care între acesta şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a avut loc un schimb acid de replici. Premierul i-a spus lui Blaga că „e greu să spui că eşti din opoziţie când preşedintele te sprijină. (…) Fiecare îşi alege stăpânul. Eu prefer să am Parlamentul şi poporul. (…) Nu voi răspunde atacurilor la persoană pentru că vreau să mă bat cu stăpânul. (…)”. Simţindu-se atacat, Vasile Blaga a reacţionat imediat, pe un ton iritat: „Nu va mai trece mult timp până când românii vor fi arestaţi pe stradă pentru delicte de opinie. (…) Domnule Ponta, vă cerem să vă daţi demisia de onoare, aşa cum i-aţi cerut domnului Mang (n.r. – fost ministru al Educaţiei). (…) Ne-aţi spus că aţi fost la Bruxelles, la Consiliul European, dar nu ne-aţi spus că aţi făcut acest lucru încălcând grav Constituţia României, îndepartând astfel România de normele europene. (…) Aţi deschis calea către anarhie, acesta este mesajul pe care l-aţi transmis românilor şi, în acelaşi timp, l-aţi dus la Bruxelles. Realitatea este că numai dumneavoastră vă bucuraţi de Europa, pe români vreţi să-i scoateţi din Europa”.

Şi Curtea Constituţională este în vizorul USL

Parlamentarii USL au discutat, luni seara, despre o eventuală acţiune în instanţă împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale a României (CCR) sau retragerea mandatelor celor numiţi de Parlament, deranjaţi fiind de faptul că instituţia a aprobat ca preşedintele Traian Băsescu să meargă la Consilul European. Potrivit unor surse parlamentare, aleşii PSD şi PNL au discutat două variante pentru rezolvarea conflictului dintre Parlament şi CCR: fie o  acţiune în instanţă împotriva judecătorilor CCR, pentru abuz în serviciu – deoarece au introdus în decizia privind reprezentarea la Consiliul European concepte şi instituţii care nu există în legea fundamentală, fie retragerea mandatelor judecătorilor, pe acelaşi considerent al încălcării legii fundamentale. Întrebat ieri, de jurnalişti, dacă Guvernul intenţionează să schimbe Legea de organizare a CCR prin ordonanţă de urgenţă, premierul a răspuns negativ. „Nu! Cum o să schimbe Guvernul judecătorii de la Curtea Constituţională, ce este nebunia asta ? Miercuri (n.r. – astăzi) avem o şedinţă obişnuită de Guvern”.

Judecătorii CCR au reacţionat imediat, afirmând că toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale în componenţa actuală, stabilită pe baza Constituţiei, încălcându-se dispoziţiile constituţionale potrivit cărora pe timpul mandatului judecătorii sunt inamovibili.

 

1 COMENTARIU

  1. Foarte interesant ar fii , daca dupa toate astea , am vedea si niste procese de judecata , asupra acelor oameni politici care , si-au insusit milioane de euroi, din bugetul statului ,si sa li se si confiste acei bani ! Nu doar sa fie condamnati la un an – doi de inchisoare , cum au facut cu Adrian Nastase , ia-r apoi sa fie liberi sa se apuce de afaceri !!! Ca doar au cu ce !!

Comments are closed.