Lapovița din ultimele ore a pus în alertă autoritățile locale. Salubritatea a scos utilajele pe străzi încă de duminică seara, iar într-un interval de 36 de ore de intervenție au fost împrăștiate peste 360 de tone de material antiderapant. Prognozele anunță, în continuare, căderi de zăpadă, dar autoritățile susțin că sunt pregătite pentru a face față unui strat de zăpadă de până la 10 centimetri grosime.
Autoritățile locale au activat comitetul de deszăpezire de duminică seara, când au apărut primele semne ale iernii. Potrivit reprezentanților Salubrității, lucrătorii au intervenit inițial pentru combaterea poleiului care s-ar fi putut instala în zonele de risc din Craiova. Și anume în intersecțiile din oraș, în zonele de pantă, precum și în sensurile giratorii și pe cele trei pasaje (pasajul suprateran, pasajul Electro și pasajul CFR), acolo unde au fost împrăștiate 36 de tone de material antiderapant. „Având în vedere condițiile meteorologice înregistrate, acțiunea a fost ulterior extinsă la nivelul întregului municipiu, lucrătorii angrenați în activitate împrăștiind material în fiecare zi pentru a combate înghețul la nivelul solului”, a declarat Cristian Popescu, directorul Salubrității.
Deszăpezirea a început, oficial, de duminică seara
În primele 36 de ore de intervenție, au fost împrăștiate deja pe străzi și pe trotuare peste 360 de tone de material antiderapant. Numai luni, de Ziua Națională, autoritățile spun că au acționat cu peste 127 de tone de material antiderapant, atât pe căile rutiere din Craiova, cât și pe trotuare. De luni seara, s-a început să se îndepărteze și stratul subțire de zăpadă care se așternuse pe străzi, dar principala modalitate de intervenție a rămas tot nisipul și sarea contra poleiului. În noaptea de luni spre marți, autoritățile spun că s-au împrăștiat 202 tone de material antiderapant, de data aceasta atât pe arterele principale, cât și pe străzile adiacente. „Ne-am mobilizat foarte repede și bine de cum a început să cadă prima lapoviță. Am avut și puțină ninsoare, dar principalul nostru scop a fost să nu lăsăm poleiul să se așeze pe străzi. Și cred eu că am reușit să menținem străzile la un nivel funcțional”, a mai spus directorul Salubrității.
Autoritățile locale spun că sunt pregătite și pentru ninsori mari
Pentru prima confruntare cu iarna, autoritățile au scos pe străzi 59 de muncitori necalificați din cadrul SC Salubritate Craiova SRL, Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ, Termo Craiova, precum și Companiei de Apă Oltenia, care au intervenit pentru combaterea poleiului de pe trotuarele din municipiu. Reprezentanții Salubrității spuneau ieri că numărul utilajelor a fost și el mărit la 27 pe tură pentru a face față condițiilor meteorologice dificile. „Facem tot ce este posibil ca să fie bine. Prognozele pe care le primim noi spun că vor avea parte și de zăpadă. Noi suntem bine pregătiți, avem material antiderapant pe stoc, utilaje și muncitori, și o să facem față cu brio la o zăpadă de până la 10 centimetri grosime. Dacă însă va veni o ninsoare abundentă care ar putea troieni străzile, atunci va trebui să deszăpezim cu prioritate școlile, grădinițe, spitalele și intersecțiile”, a mai spus Popescu.
Salubritatea contează pe 94 de utilaje
Autoritățile au la dispoziție, în această iarnă, 94 de utilaje pentru a acționa pentru degajarea zăpezii și combaterea poleiului de pe străzile din Craiova. Dintre acestea, 32 sunt ale Salubrității, iar restul au fost închiriate printr-un contract-cadru. RAADPFL Craiova asigură vehiculele pentru împins zăpada și pentru împrăștierea materialului antiderapant (minimum 7 și maximum 11 vehicule), pentru o valoare estimată de cel puțin 190.000 de lei și cel mult 300.000 de lei. Pe străzile din Craiova vor fi văzute și utilajele a două societăți comerciale, SC Grant CPC SRL și SC Rodali Cargo SRL. Prima pune la dispoziție vehicule multifuncționale (minimum 34 și maximum 43 de utilaje), pentru o sumă de cel puțin 1.500.000 de lei și cel mult 1.900.000 de lei. Cel de-al doilea privat are vehicule pentru transportul materialului antiderapant și a zăpezii (minimum 3 și maximum 8 vehicule) pentru o sumă de cel puțin 75.000 de lei și cel mult 200.000 de lei.