Preşedintele a fost huiduit de Ziua Naţională, copiii politicienilor au asistat la manifestări de la tribuna oficială

0
344

Peste 1.500 de militari şi tehnică militară aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, SRI şi Serviciului de Protecţie şi Pază au participat, sâmbătă, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, în piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. În prezenţa unei audienţe impresionante – circa 20.000 de persoane – piaţa a devenit locul unui spectacol de sunet şi culoare din care nu au lipsit entuziasmul, uneori fluierăturile, protestele, dar şi oficialităţile, care s-au etalat şi în postura de familişti, aducându-şi soţiile şi „juniorii” la eveniment. Liderii USL, premierul Victor Ponta şi Crin Antonescu, au ajuns împreună la paradă, în fruntea unui grup de miniştri care erau însoţiţi de copii şi soţii. Premierul a venit ţinându-i de mână pe cei doi copii ai săi, exemplul său fiind urmat şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Cei mici au beneficiat astfel de locuri în primul rând de la tribuna oficială. Premierul nu a ezitat să o ia în braţe pe fetiţa sa, pe parcursul defilării, pentru a-i explica amănunte legate de paradă. Şi judecătorul Curţii Constituţionale Aspazia Cojocaru s-a numărat între oficialităţile care au fost însoţite de copii, ea fiind între puţinii cu care preşedintele Traian Băsescu a schimbat câteva cuvinte în timpul manifestărilor.

Înainte de începerea festivităţii, un grup de câteva zeci de oameni, din imediata apropiere a Arcului de Triumf, a început să protesteze şi să strige „Jos Băsescu”, „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”, în timp ce alţii încercau să acopere scandările, cântând „La mulţi ani! Cine să trăiască, România să trăiască!” şi „România, România, ole, ole, ole!”, în timp ce, din difuzoare, muzica militară a fost înlocuită cu o muzică liniştită, de ambianţă. Protestele nu s-au potolit însă, continuând cu „Băsescu la puşcărie!” şi „Marş afară, javră ordinară!” şi în timpul intonării imnului naţional, în cel al momentului de reculegere ţinut în memoria eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale şi a celor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. „Sunt nişte agitatori. Oamenii care au venit aici strică toată parada de Ziua Naţională. Ne ameninţă, ne dau la picioare, ne împing şi nu mai scăpăm de trei ore de ei. Ne-au ameninţat că ne rup coastele după…”, s-a plâns o femeie din mulţime. „(…) N-am luat nici un leu de la nimeni, am venit pentru Ziua Naţională, pur şi simplu. Sunt vânătă pe mână de cât mă împing”, a spus altă femeie, nemulţumită de manifestările grupului anti-Băsescu.

Cele mai aplaudate momente ale defilării au fost cele când în piaţă a apărut fanfara militară, spectatorii urmărind cu interes, de asemenea, survolul aeronavelor şi elicopterelor militare, dar şi momentele când pe sub Arcul de Triumf au trecut caii Jandarmeriei sau un câine-lup, pe nume Max, împodobit cu o băsmăluţă tricoloră în jurul gâtului şi aflat pe o maşină blindată a armatei. La încheierea festivităţilor, câteva sute de oameni au rămas la Arcul de Triumf pentru a urca gratuit pe platforma-edificiu, în timp ce maşinile şi lucrătorii de la salubritate se ocupau de curăţirea zonei.