Ar fi „inacceptabil” şi „scandalos” să se propună o rocadă Kovesi-Morar

0
134
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta consideră că „rocada Kovesi-Morar” reflectă o procedură un pic ciudată. „Sunt convins că mai sunt şi alţi procurori buni, cei doi nu sunt de neînlocuit”, a spus Ponta luni seară, la Antena 3.

La rândul său, invitat la Realitatea TV, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, că ar fi „inacceptabil” şi „scandalos” ca Guvernul şi ministrul Justiţiei să propună o rocadă între Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar la DNA şi Parchetul General, precizând că aceasta ar fi dorinţa preşedintelui Traian Băsescu. „Aş considera scandalos, aş considera scandalos ca din partea acestui Guvern, acestui ministru al Justiţiei, tocmai pentru că ştiu bine despre ce e vorba, să vină o asemenea propunere (n.r. – Morar – şef al Parchetului General, Kovesi – şef al DNA). Nici măcar în urma unei negocieri cu Traian Băsescu, pentru că nu încape nici o negociere într-un asemenea subiect. Cred că în ţara asta, chiar sunt convins că există magistraţi care să nu fie realmente legaţi de vreun partid politic într-un fel sau altul, magistraţi capabili, care să facă ceea ce trebuie făcut”, a susţinut liderul PNL. Totodată, acesta a subliniat că nu are cunoştinţă de vreo sugestie în acest sens din partea oficialilor europeni făcută premierului Victor Ponta. „Din punctul meu de vedere e inacceptabilă o rocadă Kovesi – Morar. De ce? Pentru că noi am spus public de atâtea ori, şi eu am crezut ceea ce am spus, nişte lucruri despre aceşti oameni şi prestaţia lor, sau anumite aspecte ale prestaţiei lor în fruntea acestor instituţii (…) Mi s-ar părea absolut inacceptabil ca cineva să facă o înţelegere, o negociere pe acest subiect, cu domnul Băsescu sau cu domnul Barroso (n.r. – preşedintele Comisiei Europene) sau cu doamna Reding (n.r. – comisarul european pentru Justiţie) sau cu cine vreţi. Şi nici nu cred că face”, a mai afirmat Antonescu.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că nu exclude o candidatură pentru Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi nici o eventuală funcţie ce presupune o activitate legată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) sau de activităţi anticorupţie. Tot luni, aceasta a anunţat că, începând din 2 octombrie – ziua în care îi încetează activitatea ca procuror general – l-a delegat, pentru o perioadă de şase luni, pe procurorul şef al DNA, Daniel Morar, în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, funcţie deţinută de Marius Iacob (care fusese delegat, nu numit, în această poziţie).

Şeful Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, solicită preşedintelui Traian Băsescu şi celorlalte autorităţi competente să intervină prompt pentru numirea unui procur general al României şi a unui procuror-şef al DNA în condiţii legale, în opinia acestuia „rocada” Kovesi – Morar eludând legislaţia în domeniu. „Era previzibilă. Toată lumea implicată în mersul justiţiei şi în politica românească ştia de intenţia preşedintelui şi a celor doi – mă refer a doamnei Kovesi şi domnului Morar – de a face rocada la momentul potrivit, astfel încât să eludeze prevederile legale cu privire la imposibilitatea exercitării unui al treilea mandat în aceeaşi însărcinare în folosul statului. (…) Au găsit această soluţie – cine pleacă pentru că şi-a terminat mandatul, îşi desemnează şi un succesor, succesorul, la rândul lui, îşi desemnează un înlocuitor şi uite-aşa Constituţia României este interpretată cu rea-credinţă, ne batem joc de regulile fundamentale într-un stat de drept”, consideră Greblă.