Recital de violă şi pian

0
1410

Filarmonica „Oltenia” prezintă astă-seară, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii de muzică de cameră, un recital susţinut de Lucian Moraru (violă) şi Viniciu Moroianu (pian). Cei doi interpretează Sonata în La minor, D. 821, „Arpeggione”, de Franz Schubert, Sonata în Fa minor, op. 120, nr. 1, de Johannes Brahms, şi, în primă audiţie, Sonata în La major, de César Franck (transcripţie: Lucian Moraru). Preţul biletului este de 10 lei (5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari).

În concerte şi recitaluri, Lucian Moraru cântă pe o violă construită de lutierul italian Bruno Tondo

Lucian Moraru a urmat cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului Valeriu Pitulac şi a regretatului violonist Ştefan Gheorghiu, apoi a beneficiat de burse de perfecţionare la Kerkrade (Olanda), cu Milan Scampa (violist în Cvartetul „Smetana”), şi la Londra, sub îndrumarea membrilor Cvartetului „Amadeus”. În 2008 a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. Membru în Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti (în perioada 1990-2001), susţine în paralel recitaluri şi concerte în calitate de solist, în ţară şi în străinătate. În anul 1998 a înfiinţat Compania „SonArt Artist Management”, prin care organizează atât numeroase evenimente de corporate pentru companii private din România, cât şi manifestări culturale notabile, dintre care amintim cele trei ediţii ale Premiilor pentru Excelenţă în Cultura Română, Gala „10 Pentru România”, 100 de ani de relaţii diplomatice româno-nipone.

Viniciu Moroianu

Viniciu Moroianu a absolvit, în 1985, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu prof. Gabriel Amiraş (discipol al lui Heinrich Neuhaus la Conservatorul din Moscova şi, mai târziu, profesor la Trossingen, Germania). De asemenea, a studiat, pe parcursul mai multor ani, cu maeştrii Constantin Bugeanu, Pascal Bentoiu, Doru Popovici. A primit importante distincţii, precum Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România (1981), pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu, şi Premiul Fundaţiei „Dinu Lipatti” pentru restituirea şi prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei, op. 8 de Dinu Lipatti. De altfel, în 2005 a obţinut titlul de doctor în muzică, cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creaţia pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. Din 2003 este solist invitat permanent la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Rm. Vâlcea, alături de care realizează integrala concertelor pentru pian de Beethoven. În prezent, este conferenţiar universitar la catedra de pian principal a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este membru fondator al Societăţii Române „Mozart” (1991).