Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a aprobat, săptămâna trecută, în ultima şedinţă a consilierilor din mandatul 2020 – 2024 aprobarea contractării unei/unor finanţări rambursabile interne în valoare de până la 129.550.000 de lei, sume necesare dezvoltării judeţului. Preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a fost împuternicit să semneze contractele şi să le ducă la îndeplinire. Proiectul are o maturitate de 15 ani şi se referă la refinanţarea parţială a serviciului datoriei publice locale şi la asigurarea finanţărilor investiţiilor publice de interes judeţean.
Dezvoltarea judeţului Dolj este principalul obiectiv al administraţiei publice locale. Pentru judeţul Dolj, principalele obiective de investiţii de interes judeţean sunt reprezentate de implementarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene nerambursabile. La nivelul judeţului Dolj se află în diverse stadii de implementare o serie de proiecte de investiţii, care beneficiază de fonduri europene nerambursabile sau sunt propuse pentru obţinerea de finanţare nerambursabilă. “Implementarea presupune asigurarea de la bugetul local a cofinanţării şi susţinerii neeligibile, a căror valoare a crescuta semnificativ ca urmare a majorării materialelor de construcţii. Pentru implementarea cu succes a proiectelor de investiţii de interes judeţean şi pentru a nu afecta suplimentar bugetul judeţului Dolj, pe termen scurt, mediu şi lung, va fi necesară contractarea unei/unor finanţări nerambursabile interne, în vederea asigurării fluxului de lichidităţi finaciare. astfel, se doreşte contractarea unei/unor împrumuturi bancarem prin care să fie refinaţată parţial datoria publică locală (finaţarea rambursabilă contractată de la libra Internet Bank, în sold estimat de refinanţat de 49.550.000 de lei), cât şi pentru a asigura finanţarea obiectivelor de investiţii publice de interes naţional”, a precizat Cosmin Vasile, preşedinte al CJ Dolj.
Avantajele oferite de utilizarea împrumutului bancar
Prin accesarea acestui tip de finaţare, proiectele vor fi implementate de CJ Dolj cu respectarea graficelor de timp planificate, investiţiile finalizate aducând beneficii mai devreme pentru comunitatea locală, permiţând o mai bună eşalonare în timp a cheltuielilor de capital. Perioada de trageri, pentru sursele noi, este de trei ani, sumele fiind stabilite în funcţie de necesităţile proprii şi de avizările Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finaţelor. Costurile aferente finanţării se aplică doar sumelor aferente tragerilor efectiv realizate, fără aplicarea unor comisioane de neutilizare.
Necesitatea şi oportunitatea achiziţiei
Scenariul aferent contractării se referă la finaţări de până la 129.550.000 de lei, din care până la 49.550.000 de lei creditului de la Libra Internet Bank şi diferenţa pentru finanţarea unor obiective de investiţii de interes judeţean. Costurile estimate sunt de aproximativ 87,11 milioane de lei, care are ca ipoteze o perioadă de tragere de trei ani, o perioadă de graţie de trei ani, rambursarea în rate inegale în principal, întreaga maturitate a creditului fiind de 15 ani. În ceea ce priveşte gradul de îndatorare al instituţiei, acesta va atinge un maxim de aproximativ 25%, sub limita de 30% prevăzută în Legea finaţelor publice nr.273/2006, păstrându-se astfel principiul de prudenţă financiară.