Anul 2014 a fost plin pentru sportul doljean, indiferent că a fost vorba despre cel de performanţă sau despre cel de masă, chiar dacă nu au fost realizate toate programele avute în vedere. Cel puţin aşa reiese din bilanţul anului trecut, prezentat de către conducerea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj. S-a pus un accent deosebit pe încurajarea sportului de masă. De asemenea, pe latura „tineret” s-a încurajat participările liceenilor la diverse activităţi extra-şcolare, în scopul desoperirii aptitudinilor acestora.
Conform celor precizate de către Marius Toma, director adjunct al DJST Dolj, cel care a prezentat bilanţul instituţiei, în cadrul Colegiului Prefectural, s-a urmărit, anul trecut, „asigurarea unui cadru adecvat de desfăşurare a activităţilor sportive, pentru valorificarea şi afirmarea rolului educativ al sportului”. Astfel, din cele 47 de acţiuni programate pe linia sportului de performanţă au fost realizate 36, iar la sportul de masă au fost organizate 49 de programe, din cele 73 preconizate.DJST a acordat sprijin logistic unui nr. De 41 de structuri sportive, cu sau fără personalitate juridică, fiind acordate 6 certificate de identitate sportivă.
Facilităţi pentru sportul de performanţă
Sportul de performanţă a fost sprijinit cât se poate de mult, instituţia implicându-se logistic, prin acordarea de premii, în 36 de competiţii sportive. A asigurat facilităţi financiare şi de spaţiu de antrenament sportivilor nominalizaţi de către federaţiile naţionale pentru participrea la diverse concursuri interne şi internaţionale. Bazele sportive au putut fi folosite, la preţuri mai mici, de către sportivii de la CSM Craiova, LPS „Petrache Trişcu”, CS „Universitatea Craiova”, SCM Craiova, CS „Olimpic ” Craiova. La „Gala Sportului Doljean”, organiztă în colborare cu Consiliul Judeţean Dolj şi Consiliul Local Craiova, au fost premiţi 98 de sportivi şi antrenori, care au avut rezultate notabile în 2014.
Pondere însemnată pentru sportul de masă
Sportul de masă a avut o pondere însemnată în activitatea DJST Dolj, fiind organizte 49 de cţiuni, din cele 73 programate. „Am urmărit atragerea tinerilor către sport, în mod organizat, arătându-le beneficiile pe care le poate aduce sportul”, a spus Marius Toma. Cinci proiecte s-au bucurat de un real succes: „Vă invităm la sport” (organizarea de acţiuni sportive în şcoli şi grădiniţe, cu participarea unor sportivi legitimaţi); „Sport în familie” (adunarea membrilor familiei în jurul aceleiaşi activităţi, inclusiv a redescoperirii jocurilor copilăriei şi a celor tradiţionale ); „Sport în comunitate” (conştientizarea populţiei privind practicarea exerciţiilor fizice, prin acţiuni organizate la Pleniţa, Ostroveni şi Băileşti, cu concursul autorităţilor locale, participând peste 350 de tineri); „SUMMER SPORT” (atragerea tinerilor în vacanţa de vară, prin cursuri de iniţiere în diferite sporturi) şi „Craiova SPORTFEST” – popularizarea fenomenului sportiv.
Proiecte pentru tineri
În ceea ce priveşte Compartimentul „Tineret”, Marius Toma a arătat că „am urmărit susţinerea de evenimente pentru promovarea participării tinerilor la acţiuni de voluntariat; sprijinirea şi stimularea creativităţii în artele vizuale şi cele ale spectacolului; dezvoltarea proiectelor de educaţie non-formală a tinerilor”. Printre proiectele propriii s-au numărat Competiţia Tinereţii – ediţia a VII-a, organizată cu sprijinul MTS, care a început în octombrie 2014 şi se va finaliza în mai 2015, care are drept scop dezvoltarea la liceeni a creativităţii, competitivităţii, spiritului antreprenorial etc, prin concursuri între licee, cel mai bun fiind premit pe 9 mai la „Parada liceelor”; „Zilele Tineretului 2014”, prin organizarea mai multor activităţi. Au fost finanţate, la Concursul Local de Proiecte 2014, 7 proiecte, iar la cele două Centre de Tineret administrate de către Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Dolj, cele din Craiova şi Giurgiţa, au fost organizate mai multe activităţi în 2014: „Descoperă-te!”, prin care tinerilor li se arătau alternative de petrecere a timpului liber, săptămânal, în vcanţa de vară fiind organizate cursuri foto, de dans, chitară, hand-made, teatru etc; Festivalul Jocurilor Tradiţionale – ediţia I, în parteneriat cu Muzeul Olteniei şi Asociaţia Hoina – tinerii au avut posibilitatea să cunoască obiceiurile tradiţionale; „Cunoaşte-te!” – tinerii au putut particip la cursuri gratuite de comunicare şi abilităţi sociale, managementul informaţiei, managementul carierei, al timpului şi al conflictelor.