Prima strategie participativă de dezvoltare locală

0
398

Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-profit din Oltenia (C.R.O.N.O.) Craiova, în cadrul unui proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, susţinut de Petrom, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, a sprijinit locuitorii din comuna Poboru (judeţul Olt) să îşi constituie prima organizaţie comunitară şi să elaboreze prima strategie participativă de dezvoltare locală. Demersul este o etapă necesară în procesul de accesare a fondurilor europene în această comună.

În cadrul proiectului “AcCiviRur (Activism Civic Rural) POBORU 2012”, Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non – profit din Oltenia (C.R.O.N.O.) Craiova, a facilitat constituirea Asociaţiei Comunitare „Vulturelu”, prima organizaţie non–guvernamentală comunitară din comuna Poboru (judeţul Olt) precum şi elaborarea primei strategii de dezvoltare locală pe baze participative, cu implicarea tuturor factorilor decizionali locali (autorităţi publice, instituţii şi organizaţii locale, lideri de opinie, cetăţeni interesaţi, etc.). Efectul pe termen lung va fi eficientizarea procesului de atragere a finanţărilor/ resurselor în comunitate şi creşterea implicării active a cetăţenilor în elaborarea politicilor publice locale.

Cetăţenii, consultaţi în cadrul evenimentelor publice

Nicolae Cuţă, preşedintele C.R.O.N.O. Craiova a precizat că Asociaţiei Comunitară „Vulturelu” a fost constituită de către un grup de iniţiativă format din cetăţeni interesaţi care s-au implicat în elaborarea pe baze participative a strategiei de dezvoltare locală. „Cetăţenii au fost consultaţi în cadrul unor evenimente publice locale atât privind obiectivele şi direcţiile de dezvoltare locală din următorii patru ani cât şi privind rolul, locul, misiunea şi obiectivele respectivei organizaţii comunitare. Implementarea strategiei va fi monitorizată de noua organizaţie locală. Membrii acesteia au beneficiat de cursuri de instruire şi formare”, a subliniat Nicolae Cuţă. Organizaţia comunitară a dobândit personalitate juridică în data de 20 aprilie 2013 prin hotărârea Judecătoriei Slatina, iar acum implementează un prim proiect propriu pentru reamenajarea Monumentului din sensul giratoriu din faţa Primăriei comunei, iar în paralel a depus, în parteneriat, un alt proiect în cadrul „Şcolii lui Andrei 2013”, program iniţiat de compania Petrom. „Prezentul proiect reprezintă continuarea unor proiecte anterioare similare implementate de organizaţia noastră în 2008 – 2011 în alte comune din Oltenia, cu sprijinul OMV Petrom”, a mai spus preşedintele CRONO.


Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non–profit din Oltenia :

  • A fost înfiinţat în mai 2004 de un grup de activişti civici din Craiova pentru a contribui la dezvoltarea societăţii civile în Oltenia prin sprijinirea organizaţiilor non-profit din  regiune.
  • Dezvoltarea şi formarea abilităţilor, atitudinilor şi practicilor funcţionarilor publici printr-o combinare a programelor de instruire cu cele de dezvoltare a capacităţilor instituţionale
  • Atragerea mediului de afaceri în dialogul dintre ONG şi autorităţile locale asupra problemelor de dezvoltare economică şi socială locală reprezintă direcţiile principale de acţiune ale asociaţiei.