O iarnă cu mult ger şi mai puţine ninsori pentru Oltenia

0
825

Vom avea parte de o iarnă geroasă, în special în această primă lună din an, când meteorologii vorbesc despre o scădere drastică a temperaturilor, îndeosebi spre sfârşitul acestei săptămâni când un val de aer polar pune stăpânire pe România. La Craiova, cea mai friguroasă zi este cea de sâmbătă, când temperaturile vor ajunge la -8 grade Celsius.

gerPotrivit ANM, de astăzi vremea începe să se răcească la Craiova. Temperaturile din timpul zilei vor atinge 4 grade Celsius, în timp ce noaptea vor coborî la -5 grade Celsius. Joi, cerul va fi noros, iar maximele înregistrate vor fi de 3 grade Celsius, iar minimele de -2 grade Celsius. Vineri, în ziua de Bobotează, temperatura va scade brusc, ajungând la -4 grade Celsius, cu temperaturi minime de -6 grade Celsius. Cea mai geroasă zi este cea de sâmbătă, când se va înregistra o temperatură maximă de -8 grade Celsius şi o temperatură minimă de -12 grade Celsius. Duminică, vom avea o temnperatură de -5 grade Celsius, iar pe timpul nopţii de – 16 grade Celsius.

Ianuarie va fi mai mult geros

Conform prognozei ANM, ianuarie şi februarie vor fi caracterizate de vreme rece şi ninsori consistente, în unele zone, iar prima lună de primăvară, martie, aduce temperaturi pozitive, dar şi ploi. Cea mai friguroasă lună a acestei ierni va fi, spun meteorologii, ianuarie. Din calcule, a rezultat o medie multianuală lunară pentru ianuarie de -2,1 grade Celsius. În acest an, prima lună din an va fi sub această valoare termică, deci va fi mult mai frig. În ceea ce priveşte precipitaţiile, specialiştii au calculat, de asemenea, o medie multianuală a precipitaţiilor de 33,6 litri/mp pentru luna ianuarie, care va fi depăşită în această iarnă. Cele mai mari cantităţi de ninsori sunt aşeptate pentru Maramureş, apoi urmează zona Olteniei – cu până la 57 de litri pe metru pătrat.

În februarie, vom avea ninsori

ger 1Luna februarie se anunţă ca o lună tipică de iarnă pentru Oltenia, atât temperaturile, cât şi precipitaţiile urmând să se situeze în limitele normale. Meteorologii spun că iarna se va păstra în registrele termice binecunoscute în aproape toată ţară, cu unele mici diferenţe în care va fi mai frig ca de obicei – în Transilvania şi Moldova (între -5 şi 0 grade Celsius) şi mai ridicate  – în Dobrogea şi Banat (între 0 şi 2 grade Celsius). În ceea ce priveşte precipitaţiile, vor fi mai bogate în zona centrală şi de vest a ţării (cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş – până la 57 l/mp, Oltenia  -55 l/mp, Banat şi Crişana – până la 50 l/mp, Transilvania şi Muntenia – până la 39 l/mp). Restul regiunilor se vor încadra în normalul acestei luni, media stabilită pentru această lună fiind stabilită la 31,6 l/mp.

Martie vine cu ploi

Luna martie nu va nici foarte friguroasă, nici călduroasă. Potrivit ANM, temperaturile vor fi apropiate de normal în cea mai mare parte a ţării şi posibil mai scăzute în nord, centru şi vest. Temperaturile medii vor fi cuprinse între—1 grad şi 5 grade Celsius în Moldova; respectiv până la 7 grade Celsius, în Banat şi Oltenia. În ceea ce priveşte cantităţile de precipitaţii, se vor situa peste normele climatologice stabilite prin măsurători la 38,3 l/mp. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 60 l/mp, în Oltenia – la 59 l/mp, iar în Transilvania şi Crişana — până la 54 l/mp şi în Banat – până la 53 l/mp.