O sfidare la adresa României şi a românilor : Referendum pentru Ţinutul Secuiesc, în martie 2012

1
427

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna va organiza pe data de 11 martie 2012 un referendum prin care va consulta populaţia judeţului în legătură cu modificarea limitelor administrativ-teritoriale ale acestuia şi înfiinţarea unei noi structuri administrative cu denumirea ”Ţinutul Secuiesc – Szekelyfold”. Hotărârea a fost adoptată luni, în şedinţa CJ, cu majoritatea voturilor consilierilor maghiari, după îndelungi discuţii între reprezentanţii UDMR şi ai Partidului Civic Maghiar (PCM). Reprezentanţii Alianţei Româneşti din cadrul CJ, formată din consilieri PNL, PSD, PDL şi PRM, au refuzat să ia parte la vot pe considerentul că nu vor să fie părtaşi la încălcarea premeditată a legii. Acest demers vine la câteva luni după ce la Bruxelles s-a deschides reprezentanţa Ţinutului Secuiesc. Aceasta a fost înfiinţată din iniţiativa a trei europarlamentari români de etnie maghiară. Guvernul a cerut atunci instituţiilor UE să nu ofere legitimitate acestui birou, argumentând că Ţinutul Secuiesc nu este o unitate administrativă recunoscută. Preşedintele Traian Băsescu a condamnat biroul ca pe “alegere proastă” şi ca pe “un semn de desconsiderare şi a Constituţiei, şi a românilor”.

Proiectul Referendumului prin care judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş să se reorganizeze în unul singur – denumit Ţinutul Secuiesc, a fost aprobat de către Consiliul Judeţean (CJ) Covasna în şedinţa de CJ, ce a avut loc la începutul săptămânii. Astfel, referendumul se va organiza pe 11 martie 2012, însă forma iniţială a proiectului introdus de Partidul Civic Maghiar (PCM) a fost modificată, după îndelungi contre şi discuţii care i-a implicat pe consilierii PCM şi cei ai UDMR. Reprezentanţii Alianţei Româneşti au ales să nu participe la votul pentru Referendum. Iniţial era un „Proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum local”, după lungi dezbateri el s-a transformat în „Hotărâre privind organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din judeţul Covasna privind modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna şi înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale cu denumirea „Ţinutul Secuiesc – Székelyföld”. Covăsnenii vor avea cu două întrebări la care vor răspunde cu Da sau Nu: „Sunteţi de acord cu modificarea delimitării teritoriale a judeţului Covasna?” şi ”Sunteţi de acord cu înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale cu denumirea «Ţinutul Secuiesc – Székelyföld» şi cu faptul că judeţul Covasna va face parte din această unitate administrativ-teritorială?”.

Declara în primăvara acestui an, Traian Băsescu, preşedintele României : ”Autonomia teritorială va fi la Covasna aşa cum va fi şi la Caracal...”

Proiecte asemănătoare şi pentru judeţele Harghita şi Mureş

Ce se poate constata cu tristeţe este faptul că a dispărut definitiv, ca şi cum nu ar fi existat vreodată, cuvântul „autonomie”. Iniţiativele de acest gen nu se încheie aici, ele vor continua cu o furie antiromânească nemaivăzută până acum, astfel că în săptămânile care urmează se vor definitiva astfel de proiecte şi pentru judeţele Harghita şi Mureş, astfel încât proiectul adoptat ieri la Sfântu-Gheorghe să dobândească utilitate reală prin organizarea de referendumuri în toate judeţele implicate. În mod normal, această hotărâre este ilegală şi ar trebui atacată negreşit de către Prefectura Covasna. În conformitate cu Constituţia României, pentru configurarea şi reconfigurarea graniţelor administrative ar trebui un referendum la nivel naţional, dacă s-ar dori legalitatea unei asemenea hotărâri. Guvernul şi Parlamentul au în atribuţie propunerea de legi, iar schimbarea graniţelor administrativ-teritoriale nu se face printr-un simplu referendum. Dacă dintr-o comună vrea să se desprindă o localitate, referendumul se face în întreaga comună, nu doar în localitatea care vrea să se separe – pe acest principiu, e logic că dacă se vrea modificarea graniţelor administrativ-teritoriale, este nevoie de referendum la nivel naţional în acest sens. În altă ordine de idei, această hotărâre nu are suport legal, plus că este o sfidare la adresa României şi a românilor.


Adrian Năstase, preşedintele CN al PSD în cadrul unei emisiuni la Realitatea Tv :

Nu s-a înţeles un anumit lucru: într-o ţară în care există 1.700.000, 1.500.000 de maghiari este nevoie de o anumită politică inteligentă, cu atât mai mult cu cât există nişte răni din istorie, care, sigur, că ne urmăresc. (…) Dar nu cred că se poate face acest referendum. Uitaţi-vă la Consiliului Europei – au fost adoptate nişte documente legate de dreptul la autodeterminare pentru minorităţi, nu pentru popoare. Odată cu intrarea României, alături de Ungaria, în NATO, un astfel de pericol privind schimbarea frontierei ca atare nu mai există. Dar sunt alte chestiuni pe care trebuie să le avem în vedere şi sunt alte tipuri de dezvoltări de la drepturile colective la anumite formule de autonomie şi chestiunile acestea legate de Ţinutul Secuiesc, modele care au fost experimentate şi în alte părţi în fosta Uniune Sovietică sau chiar în Kosovo – autonomia şi autodeterminarea pentru o minoritate, transformarea ei pe urmă într-o populaţie, toate lucrurile astea ne fac să fim bănuitori…”


Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele PPE :

„Organizarea administrativă a României este decisă prin lege şi prin Constituţie, care trebuiesc respectate. Din punctul meu de vedere toate aceste demersuri sunt forţate, toată această discuţie despre Ţinutul Secuiesc este extrem de forţată, sunt doar discuţii politice. Acolo există deja autonomie, vorbesc de o autonomie parţială din 1992, de când s-au înfiinţat consiliile judeţene, şi din 1998, de când  s-a aplicat legea bugetelor locale. Este o discuţie politică, făcută de nişte politicieni, un număr restrâns de politicieni, care au cu totul alte interese, ce nu au legătură cu bunăstarea oamenilor din comunitatea respectivă. Ei aveau posibilitate de atunci şi până acum , prin autonomia pe care au avut-i şi prin legile pe care le au la dispoziţie să-şi dezvolte comunitatrea cum doreau ei. Sa ai un motiv şi să spui că nu ai putut pentru că nu am avut autonomie locală mi se pare deplasat. Cineva vrea să fie şef sau chiar vrea cineva să creeze probleme, în România…”

 

1 COMENTARIU

  1. bozgorii tre sa inteleaga ca sint in tara noastra si ca nu sint in Ungaria, asa ca tre sa lase ciocul mic si sa potoleasca, iar daca nu le convine, sa se duca in tara lor, si-au cam luat nasul la purtare,

Comments are closed.