În perioada 31 mai – 3 iunie 2018, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, a participat la cea de-a 17-a conferință a Dialogului IISS Shangri-La organizată la Singapore, fiind cea mai importantă reuniune pe teme de securitate din Asia și una dintre cele mai prestigioase din lume. Este prima invitaţie adresată unui înalt demnitar român de a participa la acest forum.
Conferința a reunit lideri politici din toată lumea, diplomați, specialiști pe probleme de securitate și apărare, precum și numeroși reprezentanți ai unor think-tank-uri internaționale de renume. Din delegația oficială a României a făcut parte secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale din Ministerul Afacerilor Externe, Monica Gheorghiță.
Participarea înaltului demnitar român la lucrările Dialogului Shangri-La a reflectat profilul României de actor relevant în spațiul geopolitic european, membru activ al Uniunii Europene și NATO, conferind o valoare adăugată certă pregătirii mandatului României de Președinte al Consiliului Uniunii Europene, pe care îl va deține în semestrul I al anului 2019.
În cadrul conferinței, viceprim-ministrul Ana Birchall a transmis un mesaj din partea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, în care a subliniat că “România și Singapore vor avea o importantă oportunitate de a colabora pentru a apropia Europa și Asia mai mult, atât în timpul Președinției României a Consiliului UE, cât și pe durata coordonării de către Singapore a relațiilor ASEAN – UE pentru perioada 2018-2021”.
Totodată, Ana Birchall a susținut în cadrul dezbaterilor poziția României de actor relevant în domeniul securității la nivel regional și global, cu accent pe regiunea extinsă a Mării Negre. “Consolidarea cooperării la nivel regional și global reprezintă singura cale pentru a transforma zona extinsă a Mării Negre dintr-o regiune a confruntărilor într-o punte între popoare și culturi. România consideră că formulele de cooperare sectorială între țările riverane pot contribui la consolidarea încrederii în regiunea extinsă a Mării Negre și, prin urmare, pledăm pentru o colaborare strânsă între actorii relevanți din regiune, organizațiile societății civile și autoritățile publice. Cu siguranță abordarea constructivă pe termen lung a țării noastre în regiunea extinsă a Mării Negre va servi ca platformă pentru dezbatere și cooperare, temă care va fi pe agenda de priorități în contextul preluării de către România a președinției Consiliului UE în primul semestru din 2019”, a subliniat viceprim-ministrul român.
În marja forumului, viceprim-ministrul Ana Birchall a discutat cu secretarul american al apărării, James Mattis, prilej cu care a reiterat faptul că parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonul fundamental al politicii noastre externe, mulţumindu-i pentru susţinerea SUA, în contextul candidaturii României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică; cu ministrul japonez al apărării, Itsunori Onodera, căruia i-a transmis aprecierea prim-ministrului pentru susţinerea candidaturii României la OCDE, precum şi cu secretarul apărării britanic, Gavin Williamson, evidenţiind buna cooperare în cadrul parteneriatului strategic bilateral.
De asemenea, oficialul român a avut întrevederi cu viceprim-ministrul Statului Qatar, Khalid Al-Attiyah, cu viceprim-ministrul Regatului Cambodgiei, Tea Banh, şi cu viceprim-ministrul Regatului Thailandei, Prawit Wongsuwan. Cu prilejul discuţiilor, Ana Birchall a evidenţiat interesul României de a dezvolta cooperarea economică bilaterală şi a adresat mulţumiri pentru susţinerea candidaturii ţării noastre ca membru nepermanent la Consilul de Securitate ONU, pentru mandatul 2020-2021.
Cu acelaşi prilej, Ana Birchall a avut întrevederi bilaterale cu viceprim-ministrul coordonator pentru securitate națională din Republica Singapore, Teo Chee Hean, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Singapore, Vivian Balakrishnan şi cu David Koh, secretar adjunct şi director în domeniul apărării cibernetice în cadrul Ministerului Apărării din Singapore.
Întrevederile cu înalții oficiali din Singapore au evidențiat necesitatea consolidării dialogului politico-diplomatic dintre România și Singapore, cu accent pe dezvoltarea potențialului semnificativ de cooperare în sectorul economic și în domenii precum securitatea cibernetică, cercetare-dezvoltare, educație și IT&C. Totodată, ambele părți au confirmat interesul pentru cooperare în identificarea unor proiecte comune în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în semestrul I 2019, și al asumării, de către Republica Singapore, a coordonării relațiilor UE-ASEAN în perioada 2018-2021.
Totodată, în prezența celor doi viceprim-miniștri, la 31 mai 2018, a avut loc semnarea Acordului interguvernamental privind serviciile aeriene între Guvernul României și Guvernul Singapore. Din partea română, documentul a fost semnat de secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale în Ministerul Afacerilor Externe, Monica Gheorghiță, iar din partea singaporeză, de către Secretarul Permanent în Ministerul Transporturilor, Loh Ngai Seng.