Universitatea din Craiova, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) Craiova, în parteneriat cu Universitatea din București, prin Departamentul de Consiliere și Orientare pentru Carieră (COC), organizează, în perioada 02-04 noiembrie 2023, Conferința națională “Construiește-ți viitorul! Strategii și resurse pentru orientarea în carieră în mediul universitar”, aflată la cea de-a doua ediţie. În ziua de 3 noiembrie, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, fiind reprezentanţi invitaţi de marcă. Scopul conferinţei este consilierea tinerilor, pentru carieră, dar şi dezvoltarea structurii de de cercetare, prin dezbateri multiple, pe mai multe paliere, inclusiv pe inserţia absolvenţilor pe piaţa muncii.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectelor Educație prin Consiliere și Orientare în Universitatea din Craiova – ECO Ucv, număr proiect: CNFIS-FDI-2023-F-0487 și MIND THE GAP. Punți pentru tranzițiile educaționale și pentru dezvoltarea competențelor transversale, număr proiect: CNFIS-FDI-2023-F-0618 și se înscrie în seria acţiunilor care susţin stabilirea unui dialog între reprezentanții centrelor de consiliere și orientare în carieră din mediul universitar, privind diseminarea exemplelor de bune practici şi elaborarea unor strategii comune de creştere a gradului de angajabilitate al absolvenţilor cu studii superioare. Acțiunea se adresează specialiștilor din domeniul consilierii și orientării în carieră, din instituțiile de învățământ superior din țară, reunind la această a doua ediție 40 de structuri participante și își propune dezvoltarea de programe și strategii viabile, în ceea ce privește un dialog emergent, necesar și susținut, privind rolul, scopul și efectele serviciilor de consiliere și orientare în carieră, în acord cu pregătirea profesională și personală, precum și cu inserția pe piața muncii a viitorilor absolvenți de studii universitare.
Dezvoltarea merge înainte
Probleme prezentate sunt de strictă actualitate. “Sunt, la Craiova, reprezentanţi ai 40 de Universităţi din ţară, atât din sistemul public, cât şi din cel privat. Vrem să dezvoltăm acest segment şi o putem face numai printr-o colaborare cu , inclusiv cu mediul economic, iar, aici, Universitatea din Craiova este implicată total. Mai multe vor spune invitaţii noştri”, a precizat Stelian Bărăgan, director al CCOC Craiova. “Intrăm într-o nouă etapă. Societatea este în continuă schimbare , dar aceste centre vor continua. Misiunea acestora este de a facilita dezvoltarea tinerilor şi implicarea lor în societate. Tinerii îşi aleg cariera în funcţie de calităţi , de personalitate, dar corelată cu cerinţele pieţei muncii. În aceste zile, la Universitatea din Craiova, organizăm această conferinţă, şi sunt convins că studenţii noştri vor fi bine sprijiniţi în continuare “, a precizat prof.univ.dr. Ionuţ Cezar Spînu, rector al Universităţii din Craiova. La rândul său, preşedintele Senatului Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Leonardo Mănescu, a menţionat : “Cariera nu înseamnă numai absolvirea unor cursuri de învăţământ superior, trebuie şi consiliere şi orientare . Noi, la Universitatea din Craiova, atragem specialişti, iar relaţiile cu mediul economic sunt foarte bune. Am înfiinţat acest centru, mergem în continuare pe dezvoltare, dar este nevoie de mult tact în lucrul cu studenţi şi un segment important este şi salarizarea specialiştilor”.
Salarizarea specialiştilor şi consilierea psihologică a studenţilor, aduse în prim plan
Problema prezentată de preşedintele Senatului Universităţii din Craiova a fost abordată de către invitaţi. “Toţi cei care faceţi parte din aceste proiecte meritaţi felicitări. Rezultatele se văd, iar, în prezent, doar 4,92% din dosarele pentru şomaj reprezintă numărul absolvenţilor de studii superioare. Trebuie continuată colaborarea între mediul privat şi cel academic. în acest moment, sunt în discuţii metodele de creştere a salarizării specialiştilor care lucrează în acest domeniu şi, în câteva luni, nu vă pot da un orizont de timp strict, acestea vor fi puse în aplicare”, a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Bogdan Simcea, Secretarul de stat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a afirmat : “Sunt foarte multe programe aflate în derulare, atât pe fonduri europene, cât şi pe cele naţionale, vorbim de investiţii în consiliere şi ocuparea locurilor de muncă”. “Este nevoie de un efort imens. Trebuie o salarizare adecvată, pentru a atrage specialiştii, cu atât mai mult cu sunt foarte multe proiecte în lucru. Sunt foarte multe provocări. După pandemia de COVID – 19, s-au schimbat foarte multe, consilierea fiind nu numai în domeniul orientării în carieră, ci şi în cel al psihologiei “, a spus Marian Crăciun, director al Departamentului de Orientare şi Consiliere Profesională din cadrul Universităţii din Bucureşti. Pe acest modul a mers şi Mihaela Rusu, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei : “Suntem alături de dumneavoastră şi aceste centre nu se vor desfiinţa. Vom colabora cu Ministerul Muncii, pentru o salarizare adecvată. În ceea ce priveşte consilierea, am avut foarte multe semnale, din partea Universităţilor, că după pandemie, mulţi studenţi au avut tentative de suicid, unele instituţii de învăţământ superior transmiţând date îngrijorătoare, procentul de acest fel fiind undeva la 6%”. Dar cum studenţii sunt principalul factor în acest demers, Andreea Brăguţă, preşedinte al Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti din cadrul Universităţii din Craiova, a precizat : “Universitatea din Craiova ne-a oferit tot sprijinul. Sunt convinsă că, după această conferinţă, vor fi puse bazele unei stratigii moderne de consiliere şi orientare profesională”.