”Câte limbi cunoşti, atât valorezi”, proiect derulat de Asociaţia Studenţilor Timoceni

2
387

Valea Timocului freamătă în aceste zile pentru că mai multe şcoli din Serbia aşteaptă să aibă parte de primele ore de limbă română. Este vorba despre 1617 elevi de etnie română, în baza cererilor oficiale depuse la şcolile lor, unde există localităţi româneşti în care limba română nu se vorbeşte în şcoală. Consiliul Naţional al Minorităţii Române din Serbia, Comunitatea Românilor din Serbia, Asociaţia Românilor Independenţi din Serbia, Iniţiativa Românilor din Serbia, Asociaţie pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, Asociaţia Culturală ,,Dunărea” a Românilor din Kladovo şi Şcoala de Muzică din Negotin, precum şi alte asociaţii din Timoc au susţinut selectarea grupurilor de elevi şi a profesorilor însoţitori. Acestora li s-a alăturat şi Asociaţia Studenţilor Timoceni, tineri sufletişti care s-au implicat foarte mult în strângerea semnăturilor. 

În perioada imediat următoare, Consiliul Românilor din Serbia trebuie să numească reprezentanţi în consiliile de administraţie din şcoli în care există cereri pentru ore de limba română. Aceştia trebuie împuterniciţi să convoace imediat consiliile de administraţie în care să solicite demersuri de selecţie a dascălilor din acele şcoli care cunosc limba română în suficientă măsură încât să predea abecedarul. Totodată, se vor solicita şi fonduri de la administraţia locală şi centrală, şi chiar din România şi UE, din care să fie plătite salariile respectivilor dascăli. „Este o minune cum s-a reuşit să se păstreze această limbă,  adică graiul timocean aproape 200 de ani în lipsa educaţiei, a mass-mediei şi religiei în limba maternă. Graiul nostru s-a păstrat pentru că el s-a folosit din casă-n casă şi s-a transmis din generaţie-n generaţie. Limba română în Timoc întâmpină şi acum foarte multe dificultăţi. De exemplu, din 1833, ea nu mai există în şcoli, iar din 2004, până acum, se tot adună la semnături pentru introducerea acestei limbi ca un curs opţional la şcoală. În 2009, pentru prima dată, Consiliul Naţional al Minorităţii Rumâne a reuşit să obţinea aprobarea Ministerului Educaţiei din Serbia. Eu am început să mă implic personal, în acest proiect din 2012. Alături de colegii mei de la Asociaţia Studenţilor Timoceni am trecut serios la treabă. M-am implicat alături de unele asociaţii şi  am adunat semnăturile pentru învăţarea limbii române. S-a reuşit strângerea un număr de 1617 de semnături în judeţele Borsi, Zaicear şi Pojarevat. Pentru prima dată, după aproape 200 ani a început să se predea limba română în şcolile din Zaicear, Borsi, Negotin printr-un Programul Pilot care a început anul trecut, în aprilie şi care s-a terminat la finele anului şcolar. În  unele localităţi a fost un program de succes, dar din păcate în celalalte, nu. S-a stabilit totuşi ca în perioada 1-15 septembri să se facă o nouă anchetare a copiilor de către directorii şcolilor din din Estul Serbiei, în cadrul căreia elevii vor fi întrebaţi ce limbă preferă să înveţe la şcoală la cursul opţional. Sunt convins că toţi vor spune, bineînţeles, limba română”, a subliniat Aleksandar Najdanovic, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni.

”Limba română este un avantaj”

Asociaţia Studenţilor Timoceni derulează în această perioadă o campanie  intitulată ”Câte limbi cunoşti, atât valorezi”, care are ca scop încurajarea micuţilor, dar şi a părinţilor acestora să înveţele şi să solicite cursuri de limba română, aceasta fiind şi o limbă europeană.  „Campania pe care o derulăm acum este de fapt o continuare a unei alte campanii precedente, pe care am desfăşurat-o pe parcursul acestui an, ”Limba română este un avantaj” prin care studenţii care au venit din Serbia la universităţile din România au înţeles că trebuie să cunoască foarte bine limba română şi după aceea trebuie să promoveze valorile româneşti în Valea Timocului. Pe de o parte, pe de altă parte aceşti studenţi şi-au convins apropiaţii din Estul Serbiei de importanţa învăţării unei limbi europene.

Comments are closed.