Doljul se află în primele zece judeţe din ţară în ceea ce priveşte numărul de copii cu dizabilităţi. Proporţia nedorită, dar reală, se datorează şi faptului că judeţul are o populaţie mare, iar numărul de copii cu dizabilităţi se raportează la numărul total de copii – în jur de 70.000. Ca să asigure condiţiile de recuperare celor 2.500 de copii cu handicap din tot judeţul, instituţiile din asistenţă socială fac eforturi mari, încercând să pătrundă şi în mediul rural acolo unde nu există centre specializate. Treptat, tot mai mulţi dintre copiii care nu au un centru de recuperare în localitatea de domiciliu, primesc şansa la o viaţă normală prin recuperarea în sânul familiei.
„La nivelul judeţului Dolj sunt în jur de 2.500 de copii cu handicap. Sigur suntem un judeţ cu număr mare de locuitori, în primele zece din ţara, iar lucrurile acestea se află în raport, motiv pentru care Doljul se plasează în primele zece şi în ceea ce priveşte numărul de copii cu handicap. În judeţul Dolj, există aproximativ 70.000 de copii, dintre aceştia 2.500, aşa cum am spus, sunt copii cu dizabilităţi. Cei mai mulţi, 1.500 locuiesc în afara Craiovei, iar 1.300 nu au în localităţile de domiciliu un centru de recuperare în care să beneficieze de asistenţă specializată”, a declarat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj. În Craiova există trei centre de recuperare care reuşesc să ofere serviciile de specialitate pentru copiii cu handicap de aici, pentru cei din afara Craiovei s-a creat un centru de recuperare şi reabilitare în municipiul Băileşti asigurând astfel, asistenţă altor 200. Mai rămân însă 1.300 de copii care nu au posibilitatea de recuperare în localităţile în care au domiciliul. O parte dintre aceştia recurg la recuperarea în sânul familiei, prin intermediul unei echipe mobile care se deplasează regulat la domiciliul acestora aplicând tratamentele de care are nevoie. Două centre ambulatorii funcţionează la această oră în subordinea DGASPC Dolj, dintre care unul recent înfiinţat.
Statisticile cer o reacţie
Statisticile Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap pe anul 2010 indică faptul că la nivel naţional, la data de 31 decembrie 2010, se înregistrau 672.644 de copii şi adulţi cu handicap neinstituţionalizaţi şi 17.036 de copii şi adulţi cu handicap instituţionalizaţi. Statistica are în vedere toate gradele şi tipurile de handicap: fizic, somatic, auditiv, vizual, surdocecitate, mental, psihic, social, asociat, persoane infectate cu virusul HIV/SIDA, surdocecitate sau boli rare. În baza rapoartelor anuale numărul, ar şi protecţia copilului, Comitetul ONU pentru drepturilor copilului a recomandat, României, în 2009, intensificarea activităţilor de recuperare a copiilor cu dizabilităţi, fapt ce a condus la elaborarea, la nivel naţional, a unui proiect de înfiinţare a mai multor centre ambulatorii pentru recuperarea copiilor din mediul rural, în special. 20 de judeţe, printre care şi Doljul, prin instituţia de resort, s-au angajat în proiectul, lansat de curând, la Craiova, DGASP Dolj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, garantând funcţionarea echipei mobile pentru cinci ani.