Atenţie la aluniţe! Analize gratuite pentru depistarea cancerului de piele

0
509

Numărul tot mai mare al pacienţilor depistaţi cu cancer de piele îi determină pe medici să ia măsuri de urgenţă. Dermatologii din Dolj, dar şi din alte judeţe ale ţării demarează, în acest sens, o amplă campanie de informare pentru depistarea melanomului, ce va culmina pe data de 30 mai a.c. cu oferirea de consultaţii gratuite. 

Virgil Pătraşcu

Doljenii care doresc să primească gratuit consultaţii pot suna pentru programare la numărul de telefon 0 800 811 101, începând cu data de 7 mai şi până pe 10 mai a.c., între orele 8.00-20.00. Aceştia vor beneficia de testări gratuite pe data de 30 mai a.c., dar şi de sfaturi din partea specialiştilor cu privire la folosirea cremelor fotoprotectoare.

Creşterea continuă a numărului de bolnavi cu cancere de piele a transformat afecţiunile cutanate într-o adevărată problemă de sănătate publică. În situaţia în care sunt diagnosticate din timp acestea pot fi prevenite. De asemenea, prevenţie se poate face prin evitarea expunerilor excesive la soare, prin folosirea cremelor fotoprotectoare şi prin limitarea acţiunii altor factori de risc, aşa cum ar fi infecţiile virale, substanţele chimice sau traumatisme mecanice. „Melanomul reprezintă cea mai agresivă tumoră cutanată care poate duce la deces. Se dezvoltă pe nevi nevocelulari sau aluniţe, aşa cum sunt cunoscute, care au fost traumatizate. De asemenea, se pot dezvolta şi pe tegument aparent sănătos. Precancerele şi cancerele cutanate, fiind la vedere, pot fi diagnosticate de o persoană avizată, inclusiv de către bolnav prin autoexaminare”, a declarat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, şeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Numărul pacienţilor depistaţi cu cancer, în creştere

În ultimii 30 de ani, potrivit specialiştilor, numărul cancerelor de piele a crescut de patru ori, iar factorii ce contribuie la apariţia acestei afecţiuni sunt radiaţiile solare, stresul, alimentaţia, imunitatea scăzută, bolile metabolice. Mare parte dintre leziunile diagnosticate sunt însă cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Din acest motiv, medicii au evidenţiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de câte ori o aluniţă se modifică. „Dorim o sensibilizare a populaţiei pentru un consult la dermatolog, astfel încât eventuale afecţiuni să fie depistate în timp util. În fiecare an, am organizat o campanie pentru a observa dacă persoanele din judeţul Dolj folosesc corect mijloacele de protecţie solară. Practic, doar un sfert din populaţia care a ajuns la noi folosea cremele fotoprotectoare. Anul trecut, cu ocazia aceleiaşi campanii, în doar câteva ore, au fost consultate 56 de persoane”, a mai spus dr. Pătraşcu.

300 de medici dermatologi, implicaţi în această campanie

În fiecare an, începând cu 1999, la nivel european, în luna mai, dermatologii organizează, cu ocazia EuroMelanomaDay, acţiuni prin care încearcă să atragă atenţia asupra importanţei depistării la timp a cancerului şi precancerului cutanat. La nivel european, campania EuroMelanomaDay 2012 se derulează simultan în 28 de ţări ale lumii, printre care se numără Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia.

În ţara noastră, 2006 este anul de debut al unor astfel de campanii. Atunci au fost consultaţi 784 pacienţi, în anul 2007 au solicitat consult 637 pacienţi, în 2008 s-au programat 2.092, iar în 2009 au fost consultate peste 3.000 de persoane. La ediţia din 2010 au fost consultaţi gratuit 3.124 de pacienţi la nivel naţional, din care 74 au fost depistaţi cu melanom, iar peste 333 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu altă formă de cancer cutanat.

Pe lângă creşterea numărului de persoane interesate să participe la astfel de consultaţii şi interesului medicilor dermatologi care asigură aceste consultaţii gratuite este tot mai mare. Dacă la începuturile acestei acţiuni participau 60-70 de dermatologi, anul acesta sunt peste 300 de dermatologi care au completat deja un formular de înscriere.