Au ars peste 270 ha de vegetaţie uscată în Dolj

0
578

În numai patru zile (31 ianuarie – 3 februarie 2020), echipajele de intervenţie din cadul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj au intervenit la 124 de situaţii , majoritatea acestora fiind pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă (99). În afara acestor cazuri,  s-a acţionat şi pentru stingerea a 21 de incendii, care au avut, în cea mai mare parte, drept cauză probabilă  focul deschis în spaţii deschise, dar şi utilizarea mijloacelor de încălzire sau a instalaţiilor electrice cu defecţiuni.

Continuă, încă, arderea miriştirolr , fără discernământ, proprietarii terenurilor agricole continuând să dea foc la resturile vegetale, fără a respecta minimul cerinţelor în ceea ce priveşte securitatea în astfel de cazuri, vina aparţinând şi administraţiilor publice locale, care, deşi au pârghii legale la îndemână, nu intervin. Din fericire, până acum nu s-au înregistrat catastrofe, dar…„În intervalul 31 ianuarie – 3 februarie, s-a intervenit pentru stingerea a 21 de incendii, 18 dintre acestea având loc pe vegetaţie uscată, fiind mistuite peste 271 ha, la care se adaugă 100 kg reziduuri menajere şi aproximativ patru ml izilaţie conducte tehnologice. Din nefericire, am avut şi patru incendii la gospodăriile unor persoane, unde flăcările au mistuit totul în calea lor, iar fosrte mulţi oameni au rămas fără o parte din agoniseala de o viaţă”, a precizat lt.col. Florin Cocoşilă, purtător de cuvânt al ISU Dolj.

Acesta a mai menţionat că, pentru prevenirea unor astfel de evenimente, „cetăţenii trebuie să conştientizeze riscurile utilizăriimijloacelor de încălzire şi a instalaţiilor electrice cu defecţiuni şi improvizaţii. Verificarea, repararea şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! . De asemenea, este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, fără luarea tuturor măsurilor necesare împiedicării propagării focului la vecinătăţi”.