Cea mai tristă victorie pentru Craiova…

0
1160

Universitatea Craiova – Poli Iaşi 1-0

A marcat: Bărbuţ 50.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 6 – Vlădoiu 6, Bălaşa 6, M. Constantin 6, Bancu 6 – Bic 7 (82 Mateiu), Nistor 7, Cicâldău 6 (76 Screciu) 5 – Baiaram 5, Koljic 7 (43 Bărbuţ) 7, Ivan 6. Antrenor: Cristiano Bergodi. Rezerve: L. Popescu – Vătăjelu, S. Acka, Mitran, Danciu, V. Constantin.

Poli Iaşi: Axinte – Onea (87 Popadiuc), Mihalache, Baxevanos, Buşu – Vanzo (66 D. Acka), Breveld (15 de Iriondo), Passaglia – Platini (46 R. Lopes), A. Cristea (46 Zajmovic), Calcan. Antrenor: Daniel Pancu. Rezerve: Brânză – Gai Assulin, F. Cristea, Petrişor.

Arbitru: Ovidiu Haţegan. Asistenţi: Octavian Şovre, Sebastian Gheorghe. Rezervă: Iulian Dima.

Observatori: Mircea Călin, Augustus Constantin.

Eliminare: Mihalache 43.

Era finalul primei reprize de la Craiova – Iaşi. Nu se jucase mare lucru. Moldovenii s-au apărat supranumeric. Agresiv, cum le ceruse Pancu. Craiova nu-şi crease decât vreo două ocazii. Ambele prin Koljic, care nu-şi reglase tirul. 6 goluri în 5 meciuri avea bosniacul şi dorea să-şi respecte media. Se pregătea să plece en-fanfare la naţională, unde trebuia să facă pereche cu Dzeko în atac, la play-off-ul pentru Euro, contra Irlandei de Nord. Nu ştia însă dacă se va mai întoarce în Bănie, fiindcă Mihai Rotaru avea pe masă o ofertă de 7 milioane de euro de la Dinamo Kiev, iar salariul atacantului era de de vreo 10 ori mai mare ca-n Bănie.

La o minge trimisă în stânga, bosniacul a fost atacat feroce. A urlat de-a răsunat ecoul până în Lunca Jiului. Mai mult de frustrare decât de durere, deşi laba piciorului drept, cu care marcase atât de multe goluri, îi atârna, imaginea fiind horror. La prima estimare: fractură de peroneu. Haţegan s-a prins târziu de ce se întâmplase şi l-a scos din joc pe cel care nu avea ce să mai caute pe teren. La 36 de ani, când trebuia să fie acasă, nu să ţină locul unui puşti, Marius Mihalache, cu o figură care explică astfel de intervenţii, a frânt o carieră şi a scos 10 milioane de euro din visteria clubului din Bănie.

Parcă nimănui nu i-a mai păsat de meci apoi. Oltenii au jucat în superioritate, dar marcaţi de ce se întâmplase, iar ieşenii s-au apărat la fel de agresiv, dar fără să mai rupă vreun picior. Scorul l-a deschis tocmai cel care l-a înlocuit pe Koljic, Cristi Bărbuţ. A tras imparabil cu „piciorul de rezervă”, stângul, după ce ieşenii s-au chinuit degeaba să respingă o minge din careu. Craiova a mai avut ocazii apoi, dar şi-a bătut joc de ele. Ivan, Bărbuţ, Nistor, Baiaram, cam toţi care au fost prin preajma careului advers. La ce lipsă de inspiraţie era la finalizare, oltenii se gândeau deja cu groază cât de mult o să le lipsească Elvir Koljic. Vestea zilei în Bănie trebuia să fie legată de plecarea lui Mihăilă la Parma, nu de ghinionul lui Koljic.

Fără surprize în formulele de start, Craiova şi Iaşiul trebuiau să propună un meci spectaculos, cum au fost şi ultimele două dueluri directe, în primăvară, ambele în Copou: Poli s-a impus cu 3-2 în Cupa României, iar Craiova a câştigat cu 5-2 în campionat. Moldovenii au fost agresivi pe apărare şi gata de ripostă, în timp ce echipa lui Bergodi s-a înclinat în stânga, unde au prestat Bancu şi Ivan, în timp ce în dreapta puştii Vlădoiu şi Baiaram n-au prins ritmul jocului.  A venit acel blestemat de minut în care Koljic a fost masacrat de Mihalache şi fotbalul a pălit în faţa tragediei. A patra accidentare gravă în patru ani pentru bosniac, unul dintre cei mai ghinionişti jucători din lume.

Craiova are cel mai bun start din istorie, cu 6 victorii din 6 meciuri, dar îşi pierde principala gură de foc, omul pe care se baza în primul rând în lupta pentru titlu.