Pentru cine a ajuns la închisoare primarul de la Cârna?

0
849

Primarul comunei Cârna, Cornel Andrei, suspendat din funcţie, a fost arestat în urma unui control al Camerei de Conturi Dolj. Despre reparaţiile şi întreţinerea unor drumuri comunale, reabilitare-construcţie garaj, reabilitarea unei magazii de lemne, demolarea şcolii generale, colectarea deşeurilor de pe raza comunei Cârna şi alte ilegalităţi comise de Cornel Andrei încă din primul an de mandat am scris în cotidianul nostru în  2009 şi în 2010. Argumentele primarului Cornel Andrei şi ale contabilului Elena Boţa că nu au „cunoştinţe tehnice în legătură cu lucrările executate” nu au stat în picioare nici în faţa procurorilor şi nici a judecătorului, care i-a dat mandat de arestare preventivă, primului, pentru 29 de zile.

Cornel Andrei

În raportul Camerei de Conturi Dolj sunt evidenţiate multe ilegalităţi comise de primarul comunei Cârna, Cornel Andrei. Interesante sunt însă plăţile efectuate de Primăria Cârna către SC „Edu Trans Com” SRL Craiova, cu semnătura lui Valentin Mitrică pentru „bun de plată”. Cornel Andrei nu a aşteptat mult din momentul în care a depus jurământul ca primar al comunei Cârna până să înceapă afacerile cu bani publici. În luna august 2008, Primăria Cârna a încheiat un contract cu nr. 1392/29.08.2008 în valoare de 31.813,59 lei, fără TVA, prin care s-a atribuit prin încredinţare directă executarea “Lucrări de întreţinere drumuri comunale”, pentru care s-a întocmit situaţia de plată în sumă totală de 37.858,21 lei, inclusiv TVA, semnată de primar. Din verificarea realităţii cantităţilor de lucrări executate şi a preţurilor practicate de executantul lucrărilor au rezultat unele diferenţe plătite în plus de 4.500,25 lei.

A scindat contractele ca să nu ţină licitaţia publică

Şi în anul 2009 au fost încălcate prevederile art. 19 şi art.23 din OUG nr. 34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii cu modificările ulterioare şi ale art. 4 alin. 1, 2, 4, 5 şi 7 din HG nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică din OUG nr. 34/2006. Cum s-au apărat Cornel Andrei şi consilierul principal pentru achiziţii publice, Atanasie Toma? Conform raportului Camerei de Conturi Dolj, Cornel Andrei a dat vina pe responsabilul cu achiziţii publice: “Elaborarea programului anual al achiziţiilor publice pentru anul 2009 a fost în sarcina responsabilului cu achiziţiile publice conform fişei postului”. Cornel Andrei a considerat că nu se încalcă prevederile art. 19 şi art. 23 din OUG nr. 34/2006, declarând că “nu s-a scindat contractul de lucrări de drumuri în scopul evitării licitaţiei publice, întrucât necesitatea execuţiei lucrărilor de drumuri a apărut în momente diferite”. Deşi un drum era într-o stare avansată de degradare, iar un altul se prezenta mai bine, din situaţiile de lucrări ale constructorului reiese că s-au executat aceleaşi categorii de lucrări. Justificările primarului Cornel Andrei nu au fost întemeiate. “Scindarea contractului de lucrări de drumuri în scopul evitării licitaţiei publice nu se justifică prin necesitatea execuţiei lucrărilor de drumuri în momente diferite ale aceluiaşi an, acesta recunoscând că societatea constructoare nu a respectat solicitarea autorităţii contractante, executând aceleaşi categorii de lucrări pe ambele drumuri”, se arată în raportul Camerei de Conturi Dolj.

Caietul de sarcini, făcut după modelul adus de reprezentantul SC „Edu Trans Com” SRL Craiova

Atanasie Toma a declarat inspectorilor de la Camera de Conturi Dolj că: “Achiziţiile publice desfăşurate în cursul anului 2009 şi în continuare s-au efectuat sub îndrumarea şi coordonarea primarului Cornel Andrei”. Declaraţiile lui Atanasie Toma devin interesante din momentul în care declară că: «Referitor la achiziţia de lucrări privind reparaţia de drumuri comunale şi întreţinere de drumuri comunale executate de firma SC „Edu Trans Com” SRL Craiova menţionez faptul că am întocmit caietul de sarcini după modelul adus de Dan Furiş, reprezentantul acestei firme, completat cu articolele de deviz şi cantităţile ce trebuiau executate». Un alt argument pe care l-a adus Atanasie Toma în favoarea sa a fost legat de faptul că nu se pricepe la problemele tehnice în construcţii şi a considerat că firma fiind de specialitate şi purtând discuţii cu primarul Cornel Andrei cele consemnate în modelul de caiet de sarcini corespund realităţii de pe teren. Este evidentă intenţia primarului Cornel Andrei de a acorda contractul SC „Edu Trans Com” SRL Craiova, mergând până acolo încât a lăsat reprezentantul societăţii să îşi facă singur caietul de sarcini.

Ştefan Furiş, copil de casă al deputatului pedelist Constantin Dascălu

Din verificările efectuate de inspectorii Camerei de Conturi Dolj privind achiziţiile publice de bunuri, servicii şi lucrări a reieşit faptul că Primăria Cârna nu a respectat, în toate cazurile, dispoziţiile legale în vigoare, efectuând în cursul anului 2009 achiziţii publice de bunuri, servicii şi lucrări fără a avea întocmit program anul de achiziţii publice cu respectarea prevederilor legale. Practica de divizare de către primari a unor categorii de lucrări i-a venit de hac lui Cornel Andrei. De ce a riscat acesta să ajungă la închisoare, divizând anumite lucrări de reparaţii şi întreţinere drumuri comunale? Poate din credinţa că nu i se va întâmpla absolut nimic, pentru că societatea cu care lucra avea “spatele” asigurat. SC “Edu Trans Com” SRL Craiova îl are ca unic acţionar pe Ştefan Furiş şi are ca domeniul de activitate “extracţia pietrişului şi nisipului”. În cercurile PD-L este cunoscut faptul că Ştefan Furiş este copilul de casă al lui Constantin Dascălu, deputat pedelist de Dolj. Primarul comunei Cârna, Cornel Andrei, făcuse deja pasul către PD-L. Siguranţa pe care o avea când încălca în mod evident legea era dată de oamenii din spatele  SC “Edu Trans Com” SRL, pentru că surse din PD-L Dolj susţin că deputatul Constantin Dascălu nu este străin de această societate comercială. La această oră, Ştefan Furiş şi cei care îl protejează îşi văd liniştiţi de treabă, în timp ce Cornel Andrei stă puţin la “răcoare”. Poate acum a înţeles cum fac unii politicieni promisiuni până când se văd cu sacii în căruţă. Cornel Andrei nu este de văitat, pentru că este greu de închipuit că nu a beneficiat de aceşti bani publici plătiţi în plus, dar a fost naiv dacă a crezut vreun moment că îl va ajuta cineva când va intra pe mâna justiţiei.