Cel mai teribil atac asupra lui Putin de la începutul războiului!

0
32

Dacă Arabia Saudită va implementa planuri de creştere a producţiei de petrol pentru a-şi proteja poziţia de lider global pe piaţa petrolului, Moscova ar putea rămâne fără fonduri pentru a-şi conduce economia de război, scrie Politiko.

Riadul este din ce în ce mai frustrat de eşecul altor state petro-state de a egala reducerile producţiei de petrol pentru a împinge preţurile la aproximativ 100 de dolari pe baril – cu mult peste actualul 70 de dolari.

Comercianţii de petrol cred că Arabia Saudită este acum pregătită să răspundă, folosindu-şi puterea pentru a prelua cota de piaţă şi pentru a creşte profiturile exportând mai mult petrol, chiar dacă preţurile scad.

Această strategie ar putea scădea semnificativ preţul petrolului, ceea ce ar reprezenta o problemă serioasă pentru preşedintele rus Vladimir Putin. În ultimul deceniu, petrolul şi gazele au fost cea mai mare sursă de venit pentru statul rus, reprezentând până la jumătate din bugetul de stat.

Mikhail Krutikhin, un analist energetic rus din Norvegia, a declarat că o posibilă mişcare a Arabiei Saudite ar reprezenta un „risc uriaş” pentru bugetul Rusiei, având în vedere dependenţa excesivă a acesteia de veniturile din petrol. Acesta este doar unul dintre câţiva factori imprevizibili la orizont, inclusiv alegerile prezidenţiale din SUA.

Arabia Saudită „înţelege pe deplin că companiile ruseşti nu respectă cerinţele de reducere a producţiei şi, prin urmare, îşi fac propriile planuri”, a adăugat Krutikhin.

Alexandra Prokopenko, economist şi membru la Carnegie Endowment for International Peace, a fost de acord că miza este mare pentru Kremlin.

La cursurile de schimb actuale, o scădere de 20 de dolari a preţului petrolului ar reduce veniturile cu 1,8 trilioane de ruble (20 de miliarde de dolari), ceea ce este echivalent cu aproximativ 1% din PIB-ul Rusiei –  a spus ea.

Guvernul s-ar confrunta cu alegerea dacă să reducă consumul – ceea ce este puţin probabil în timpul războiului – sau să accepte presiunile inflaţioniste şi ratele mari ale dobânzilor –  a adăugat Prokopenko.

Săptămâna trecută, Financial Times a raportat că Arabia Saudită şi-ar putea abandona ambiţiile pe termen lung de a reduce livrările de ţiţei pentru a împinge preţurile la aproximativ 100 de dolari pe baril.

Experţii de pe piaţa petrolului nu au nicio îndoială că Arabia Saudită are capacităţi uriaşe de producţie şi export şi ar putea schimba tacticile şi ar putea ajunge la dominaţia pieţei printr-un volum crescut.

Economia globală este destul de lentă, iar cererea de petrol nu este ceea ce şi-ar dori saudiţii. Unii producători, inclusiv Rusia, îşi depăşesc constant cotele, ceea ce înseamnă că preţurile sunt departe de 100 de dolari pe baril, iar saudiţii îşi pierd răbdarea. Aceasta ar fi o modalitate pentru Arabia Saudită de a trimite un avertisment pieţei că va acţiona, a declarat Ajay Parmar, director de analiză a pieţei petrolului la firma de informaţii despre mărfuri ICIS.

Rusia, împreună cu ţări precum Kazahstan şi Irak, a fost acuzată că furnizează mai mult petrol decât a convenit de cartelul OPEC+, care reuneşte naţiuni petroliere pentru a controla oferta şi preţurile globale. Moscova şi-a depăşit constant cota voluntară, care este în prezent de 8,98 milioane de barili pe zi, în ciuda promisiunilor repetate de a aduce producţia în conformitate cu obiectivul.

Profiturile Rusiei din combustibilii fosili au crescut cu 41% numai în prima jumătate a acestui an, potrivit Ministerului rus de Finanţe, în ciuda sancţiunilor occidentale impuse în urma războiului din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *