CONCERTE EXTRAORDINARE DE ANUL NOU LA FILARMONICA „OLTENIA” CRAIOVA

0
1132

Concertele Extraordinare de Anul Nou ale Filarmonicii „Oltenia” Craiova – din 7 şi 8 ianuarie 2022, ora 19:00 – vor fi dirijate anul acesta de BOGDAN VODĂ. A debutat, în urmă cu 28 de ani, pe scena Filarmonicii „Oltenia” Craiova, unde este în prezent dirijor permanent. Bogdan Vodă a dirijat la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice din țară, cu turnee, concerte și înregistrări în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia.

Conduce Orchestra „Concerto” a Universităţii Naționale de Muzică din București, unde este conferențiar univ. dr. al Departamentului de Compoziție, predând compoziție, armonie, forme și analize, orchestrație. Bogdan Vodă a scris lucrări simfonice, concertante și camerale, care au fost interpretate în festivaluri naționale și internaționale. A absolvit specializările compoziție (cu Tiberiu Olah) și dirijat (cu Ludovic Bacs) la Universitatea Națională de Muzică din București.

În programul muzical al celor două seri vor fi cele mai populare valsuri şi polci compuse de Johann Strauss II (fiul), alături de lucrări semnate de Gioacchino Rossini, Piotr Ilici Ceaikovski, Jacques Offenbach, Pietro Mascagni, Theodor Rogalski, Camille Saint-Saëns, Iosif Ivanovici, Mihail Glinka, Dmitri Șostakovici, Grigoraș Dinicu şi Johann Strauss I (tatăl).

Fiu al celebrului compozitor cu acelaşi nume, JOHANN STRAUSS-FIUL (1825 – 1899) a continuat tradiţia valsului vienez, moştenită de la tatăl său şi de la contemporanul acestuia, Joseph Lanner. Înzestrat cu o inepuizabilă inspiraţie, de-a lungul vieţii sale a compus numeroase valsuri de o rară frumuseţe melodică, cu o structură mult mai închegată, ideile muzicale fiind supuse unor dezvoltări ample, iar înveşmântarea lor armonică şi orchestrală fiind mai nuanţată expresiv. Multe dintre ele au devenit populare pretutindeni în lume, precum ”Dunărea albastră”, ”Poveşti din pădurea vieneză”, ”Viaţă de artist”, ”Vin, femei şi cântec”, ”Sânge vienez”.

A mai compus marşuri, polci, mazurci, cadriluri şi alte dansuri; de asemenea, a scris un balet şi un număr destul de mare de operete, dintre care „Liliacul” şi „Voievodul ţiganilor” au rămas exemple clasice în literatura genului. Dintre cele 15 operete ale sale, cele mai cunoscute sunt ”Liliacul”, ”O noapte la Veneţia”, ”Voievodul ţiganilor” şi ”Sânge vienez”. Cu toate acestea, cele mai îndrăgite lucrări ale lui rămân valsurile vieneze (nu mai puţin de 70). De altfel, compoziţiile lui Strauss-fiul sunt considerate chintesenţa muzicii vieneze, influenţând covârşitor evoluţia domeniului creaţiei muzicale, de la G. Mahler la M. Ravel.

Programul celor două seri va fi identic, după cum urmează:

Gioacchino Rossini: Uvertura operei „Coțofana hoață”
Johann Strauss II: Valsul „Dunărea albastră”, op. 314
Piotr Ilici Ceaikovski: Poloneza din opera „Evgheni Oneghin”
Jacques Offenbach: Can-Can din opera „Orfeu în Infern”
Pietro Mascagni: Intermezzo din opera „Cavalleria Rusticana”
Johann Strauss II: „Tritsch-Tratsch” Polka, op. 214
Theodor Rogalski: Hora din „Trei dansuri românești”
Camille Saint-Saëns: Bacchanale din opera „Samson și Dalila”
Iosif Ivanovici: Valsul „Valurile Dunării”
Johann Strauss II: Polca „Tunete și fulgere”, op. 324
Mihail Glinka: Uvertura operei „Ruslan și Ludmila”
Dmitri Șostakovici: Vals nr. 2 din Suita a II-a de jazz
Grigoraș Dinicu: Hora mărțișorului
Johann Strauss II: Valsul „Voci de primăvară”, op. 410
Johann Strauss I: „Radetzky-March”, op. 228