Ministerul Economiei vrea 600 milioane euro pe acţiunile de la Petrom

0
359

Ministerul Economiei intenţionează să obţina mai mult de 600 de milioane de euro din vânzarea pachetului minoritar, de 9,86 % din acţiunile Petrom, a declarat, la Sibiu, ministrul economiei, Ion Ariton. „Eu personal, care am fost angajat la Petrom, aş vrea să vindem cu un leu mai mult decât a fost vândut pachetul celălalt de la Petrom”, a spus Ariton. Ministrul a fost implicat într-un scandal, care a ţinut prima pagină a ziarelor locale la începutul anului 2002, ca director comercial la Petrom, sucursala Sibiu, când s-a descoperit o gaură de 10 miliarde de lei în bugetul companiei. A fost cercetat într-un dosar in care, după doi ani, s-a dictat neînceperea urmăririi penale, potrivit publicaţiei Sibiul. Ariton spune ca ministerul pe care îl conduce şi-a făcut un calcul şi speră ca vânzarea acţiunilor Petrom să fie „o afacere de succes”.

În aprilie, premierul Emil Boc a afirmat că statul va vinde pachetul minoritar de la Petrom pe bursă şi va obţine un preţ mai mare de 670 milioane de euro, cât a luat guvernul Adrian Năstase la privatizarea companiei, în 2004, când a vândut 33% din acţiuni şi a cedat controlul asupra societăţii. „O să vedeţi că din vânzarea celor 9,84% vom obţine un preţ mai mare decât a obţinut Năstase din privatizarea Petrom”. Pachetul de acţiuni „nu va fi vândut sub preţul de privatizare al Petrom, de 670 milioane euro. Daca nu, nu se vinde”, a subliniat primul ministru. Ministerul Economiei a încheiat, la începutul lunii aprilie, contractul cu sindicatul de intermediere constituit din Renaissance Capital Limited, EFG Eurobank Securities, BT Securities şi SC Romcapital SA pentru intermedierea ofertei de vânzare a pachetului de 9,84 % acţiuni de la OMV Petrom. Ministerul Economiei a primit şase propuneri de intermediere, iar deschiderea ofertelor a avut loc pe 4 aprilie. Oferta declarată câştigătoare a întrunit cel mai mare punctaj total, 92,5 puncte dintr-un total de 100 posibile, susţine Ministerul Economiei. Oferta financiară depusa de ofertantul selectat a reprezentat 0,325% din suma totală rezultată din valoarea acţiunilor în cadrul ofertei publice secundare. Renaissance este o bancă de investiţii rusă, BT Securities este divizia de brokeraj a Băncii Transilvania, iar EFG Securities este divizia de brokeraj a grupului elen FG.
La o valoare estimată a tranzacţiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimările pieţei, situate undeva la 4-5 milioane de euro.