Bariera Vâlcii, următorul „cartier de top” al Craiovei

0
223

Asfaltarea în cartierul Bariea Vâlcii merge mai greu din cauza constructorului care execută rețeaua de canalizare. Primarul Lia Olguța Vasilescu a promis, însă, că atunci când se vor termina toate lucărilor oamenii de acolo vor locui într-un „cartier de top” al Craiovei.

Consilierii municipali au interpelat autoritățile locale, în plenul de săptămâna trecută, în legătură cu ritmul lent în care se asfaltează străzile din cartierul Bariera Vâlcii. Vinovatul principal este, potrivit primarului, nimeni altul decât constructorul rețelei de canalizare. Olguța Vasilescu le-a explicat consilierilor că firma care a cștigat licitația și care a și început să lucreze în Bariera Vâlcii a întâmpinat probleme financiare și a fost nevoie de o reorganizare de șantier. „În cartierul acesta am avut o foarte mare problemă pentru că firma care a lucrat canalizarea acolo a intrat în insolvență. Au fugit efectiv din șantier și a trebuit să găsim o soluție legală pentru a se continua lucrările de acolo”.

De ce s-au întârziat lucrările

Primarul a precizat că TMUCB Bucureși, în asociere cu SC Mitliv au contractat lucrările pentru canalizarea cartierului Bariera Vâlcii. Însă, în opinia autorităților, contractul a fost ”sublicitat prost” de la bun început, proporția fiind de 70% pentru principalul contractant și 30% pentru constructorul din Craiova. „TMUCB a făcut lucrările cele mai ușoare și a lăsat Mitliv să le facă pe cele mai grele. Apoi a trebuit să facem ceva astfel încât Mitliv să poată să preia tot ceea ce înseamnă partea de contract”, a explicat primarul Craiovei. O situație asemănătoare s-a întâmplat și pe șantierul de reabilitare a Teatrului de Vară din Parcul Romanescu, unde firma SC Atlas, care a câștigat licitația, a trebuit să încetinească și chiar să oprească lucrările pentru că a intrat în insolvență.

Craiovenii, rugați să nu se branșeze ilegal

Deși multe străzi au conductele instalate, canalizarea cartierului nu poate să funcționeze deoarece trebuie să fie racordată la rețeaua orașului, iar acum se forează pentru acest lucru. După cum au precizat autoritățile, se sapă pe sub pământ, la 8 metri adâncime, și trebuie ca sistemul de canal din Bariera Vâlcii să ajungă în zona Păltiniș, acolo unde se află conducta principală. „Până în momentul în care va ajunge canalizarea acolo, i-am rugat pe toți locuitorii să nu se branșeze ilegal la rețea, fiindcă e logic că ea, nefiind funcțională, o să se înfunde. Și o să fie aceeași situație ca pe strada Viilor, unde cetățenii s-au branșat ilegal la rețea și acum refulează”, a atras atenția primarul Lia Olguța Vasilescu.

Strada „Carpenului”, cu probleme

Primăria Craiova spune că nu poate să vină cu asfaltarea până ce nu se termină lucrările de canalizare, care, la rândul lor, depind de execuția racordului la conducta principală. „Acum așteptăm să ni se preda străzile de către Compania de Apă Oltenia ca să putem investi pe ele. Vedeți în «Prelungirea Teilor», care a fost dată către municipalitate, pentru că are și apă caldă și canalizare pe ea, noi am început deja să o asfaltăm și cred că va fi gata la începutul săptămânii viitoare”. O situație diferită se întâlnește pe strada Carpenului care, deși este o arteră importantă pentru cartier, tot nu este gata. Eu am cerut încă din primăvară – și cei de la CAO sunt martori – că vreau să mi-o dea prima ca să pot să o asfaltez. Cine spune acum că le-a spus Olguța să plece de acolo și să lase strada fără branșamente, minte”.

O investiție de 15 milioane de euro

Valoarea investiției în lucrările de alimentare cu apă și canalizare care se fac acum în Craiova se ridică la suma de 59,2 milioane de lei, dintre care 45,8 milioane de lei de la Uniunea Europeană. În contul acestor sume se extinde rețeaua de alimentare cu apă pe o lungime de 34 de kilometri (în zonele Brestei, Catargiu, Sărari și Craiovița) și cea de canalizare menajeră pe o lungime de 72 de kilometri. În cartierul Bariera Vâlcii se introduce canalizare menajeră pe o distanță de 4,6 kilometri, fiind incluse un număr de 115 străzi și alei. După ce se termină canalizarea, Primăria vine și asfaltează cu bani de la bugetul local. „Eu vă garantez că Bariera Vâlcii va fi un cartier de top al Craiovei. Va avea canalizare, apă potabilă, asfalt, dar până atunci trebuie să trecem și prin aceste neajunsuri”, a menționat primarul Lia Olguța Vasilescu.