Eurodeputatul Victor Boştinaru, salută onestitatea Monicăi Macovei – Licenţa de exploatare pentru Roşia Montană a expirat

0
574

La data de 31 ianuarie, la iniţiativa eurodeputatului PSD, Victor Boştinaru, Parlamentul European a găzduit o dezbatere privind proiectul minier de la Roşia Montană. Conferinţa intitulată „Riscurile utilizării cianurii în minerit: Proiectul Roşia Montană din România” a avut ca scop o dezbatere obiectivă asupra proiectului, în condiţiile în care, în spaţiul public din România, nu este asigurată imparţialitatea. Conform eurodeputatului Victor Boştinaru, inclusiv în relatarea acestui eveniment, Televiziunea Română a demonstrat încă o dată partizanatul către compania care derulează proiectul. Monica Macovei a afirmat pe blogul personal că licenţa de explorare a pentru Roşia Montana a expirat.

În cadrul conferinţei moderate de către Victor Boştinaru şi eurodeputata suedeză, Marita Ulvskog au luat cuvântul Michel Sponar din partea Direcţiei Generale pentru Mediu din cadrul Comisiei Europene, Stephanie Danielle Roth – fostă cercetătoare şi redactor şef al revistei britanice „The Ecologist”, Dr. Ing. Ştefan Marincea – Cercetător Ştiinţific Gradul I, fost Director General al Institutului Geologic al României, Răzvan Martin – Coordonator programe Activewatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Jo Leinen – Preşedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Daciana Sârbu – Membră a Parlamentului European, reprezentanţi ai Ministerului Mediului din Danemarca, precum şi eurodeputaţi şi oficiali europeni. „Proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană este o problemă de interes pentru Europa, iar Comisia Europeană trebuie să fie atentă, mai ales pentru că, în mai 2010, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind interzicerea generală a utilizării cianurii în exploatările miniere din Uniunea Europeană, iar Comisia de Petiţii a discutat o petiţie privind acest proiect. Acest proiect care urmează să fie implementat în România implică o serie de probleme privind mediul, privind anumite prevederi ale Convenţiei ESPO şi anumite reglementări UE, precum Directiva privind Impactul de Mediu, Directiva Cadru privind apele şi Directiva Seveso. De la începerea protestelor din România, din luna ianuarie, una dintre principalele revendicări ale protestatarilor a fost stoparea proiectului minier de la Roşia Montana. De asemenea, este o problematică de interes european pentru că este un proiect cu impact transfrontalier, iar Ungaria a comunicat oficial Guvernului României că nu este de acord cu acest proiect. Academia Română, Academia de Studii Economice, Universitatea Babeş Bolyai, precum şi alte forumuri ştiinţifice s-au opus acestui proiect cu argumente dar nu au fost luate în seamă de Guvernul român”, spunea Victor Boştinaru.

Procedura de avizare a proiectului Roşia Montană ar trebui reluată

Într-un articol de pe blogul său, eurodeputatul PDL, Monica Macovei, afirmă că din informaţiile pe care le deţine, licenţa de exploatare pentru Roşia Montană (47/1999), acordata prin HG 458/10.06.1999, „ale cărei prevederi sunt, în mod nejustificat, încă secrete”, a expirat. Astfel, conform acesteia întreaga procedură de avizare a proiectului RMGC „ar trebui reluată şi întoarsă la Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi Guvern”. Declaraţiile Monicăi Macovei sunt în contradicţie cu afirmaţiile colegului său de partid, Cristian Preda, care a afirmat recent că dezbaterea privind proiectul de la Roşia Montană s-a transformat într-o dezbatere între „stânga şi dreapta politică”.

„Monica Macovei aduce în discuţie chestiuni de grave ilegalităţi”

Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, a salutat declaraţiile Monicăi Macovei: „Salut onestitatea şi mă bucur că o personalitate din PDL are curajul de a recunoaşte că această cârdăşie dintre Traian Băsescu, PDL şi compania RMGC trebuie stopată de urgenţă. Într-un mod foarte pertinent doamna Monica Macovei aduce în discuţie nu doar chestiuni de natură economică sau de mediu extrem de importante şi afirmate public de către toţi cei care se opun acestui proiect, ci şi chestiuni de grave ilegalităţi. Toate aceste afirmaţii ale doamnei Monica Macovei, pun sub un enorm semn de întrebare atât justeţea cât şi legalitatea unei eventuale aprobări şi deschid în acelaşi timp, în mod explicit, o pistă pentru evaluarea răspunderii în faţa instanţelor româneşti a acelor persoane care ar putea valida acest proiect. Chiar dacă în cele mai multe cazuri şi asupra celor mai multe subiecte am fost în dezacord, sunt astăzi bucuros şi chiar încântat să recunosc că mi se dă dreptate de către o voce importantă a PDL-ului şi doresc să-i mulţumesc public doamnei Monica Macovei pentru această poziţie”. „Aş vrea să cred că vocea doamnei Macovei va fi luată în considerare de către preşedintele Traian Băsescu şi fanaticii suporteri ai proiectului RMGC din PDL. Iată cum ONG-urile, petiţionarii împotriva proiectului, protestatarii de pe străzile şi pieţele publice din România aduc în jurul unui proiect simbolic oameni de origini, opinii şi afilieri atât de diferite”, a concluzionat europarlamentarul PSD.