Rezultate foarte slabe la bacalaureat: în Dolj doar 39,74% din elevi au promovat

0
341

După o lună de evaluare continuă, absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a şi-au văzut, ieri, rezultatele examenului de bacalaureat, care le-au adus celor mai mulţi dintre ei doar dezamăgire. În Dolj, din 6.810 elevi care au susţinut toate probele au fost declaraţi „reuşiţi” numai 2.706, fiind înregistrat astfel cel mai mic procent de promovabilitate de până acum – 39.74%. Elevii şi părinţii contestă subiectele, invocând gradul sporit de dificultate. Din datele transmise la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului reiese că 3.724 de candidaţi au obţinut note între 1 şi 4.99.  De altfel, întreaga sesiune s-a derulat şi în Dolj, ca peste tot în ţară, într-o atmosferă tensionată. Sălile de examen au fost monitorizate cu camere video şi web, fiind înregistrat cel mai mare număr de eliminaţi de până acum: peste 100 de candidaţi la nivel naţional şi 26 în Dolj.

Rezultatele acestei prime sesiuni de bacalaureat sunt parţiale. La solicitarea candidaţilor, lucrările pot fi reevaluate. Contestaţiile se depun astăzi, în intervalul orar 8.00 – 12.00, la centrele de examen. Conform metodologiei, notele pot creşte cu maximum un punct şi jumătate. În Dolj sunt 4.104 elevi care nu au reuşit să promoveze această sesiune.

Nici o şcoală nu a obţinut promovabilitate de 100%

Spre deosebire anii precedenţi, de această dată nici o unitate de învăţământ nu s-a aflat în situaţia de a nu avea nici un elev promovat, dar nu au fost nici situaţii în care o unitate de învăţământ să aibă toţi elevii „reuşiţi”. Cele mai slabe rezultate au fost înregistrate la Colegiul  Tehnic „Ştefan Milcu” din  Calafat – promovabilitate 5,67%, Centrul Şcolar „Beethoven” din Craiova – 4,76 şi Grupul Şcolar Pleniţa – 4,44%. La polul opus se află cele trei colegii din centrul Craiovei, mereu pe podiumul performanţei: „Carol”, „Fraţii Buzeşti ” şi „Elena Cuza”, la care promovabilitatea a fost de 98,97%, 95,28% şi respectiv 94%.

10 elevi de 10

10 elevi au reuşit chiar performanţa de a promova bacalaureatul cu media 10. «Performanţa mediilor de 10 a fost obţinută de doi elevi de la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, doi de la Liceul Teoretic „Henri Coandă”, doi de la Colegiul Naţional „Carol I”, doi de la Liceul „Independenţa Calafat, un elev de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi un elev de la Băileşti», a precizat inspectorul şcolar Cerasela Cremene, secretarul Comisiei Judeţene de bacalaureat.

22 august – 2 septembrie, a doua sesiune de bacalaureat

Elevii care îşi pun speranţe în contestaţii pentru a promova bacalaureatul vor afla rezultatele finale pe 8 iulie a.c. Cei care nu vor reuşi să treacă de această etapă pot să se înscrie pentru cea de a doua sesiune de bacalaureat din acest an, în perioada 11-15 iulie a.c. Conform calendarului de examen, în perioada 22-26 august se vor derula probele de evaluare a competenţelor digitale. Probele scrise vor începe pe 29 august cu examenul de Limba şi literatura română. Pe 30 august a.c. se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar pe 2 septembrie proba la alegere din aria curriculară a profilului şi a specializării. La această sesiune nu mai pot participa elevii eliminaţi pentru fraudă, care au primit suspendare pentru următoarele două etape.