Autorităţile locale recunosc că şcolile din Craiova încep noul an şcolar fără reparaţiile de rigoare. Explicaţia ar fi că bugetul a fost aprobat târziu, licitaţiile au fost şi ele devansate, iar şantierele din sălile de clasă au fost deschise abia acum, în pragul noului an şcolar. Municipalitatea promite însă că lucrurile nu vor fi lăsate aşa, igienizările şi reparaţiile urmând să fie făcute pe parcurs.
Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu recunoaşte că anul şcolar nu începe aşa cum ar trebui. În nici una dintre unităţile de învăţământ din Bănie nu s-au terminat lucrările de igienizare, iar acolo unde este nevoie şi de reparaţii mai este de aşteptat până se vor termina. Edilul-şef a explicat că această stare de fapt a depins direct de aprobarea bugetului local. ”Nu suntem mulţumiţi cum se prezintă ele. Din păcate nu am putut să facem mai mult, asta pentru că am putut să discutăm despre bugetul pe anul acesta abia în luna aprilie. Până nu se face bugetul la nivel naţional şi la Consiliul Judeţean, nici Consiliul Local nu poate să aprobe bugetul mai devreme de luna aprilie. Imediat noi am demarat licitaţia pentru şcoli, acordul-cadru pentru reabilitarea şcolilor în Craiova. S-a terminat abia zilele acestea, deci e foarte complicat de crezut că până la 15 septembrie va putea vreo firmă să facă toate corecţiile necesare la şcoli”, a precizat primarul Craiovei.
Şantierele se prelungesc până la sfârşitul anului
Asta nu înseamnă că şcolile vor rămâne aşa cum se prezintă la data de 15 septembrie, autorităţile promiţând că se va lucra pe şantiere până la sfârşitul anului, chiar dacă asta înseamnă inclusiv în zilele de sâmbăta şi duminica. „Acolo unde nu este zgomot foarte mare, probabil că se va lucra şi în zilele de luni până vineri”, a mai adăugat edilul Craiovei. Pe de altă parte, autorităţile recunosc şi faptul că şcolile din Bănie nu se prezintă totuşi într-o situaţie atât de gravă, fiind vorba de toalete insalubre sau reparaţii necesare la acoperiş. „De altfel, toţi directorii care s-au adresat până acum primăriei au cam fost rezolvaţi. Am reuşit şi cu sprijinul celor de la RAADPFL, pe intervenţii rapide, pentru că şi legea ne permite să intrăm într-o anumită sumă de 100.000 de euro. Deci cei care au ţipat până la această dată au fost rezolvaţi”, a mai spus primarul care a anunţat că îşi doreşte o întâlnire pentru discuţii în acest sens cu reprezentanţii ISJ Dolj.
Reabilitare termică printr-un proiect cu finanţare de la BERD
Municipalitatea craioveană intenţionează să reabiliteze din punct de vedere termic un număr de 21 de şcoli, cu finanţare de la BERD (n.r. – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare). „Am avut mai mult întâlniri până acum cu ei la Bucureşti şi am ajuns la concluzia că se poate să obţinem o finanţare pentru 21 de unităţi de învăţământ. Aceste şcoli vor fi reabilitate termic începând de anul viitor, urmând ca BERD-ul să-şi recupereze investiţia din diferenţa la utilităţi. Ca să fiu mai clar înţeleasă, dacă astăzi plătim 2 lei pentru utilităţile de la şcoala Traian, de exemplu, după reabilitarea completă se va plăti 1 leu, dar diferenţa de încă 1 leu va merge către BERD. Cu alte cuvinte, noi nu plătim nimic în plus faţă de ceea ce plătim la ora actuală, cei care investesc urmând să-şi recupereze investiţia din aceste cheltuieli la utilităţi, dar noi ne vom alege cu şcolile reabilitate”, a explicat primarul Lia Olguţa Vasilescu.
Lista celor 21 de şcoli
Şcolile care vor intra în acest proiect, din 2015, trebuie să respecte anumite condiţii, şi anume să nu fie monumente istorice, „pentru că acolo este vorba de cu totul alte investiţii”. Primăria Craiova a creionat deja lista cu şcolile care vor fi propuse pentru această reabilitare, aici aflându-se Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Naţional „Ştefan Velovan”, Colegiul Naţional Economic ”Gheorghe Chiţu”, Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul Tehnic ”C.D. Neniţescu”, Grădiniţa cu program prelungit „Elena Farago”, Grădiniţa cu program prelungit ”Ion Creangă”, Grădiniţia cu program prelungit ”Dumbrava minunată”, Grădiniţa cu program prelungit ”Petrache Poenaru”, Liceul ”Traian Vuia”, Liceul Tehnologic Auto, Liceul „Matei Basarab”, Liceul ”Tudor Arghezi”, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială ”Decebal”, Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe”, Şcoala Gimnazială ”Gheorghe Bibescu” şi Şcoala Gimnazială „Traian”.