Istoria Băniei, în şcolile craiovene

1
354

Consilierul municipal Bianca Predescu propune ca Istoria Băniei să fie introdusă ca materie opţională în liceele şi şcolile din Craiova. Alesul local a cerut viceprimarului Mărinică Dincă să se organizeze o întâlnire cu reprezentanţii ISJ Dolj, în cadrul căreia să discute acest demers.

Bianca Predescu

Alesul local PSD Bianca Predescu a lansat propunerea în plenul de săptămâna trecută, cerând edililor să organizeze o întâlnire oficială la Primăria Craiova în acest scop. «Aş propune un dialog cu Inspectoratul Şcolar General (ISJ) în cadrul căruia să cerem introducerea, ca materie opţională, a predării istoriei oraşului şi a judeţului nostru», a solicitat Bianca Predescu. Potrivit acesteia, fiind vorba de o materie opţională, se poate introduce fără probleme în aria curriculară a şcolilor şi liceelor, fiind la îndemâna directorilor să aleagă sau nu predarea materiei la clase. Mai mult, consilierul municipal susţine că nu ar fi un lucru ieşit din comun, dat fiind faptul că s-a procedat în acest fel şi în alte judeţe din ţară.

Din perlele elevilor: Muzeul de Artă „Jean Negulescu”

Bianca Predescu spune că este de neconceput să nu ne cunoaştem istoria oraşului în care trăim, cu atât mai mult olimpicii craioveni la diferite materii „care sunt mesagerii noştri şi care au lacune la acest capitol”. Consilierul a povestit că a avut o discuţie cu elevi cu merite deosebite la diverse discipline, dar care nu aveau cunoştinţe corecte despre istoria urbei. «Sunt absolvenţi cu rezultate foarte bune pe care i-am întrebat despre denumirile instituţiilor şi nu au ştiut ce să-mi răspundă. Un tânăr pe care l-am chestionat cu privire la Muzeul de Artă mi-a spus, de exemplu, că se cheamă Jean Negulescu şi s-a ales această denumire pentru că acesta era un actor».

Turnuleţele din Popoveni, imaginea Craiovei în lume

Consilierul municipal este de părere că acest demers este obligatoriu să fie făcut de autorităţi, acestea având sarcina de a se îngriji de formarea unei imagini corecte despre oraş. Bianca Predescu spune că municipalitatea trebuie să-şi dea mai mult interesul ca valorile recunoscute de-a lungul timpului să fie promovate. Însă, până să se ajungă acolo, este nevoie ca mai întâi să fie foarte bine cunoscute. «Din păcate, Craiova nu are o imagine foarte bună în exterior. Recent, am primit de la un profesor din Belgia o pagină scanată din Paris Match. Erau şi câteva ilustrate din oraşul nostru în care apăreau nişte case cu turnuleţe ale unor oameni de etnie romă».

Consilierii vor să scape de renumele de oraş interlop

Potrivit consilierului Predescu, Craiova era percepută ca o lume interlopă, ceea ce e un lucru grav şi complet eronat. «Din imaginile pe care le-am văzut mi-am dat seama că oraşul nostru este văzut din afară ca o lume a interlopilor. Chiar am fost întrebată cum de pot să supravieţuiesc într-un astfel de mediu. Atunci i-am spus profesorului belgian că aceste imagini nu sunt deloc reprezentative pentru oraşul nostru». Bianca Predescu crede însă că nu îi poţi convinge pe străini că altul este adevărul despre Craiova şi craioveni decât aducând dovezi istorice despre acest loc. «Şi nu sunt puţine lucrurile din trecutul nostru cu care ne putem mândri».

Propunerea va ajunge la ISJ Dolj

Pledoaria pentru promovarea istoriei şi a culturii Băniei în rândul elevilor de liceu a fost împărtăşită şi de autorităţile locale. Atent la expunerea consilierului Bianca Predescu, viceprimarul Mărinică Dincă a recunoscut că Primăria Craiova ar trebui să aibă o relaţie mai apropiată cu ISJ Dolj şi a promis că va solicita o întâlnire cu reprezentanţii acestei instituţii  în cadrul căreia va expune şi această propunere. «Sunt de acord să purtăm o discuţie cu reprezentanţii ISJ Dolj şi ar fi bine dacă s-ar putea introduce o astfel de materie pentru că trebuie să ne cunoaştem foarte bine istoria oraşului», a precizat Mărinică Dincă. Materia ar urma să cuprindă date istorice, geografice, etnografice, arheologice şi culturale despre Craiova de altădată.

 

Comments are closed.