SUA şi Rusia îşi sporesc prezenţa navală în apropierea Siriei

0
343

Rusia a trimis, duminică, o navă militară de recunoaştere în estul Mării Mediterane, SUA dislocând în acelaşi timp în zonă o navă de transport, în contextul pregătirilor armatei americane pentru o posibilă intervenţie militară în Siria, relatează agenţiile Reuters şi AFP. Potrivit agenţiei Interfax, care citează, sub rezerva anonimatului, o sursă militară rusă, misiunea navei Priazovîe, care a plecat din portul Sevastopol, de la Marea Neagră, este de „a culege informaţii în zona unde conflictul ar putea escalada”. Sursa mai precizează că această navă urmează să opereze separat de flotila rusă staţionată permanent în Marea Mediterană. Tot duminică, armata americană a poziţionat în aceeaşi regiune o navă de suport logistic ce poate transporta sute de soldaţi şi câteva elicoptere. Până în prezent, în estul Mediteranei au fost desfăşurate cinci distrugătoare americane purtătoare de rachete Tomahawk. De asemenea, un portavion american desfăşurat de mai multe luni în Marea Omanului se deplasa ieri în direcţia Siriei, spre Marea Roşie, chiar dacă nu a primit încă ordinul de a participa la eventuale atacuri americane, a transmis postul de televiziune ABC News, citat de AFP. USS Nimitz, un portavion cu propulsie nucleară, trebuia să revină la baza sa din Everett, statul Washington (nord-vestul SUA), când a primit ordinul să rămână în regiune. Nici o misiune deosebită nu i-a fost totuşi încredinţată, iar responsabili ai apărării au evocat „o poziţionare prudentă”, potrivit ABC News.

Germania şi Emiratele Arabe au creat un fond pentru reconstrucţia Siriei

Germania şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au creat, ieri, un fond menit să ajute la reconstrucţia Siriei în acele regiuni care nu se mai află sub controlul regimului preşedintelui Bashar Al-Assad, transmite EFE. Germania şi EAU au alocat fiecare acestui fond câte zece milioane de euro şi se aşteaptă ca la acesta să contribuie şi alte ţări din aşa-numitul grup al „Prietenilor Siriei”, ce reuneşte circa o sută de state şi organizaţii internaţionale. Fondul va fi administrat de Banca pentru Reconstrucţie, care aparţine statului german. La semnarea acordului de creare a fondului, la Berlin, a asistat şi şeful Coaliţiei Naţionale Siriene, Ahmad al-Jarba, care a avut, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

Conflictul din Siria a făcut 7 milioane de refugiaţi

Aproximativ şapte milioane de sirieni, ceea ce înseamnă o treime din populaţie, s-au refugiat din cauza războiului civil care afectează ţara lor, a anunţat directorul Agenţiei ONU pentru refugiaţi, Tarik Kurdi, relatează Associated Press. Cinci milioane dintre refugiaţi sunt încă pe teritoriul Siriei, în timp ce aproximativ două milioane au fugit în ţările vecine. Tarik Kurdi a precizat, de asemenea, că aproximativ două milioane de copii sunt printre cei direct afectaţi de război. În opinia lui Kurdi, asistenţa acordată de ONU este ca o „picătură într-un ocean”, referindu-se la criza umanitară care se agravează din cauza lipsei de finanţare. El a afirmat că donatorii internaţionali au trimis mai puţin de o treime din banii necesari pentru a-i ajuta pe refugiaţi.