În mai puţin de 48 de ore, primele ale noului an, peste 700 de doljeni au solicitat ajutorul medicilor. Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova a fost din nou aglomerată de cei care au ajuns de la masa festivă direct la spital, majoritatea după ce au băut în exces şi au întrecut măsura cu mâncarea. Tot la Urgenţă au fost transportate şi şase persoane care au suferit arsuri serioase din cauza petardelor sau artificiilor, în cazul a trei dintre ele fiind necesare amputări de degete. Trecerea în noul an a adus însă şi bucurie în sânul mai multor familii. Primul copil al noului an născut la maternitatea Spitalului Judeţean din Craiova, la ora 2.00, a fost o fetiţă cu greutatea de 2.600 de grame, fiind al doilea copil al familiei respective.
În noaptea dintre ani, cei mai mulţi pacienţi care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost bolnavi cronic, care au uitat de recomandări şi s-au înfruptat din bucatele tradiţionale fără să mai ţină cont de consecinţe. Au ignorat regimul alimentar şi tratamentul prescris de medic şi au dat medicamentele şi restricţiile de orice fel pe meniul de sărbătoare. Iar bucatele de pe masă nu a fost tocmai uşor de digerat. Tentaţi de mesele îmbelşugate, foarte mulţi pacienţi s-au ales cu suferinţe digestive, dar şi cu suferinţe cardiovasculare.
Patru copii au ajuns la spital, victime ale alcoolului
Aşadar, nici anul acesta petrecerile de Revelion şi cele din primele zile ale noului an nu a trecut fără incidente. În camerele de gardă ale unităţilor sanitare a fost agitaţie mare, medicii având în permanenţă sub supraveghere „victime” ale zilelor de sărbătoare. În plus, aşa cum era de aşteptat, mai mulţi doljeni au avut nevoie de asistenţă medicală după ce au fost implicaţi în diverse altercaţii.
Ospăţul nu a fost tocmai uşor de digerat, mai ales pentru doljenii care sufereau deja de diverse afecţiuni. Nu au mai respectat în niciun fel indicaţiile medicilor şi au asezonat din plin mesele bogate cu alcool. De altfel, şase pacienţi au ajuns la Urgenţă cu intoxicaţie etanolică acută. Dintre aceştia, patru au fost copii cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani şi doi adulţi – unul cu vârsta de 18 ani, iar celălalt de 48 de ani. De asemenea, au fost înregistrate opt victime ale unor accidente rutiere şi 12 agresiuni fizice.
Le-au fost amputate degetele din cauza petardelor
Şase persoane au ajuns la spitalul din Craiova cu răni provocate de petarde, de Revelion. Trei dintre ei au degetele amputate. Toate victimele au fost aduse în stare gravă de la petrecerea de Anul Nou. Două dintre ele aveau răni în zona capului, iar restul, la mâini, din cauza petardelor.
„Este vorba despre un pacient cu traumă cranio-cerebrală minoră, unul cu traumă facială şi patru cu leziuni la nivelul mânilor. Trei dintre pacienţi au degete amputate, aceştia fiind internaţi la Secţia de Chirurgie Plastică”, a mai spus dr. Cristina Geormăneanu.
Aglomeraţie din cauza urgenţelor minore
În plus, mai mulţi pacienţi, care deşi ar fi trebuit să se prezinte la doctor de mai mult timp au preferat să aştepte trecerea sărbătorilor, au ajuns în primele zile ale noului an cu afecţiuni mai grave. Aşa se face că numărul urgenţelor minore a fost net superior cazurilor grave. „Urgenţa a fost foarte aglomerată. Destul de mulţi pacienţi au venit cu probleme de sănătate pe care le aveau înainte de Crăciun, însă au preferat să aştepte ca sărbătorile să treacă. Doar 1% au fost urgenţe majore. În rest, doar cazuri minore care au aglomerat peste măsură Unitatea de Primiri Urgenţe. În aceste condiţii, timpii de aşteptare au crescut, iar aparţinătorii au pus presiune. De altfel, medicii au lucrat în aceste zile într-o tensiune extraordinară”, a precizat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.
Elicopterul SMURD a efectuat prima misiune din acest an chiar în dimineaţa zilei de 1 ianuarie, când a transportat de la UPU Craiova la Spitalul de Urgenţă Floreasca un pacient ce suferise un infarct miocardic.