Mai mulţi bani pentru doljenii cu boli rare

0
382

Doljenii înregistraţi în evidenţele medicale cu boli rare beneficiază anul acesta de mai mulţi bani pentru tratament. Comparativ cu anul trecut sumele alocate au crescut în anul 2011 cu aproape 50.000 de lei. În plus, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că începând cu această lună bugetul alocat programului naţional pentru boli rare a fost suplimentat cu aproximativ opt milioane de lei.

În judeţul Dolj, în prima parte a acestui an, au fost incluse în programul derulat de Ministerul Sănătăţii numai 16 persoane, dintre care zece cu hemofilie şi şase cu talasemie. Acestea au primit îngrijiri medicale în cadrul celor două unităţi sanitare cu care Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj are încheiate contracte pentru subprogramul de tratament al bolilor rare. Este vorba de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova şi Spitalul Clinic Municipal Filantropia.

De asemenea, prin farmaciile cu circuit deschis au beneficiat de tratament în trimestrul întâi cinci copii şi cinci persoane adulte. Bugetul din acest an pentru bolile rare este de 595.000 lei, din care 451.000 lei pentru hemofilie şi 144.000 lei pentru talasemie. În creştere faţă de sumele contractate anul trecut  când fondurile au fost de 550.000 lei, din care 483.000 lei pentru hemofilie şi 67.000 lei pentru talasemie. Dacă va fi necesar, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj spun că pe parcursul acestui an vor solicita o suplimentare a sumelor alocate. „În funcţie de indicatorii realizaţi efectiv pe parcursul derulării contractului, CAS Dolj va efectua demersuri în vederea suplimentării fondurilor necesare”, a declarat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.

4.876 de români suferă de boli rare

La nivel naţional, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boli rare a crescut constant în ultimii ani. Dacă în 2007 numărul acestora era de 3.165, în 2008 a ajuns la 3.832, apoi în 2010 la 4.418 de bolnavi, iar anul acesta în evidenţele medicilor se găsesc 4.876 de persoane. Fondurile alocate pentru pacienţii incluşi în programul naţional de boli rare se ridică la peste 221 milioane lei şi au fost suplimentate luna aceasta cu aproximativ 4%. De altfel, şi bugetul alocat bolilor rare a crescut având în vedere numărul tot mai mare de bolnavi diagnosticaţi.

Preţul de decontare a peste 1.400 de medicamente ar putea scădea

O altă propunere recentă a autorităţilor medicale este aceea de a modifica preţurile de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate. Potrivit proiectului de act normativ, Ministerul Sănătăţii intenţionează modificarea metodologiei de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încât să le poată asigura unui număr cât mai mare de bolnavi.

Pe lista C2 se regăsesc medicamentele acordate gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie sau transplant. Aici sunt incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internaţionale.

Conform calculelor, preţul de decontare a medicamentelor ar urma să pornească de la preţul producător aprobat prin Ordinul nr. 75/2009 diminuat cu 15%. În noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia între 8% şi suma fixă de 20 lei, faţă de formula veche, în care cota putea varia între 14% şi 30 lei. În ceea ce priveşte farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 lei, faţa de procentele vechi cuprinse între 24% şi suma fixă de 35 lei.