Scutul antirachetă, amplasat la Deveselu, în judeţul Olt

0
379

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, luni seara, ca locul de amplasare a sistemului antirachetă american să fie în fosta bază militară aeriană de la Deveselu, din judeţul Olt, şeful statului menţionând că baza ramâne sub comandă românească. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că, pentru început, la fosta baza aeriană de la Deveselu vor fi dislocaţi 200 de militari americani, însă cifra maximă care poate fi atinsă este de 500 de militari. „Practic, din luna februarie a anului trecut, când România a răspuns pozitiv invitaţiei Statelor Unite ale Americii de a fi parte a acestui program de securitate, s-au desfăşurat analize cu privire la locaţia optimă pentru acest sistem de apărare, au fost analizate mai multe locaţii. Vă pot spune că sunt circa 120 de parametri care trebuie îndepliniţi de o astfel de locaţie, pentru ca sistemul să fie în deplină siguranţă. În cele din urmă, s-a optat şi noi am aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu, judeţul Olt”, a declarat Băsescu.

Baza rămâne sub comandă românească

Preşedintele Băsescu a subliniat că baza aeriană rămâne sub comandă românească şi numai o parte din suprafaţa ei va fi utilizată de sistemul antirachetă american: „Precizez, comandantul bazei este ofiţer român. Nu este vorba de o bază americană, ci de o bază militară a forţelor aeriene române, care este parţial utilizată şi de sistemul antirachetă”.

Şeful statului a ţinut să sublinieze că sistemul antirachetă este unul defensiv, că nu este destinat ofensivei şi că elementele scutului nu sunt îndreptate împotriva Federatiei Ruse. „Sistemul antirachetă american este un sistem defensiv, nu este destinat ofensivei. Este un sistem defensiv de apărare al teritoriul României şi Statelor Unite, de apărare împotriva rachetelor balistice. Sigur, de eficienţa, de eficacitatea sistemului beneficiază şi alte ţări, dar realizarea sistemului este o înţelegere bilaterală americano-română”, a mai spus Băsescu.

SUA va investi 400 milioane dolari la Deveselu

Guvernul american va investi în baza aeriană de la Deveselu, judeţul Olt, aproximativ 400 de milioane de dolari în următorii ani. Anunţul a fost făcut ieri, la Slatina, de către un oficial al armatei SUA, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Prefectura Olt. Potrivit acestuia, anual vor fi alocate alte 20 de milioane de dolari pentru întreţinerea bazei.

Aeroportul “Kogălniceanu” şi portul Constanţa, puse la dispoziţia SUA

Tot în cadrul conferinţei de ieri, preşedintele a menţionat că CSAT a aprobat solicitarea SUA de a utiliza Aeroportul „Mihai Kogălniceanu” şi Portul Constanţa ca puncte de tranzit pentru transportul militarilor şi a tehnicii militare în Irak şi Afganistan, precum şi pentru transportul acestora din Irak spre Europa. Potrivit lui Traian Băsescu, în felul acesta, Aeroportul „Kogălniceanu” şi Portul Constanţa devin două infrastructuri strategice şi pentru SUA, nu numai pentru România. Băsescu a mai spus că, temporar, având în vedere că una din bazele din Mediterana este într-un proces de modernizare, pe Aeroportul „Kogălniceanu” vor putea staţiona patru avioane cisternă ale SUA şi patru avioane de transport C17.