Cu Ungaria, ambiţioasa călătorie muzicală propusă de Filarmonica „Oltenia”, în cadrul Stagiunii „Europa”, se apropie de final. Săptămâna muzicală care îi este dedicată acestei ţări s-a deschis ieri, la Muzeul de Artă, cu un recital susţinut de violoncelista Eszter Karasszon şi pianistul Imre Dani, studenţi la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, şi se va încheia cu obişnuitul concert de vineri seara. Evenimentul îl va aduce în scenă pe Erdi Tamas, un pianist în vârstă de 37 de ani care, deşi nevăzător, a cântat până acum în unele din cele mai importante săli de pe continentele european şi american. Stagiunea „Europa” se desfăşoară în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016 şi pune în valoare muzica şi muzicienii tuturor statelor europene. Doar Belgia şi Franţa mai despart publicul de ultimele ei acorduri, luna aceasta.
În cadrul Săptămânii Ungariei, melomanii intră în dialog cu Andras Csonka, de la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, manager cultural – agenţii de impresariat artistic din Ungaria. Întâlnirea are loc astăzi, ora 19.00, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia”, intrarea fiind liberă. Tot aici şi de la aceeaşi oră, dirijorul Adam Medveczky şi pianistul Erdi Tamas se vor prezenta publicului craiovean.
Vineri, 6 mai, Orchestra Filarmonicii „Oltenia” şi muzicienii din Ungaria vor prezenta Uvertura operei „Hunyadi Laszlo” de Ferenc Erkel şi Romanţa, op. 40/b de Sandor Balassa, în primă audiţie, dar şi compoziţii de Wolfgang Amadeus Mozart (Simfonia nr. 41 în Do major, K. 551, „Jupiter”) şi de Ludwig van Beethoven (Concertul nr. 3 în Do minor pentru pian şi orchestră, op. 37). Concertul va începe, ca de obicei, la ora 19.00 şi va fi transmis live pe pagina web a Radio Oltenia Craiova şi în direct la TVR Craiova, comentariul de specialitate fiind asigurat din studioul TV de compozitoarea Sabina Ulubeanu şi muzicologul Constantin Secară. Biletele costă 25 şi 35 lei.
Adam Medveczky s-a născut la 15 iulie 1941, la Budapesta, şi a urmat cursurile Academiei de Muzică „Franz Liszt” (1968-1971), unde a revenit mai târziu în calitate de profesor. A dirijat numeroase concerte în ţara natală şi a condus orchestre din Europa, America de Nord şi de Sud şi din Asia. A fost distins cu Premiul „Franz Liszt” şi cu prestigiosul Premiu „Kossuth”.
Erdi Tamas s-a născut la Budapesta, în 1979. O supradoză de oxigen din incubatorul în care fusese pus la naştere l-a orbit pe cel care avea să devină un talentat pianist. A început să studieze pianul la vârsta de 5 ani, iar la 8 ani păşea pentru prima oară pe o scenă de concert. De atunci, a cântat regulat în săli importante de pe continentul european şi american, printre acestea numărându-se Carnegie Hall din New York sau Barbican Center din Londra.
A început studiul pianului alături de profesorii Erika Becht şi Zsuzsa Kollar. Aceştia au folosit o metodă numită „structurală” pentru a-l învăţa pe elevul lor să cânte la pian. În ciuda faptului că nu vedea partitura, Erdi Tamas a reuşit astfel să înveţe, folosindu-se de memoria sa muzicală, nu mai puţin de 14 concerte şi numeroase alte piese de recital. Tamas a studiat, începând cu anul 1989, la Academia de Muzică din Viena şi la Conservatorul Regal de Muzică din Toronto, alături de profesori cunoscuţi.