O nouă generație de peste 420 de centre EUROPE DIRECT își începe activitatea în întreaga UE. Cu un mandat care va dura până la sfârșitul anului 2025, aceste centre vor aduce Uniunea Europeană, politicile și valorile acesteia în toate colțurile Europei. Centrele vor stabili o legătură importantă între instituțiile UE și cetățeni, contribuind la explicarea modului în care Europa combate pandemia de COVID-19, stimulând redresarea economică prin intermediul programului NextGenerationEU și abordând tranziția verde și tranziția digitală.
Noua rețea EUROPE DIRECT va aduce o schimbare concretă pentru cetățenii UE. Centrele vor asigura informarea oportună și obiectivă cu privire la chestiunile europene și vor depune, în același timp, eforturi pentru a interacționa cu cetățenii cu privire la chestiuni legate de starea și de viitorul Uniunii Europene. Prin intermediul acestor activități de informare și implicare, centrele își vor aduce contribuția la sfera publică europeană și vor spori gradul de conștientizare cu privire la UE și la prioritățile, oportunitățile și provocările sale.
Rolul și mandatul centrelor EUROPE DIRECT au fost modernizate în mod semnificativ față de generațiile anterioare. Noua generație:
1. va implica publicul în evenimente, dialoguri cu cetățenii și în diferite forme de interacțiune offline și online, în special în ceea ce privește Conferința privind viitorul Europei;
2. va pune la dispoziția mass-mediei și a multiplicatorilor de opinie locali conținut relevant privind politicile și prioritățile UE și îi va implica în activitățile centrelor;
3. va ajuta Comisia să obțină o imagine de ansamblu a sensibilităților locale legate de politicile UE;
4. va promova cetățenia europeană activă în școli;
5. va promova coordonarea cu alte rețele ale UE prezente în regiuni, asigurându-le cetățenilor, organizațiilor sau companiilor accesul cu mai multă ușurință la destinațiile adecvate.
Cetățenii pot contacta cel mai apropiat centru EUROPE DIRECT selectând pe hartă statul membru în care se află.