Concert Mozart, cu violonista Maria Solozobova, din Rusia

0
388

Uvertura operei „Nunta lui Figaro”, K. 492, Concertul nr. 5 în La major pentru vioară şi orchestră, K. 219, şi Simfonia nr. 40 în Sol minor, K. 550, sunt creaţiile mozartiene din programul muzical de astă-seară al Filarmonicii „Oltenia”. Concertul începe la ora 19.00 şi este susţinut de Orchestra Simfonică a instituţiei, condusă de dirijorul Mihail Ştefănescu – în prezent directorul Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea. Solista serii este violonista Maria Solozobova, din Federaţia Rusă, actualmente prim-concertmaestru al German Symphonic Orchestra. Preţul unui bilet pentru concert este 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).

Dirijor de orchestră şi de cor, Mihail Ştefănescu s-a născut la Craiova, într-o familie de muzicieni. S-a dedicat cu pasiune studiului artei sunetelor şi, după absolvirea Liceului de Muzică din oraşul natal, şi-a desăvârşit studiile în cadrul Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Din 1980 a ocupat postul de profesor titular la catedra de pian din cadrul Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea. S-a afirmat pe scena vâlceană, naţională şi internaţională, făcându-se remarcat în special alături de Corala „Euphonia”, pe care a înfiinţat-o în 1981 şi cu care a câştigat numeroase distincţii la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale. Mihail Ştefănescu abordează cu dezinvoltură un vast repertoriu simfonic, de la compozitorii clasici la autorii contemporani. A întreprins turnee de concerte în Franţa, Italia, Germania, Spania, Austria, Belgia, Elveţia, Ungaria, Bulgaria, Coreea de Sud etc. În 1995 s-a alăturat factorilor de răspundere administrativă din municipiul Râmnicu Vâlcea şi a susţinut înfiinţarea Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu”, al cărei director este şi în prezent.

 

Născută la Moscova, Maria Solozobova se situează printre cei mai valoroşi exponenţi ai tinerei generaţii de violonişti: după absolvirea Şcolii de Muzică „Gnessin” (unde studiază copiii cu dotare muzicală de excepţie), şi-a continuat pregătirea de specialitate la Conservatorul „P. I. Ceaikovski”, finalizându-şi cursurile cu Diploma de Onoare. S-a perfecţionat, apoi, în Elveţia, la Academiile de Muzică din Zürich şi Basel, obţinând, în 2008, Diploma de solist concertist. Este laureată la mai multe competiţii internaţionale şi a concertat în compania unor ansambluri renumite. În 2005, a devenit concertmaestru al celebrei Orchestre de la Suisse Romande – Geneva, iar din 2010 deţine statutul de prim-concertmaestru al German Symphonic Orchestra. Maria Solozobova abordează un repertoriu variat, de la creaţiile compozitorilor baroci, clasici şi romantici la compoziţii moderne. Performanţele sale solistice se disting prin sonoritatea catifelată, învăluitoare (datorată, nu în ultimul rând, viorii Nicolò Gagliano din 1750, pe care cântă), eleganţa stilului, virtuozitatea şi tehnica riguroasă.


„Wolfgang Amadeus Mozart este singurul muzician care a avut tot atâta înţelepciune cât un geniu, şi tot atâta genialitate cât un înţelept”. (Gioachino Rossini)