Primarul Lia Olguţa Vasilescu a explicat de ce nu va începe, deocamdată, construcţia noului cartier de locuinţe. Deşi a fost lansată o ofertă privind finanţarea proiectului, băncile nu s-au arătat interesate de această propunere.
Cartierul de locuinţe pentru tineri se lasă aşteptat. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a explicat, săptămâna trecută, când şi-a prezentat bilanţul primului an de mandat, că proiectul nu poate fi deocamdată pus în practică deoarece băncile nu se înghesuie să finanţeze acest proiect. Potrivit edilului, municipalitatea a lansat licitaţia pentru contractarea unui credit de finanţare la începutul lunii aprilie, dar oferta sa nu a fost îndeajuns de tentantă. „Am făcut o cerere de împrumut pentru construirea unui cartier. Nu s-a prezentat la licitaţie decât CEC, dar a venit cu o dobândă nepermis de mare şi atunci am anulat această licitaţie”, a precizat primarul Craiovei, fără a menţiona, în schimb, care a fost dobânda cuprinsă în oferta CEC-ului.
Licitaţia va fi relansată
Potrivit primarului, autorităţile locale vor relua licitaţia în perioada următoare, când se speră că mai multe bănci îşi vor depune ofertele. „Va trebui să reluăm această licitaţie până când se va prezenta o bancă care să dea dobânda aşa cum credem noi că este corectă”, a mai spus primarul Craiovei. Lia Olguţa Vasilescu nu a precizat însă când va fi relansată licitaţia privind împrumutul municipal şi nici la cât ar trebui să se ridice dobânda cu care ar veni unităţile bancare astfel încât să fie pe placul municipalităţii.
Împrumutul va fi rambursat în 10 ani
Creditul pe care Primăria Craiova intenţionează să-l contracteze este de 32,28 milioane de lei. Printre alte cerinţe, unitatea bancară de la care se va lua aceşti bani trebuie să arate că a mai creditat şi alte municipalităţi şi să depună o garanţie bancară de 1,5 miliarde de lei vechi. De asemenea, creditul va fi rambursat în următorii 10 ani, dintre care primii doi ani vor fi ani de graţie în care nu trebuie să achite nici o dobândă. Autorităţile şi-au programat să facă trei extrageri din cont. Prima ar fi chiar în acest an, de 8 milioane de lei, iar următoarele în 2014 – de 16 milioane de lei şi în 2015 – 8,2 milioane de lei.
Fără probleme la avizare
Ca împrumutul să fie valid, autorităţile craiovene au nevoie apoi şi de un aviz al Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor, care funcţionează în cadrul Ministerului de Finanţe, organism care este consultat ori de câte ori o autoritatea locală recurge la contractarea unui credit. Deşi şi-au exprimat această rezervă în documentaţia de licitaţie, reprezentanţii municipalităţii susţin că nu va fi nici o problemă cu obţinerea avizului, întrucât Primăria Craiova stă foarte bine la capitolul grad de îndatorare, în funcţie de care va decide comisia.
Un cartier cu 720 de locuinţe
Pe strada „Dimitrie Gerota” (la fosta autobază a RAT Craiova din zona „1 Mai”), municipalitatea şi-a plănuit să construiască un cartier nou, format dintr-un grup de 720 de locuinţe, dintre care 480 de apartamente cu două camere şi 240 de garsoniere, toate aflate în blocuri P+5. Municipalitatea şi-a programat să doteze cartierul cu locuri de joacă şi parcări pentru locatari. Toate aceste lucrări necesită o finanţare totală de 146,8 milioane de lei. Cum municipalitatea nu are aceşti bani, s-a gândit să facă investiţia în cinci etape. Cei peste 32 de milioane de lei care vor fi împrumutate vor ajunge pentru ridicarea primelor blocuri. Pe celelalte, autorităţile s-au gândit să le construiască din banii pe care îi vor încasa din vânzarea primelor apartamente.
Fomeia asta numai constructii vrea. Sa lase intreprinzatorii particulari sa se ocupe de asta.Oricum constructiile pe care le are in vedere le va vinde pe bani grei, desi sunt facute cu impozitele si taxele cetatenilor Craiovei.Rusine!
Comments are closed.