„În condiţiile în care Guvernul PNL a demonstrat că este depăşit de situaţie, modificând de nenumărate ori nişte ordonanţe de urgenţă, Parlamentul a votat azi măsuri concrete pentru cetăţenii în dificultate şi firmele afectate.
Este vorba despre un pachet de legi, iniţiate de PSD, care prevăd:
– posibilitatea suspendării plăţii ratelor la bănci, fără dobândă la dobândă, fără alte penalităţi, fără niciun cost suplimentar pentru debitori;
– amânarea plăţii facturilor la utilităţi timp de trei luni pentru persoanele şi firmele afectate de criză;
– amânarea, pentru trei luni, a plăţii CAS şi a contribuţiei asiguratorii pentru muncă, fără dobânzi şi penalităţi pentru companii, cu singura obligaţie de a menţine timp de 12 luni angajaţii;
– salariaţii trimişi în şomaj tehnic beneficiază de indemnizaţie în cuantum de 75% din salariu de bază, fără a putea depăşi 75% din salariul mediu brut pe ţară. Această indemnizaţie este achitată de către stat.
Domnilor de la PNL, nu aţi votat azi în Parlament aceste măsuri şi declaraţi că le veţi contesta la Curtea Constituţională. Gândiţi-vă câte contracte de muncă au fost suspendate în această perioadă, iar oamenii au fost trimişi acasă fără niciun venit ori câte firme şi-au închis deja activitatea… Lăsaţi orgoliile politice deoparte şi gândiţi-vă la binele românilor!“, a declarat Alina Tănăsescu, deputat PSD de Dolj.
Cum puteţi beneficia de suspendarea plăţii ratelor
- La cererea debitorului, obligaţia de plată a ratelor scadente se suspendă pe o perioadă de 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului, fără costuri suplimentare. Am eliminat dobânda la dobândă şi penalităţile!
- Pentru a beneficia de suspendare, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în forma unui document imprimat pe suport de hârtie sau prin poștă electronică. Fără birocraţie şi drumuri inutile!
- Legea se aplică persoanelor fizice, persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, asociațiilor, fundațiilor și profesiilor liberale.
- Pot beneficia debitorii care nu înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, iar firmele, PFA-urile etc. trebuie să trimită băncilor şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că veniturile sau încasările s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare.
- Lege este aplicabilă și în cazul operațiunilor de leasing reglementate de Ordonanța Guvernului nr. 51/1997.
Prevederi legislative clare, pe înţelesul tuturor!