Guvernul Ponta a decis: Alegerile parlamentare vor avea loc pe 9 decembrie

0
401

În ultimele zile s-au vehiculat mai multe date pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare. Inclusiv ministrul Ministerului Administraţiei şi Interenelor, Mircea Duşa, vorbea la un moment dat despre data de 2 decembrie a.c.. Până la urmă problema a fost rezolvată sâmbătă, 1 septembrie a.c., când Guvernul Ponta s-a întrunit într-o şedinţă şi a stabilit prin Hotărâre ca dată de desfăşurare a alegerilor pentru Camera Deputaților şi Senat ziua de duminică, 9 decembrie 2012.

Înainte de şedinţa de guvern, de sâmbătă, premierul Victor Ponta se declara nemulţumit de data de 2 decembrie pentru alegerile parlamentare, acesta declarând că mai degrabă ar fi de acord cu 25 noiembrie a.c., însă nu vor cei de la PDL: „Eu sunt foarte nemulţumit de faptul că, din păcate, având o poziţie politică oarbă, am ajuns în situaţia în care cea mai proastă lege electorală posibilă, cea în care candidezi, eşti pe primul loc şi stai acasă şi vii de pe locul patru în Parlament, rămâne în vigoare, că aşa au vrut cei de la PDL, ei, probabil, gândindu-se că, de data asta, n-o să mai fie pe primul loc dar, oricum, ţinem o lege proastă pentru un interes prost de partid. Tot cei de la PDL, din păcate, nu au fost de acord cu nici o soluţie să avem alegerile în luna noiembrie. Poate, totuşi, astăzi adoptăm… suntem obligaţi să adoptăm data de 2 decembrie. E o dată rea, din punctul meu de vedere, pentru că sunt festivităţile de 1 decembrie, este liber şi de Sfântul Andrei. Ar fi fost de o mie de ori mai bine să fie pe 25 noiembrie, nu ştiu ce calcule are PDL, că dacă mai întârzie o săptămână alegerile, nu ştiu cât o să mai crească ei în sondaje”.

Victor Ponta le atrage atenţia celor de la PDL că la parlamentare au nevoie de voturi

Aşa se face că şedinţa de guvern a început sub aceste auspicii, mai mult decât atât premierul Victor Ponta l-a însărcinat pe ministrul cu Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova să încerce să aibă un dialog luni (azi n.r.) şi cu grupul PDL pentru a-i convinge „că e spre bine tuturor să vină cât mai mulţi oameni la vot şi, nu ştiu, poate nu vin încă zăpezile până la sfârşitul lui noiembrie”. „Ei poate au intrat în logica boicotului, se gândesc că e bine să nu vină nimeni la vot, dar la parlamentare boicotul nu-i mai ajută, trebuie să vină cineva să-i voteze şi pe ei, totuşi, dacă vor să ajungă în Parlament. Şi o să vă rog să aveţi un dialog cu liderii celor două grupuri PDL şi poate reuşim să-i convingem că 25 noiembrie ar fi o dată mult mai bună”, a spus Victor Ponta.

Buget de 199 milioane lei

În şedinţă s-a stabilit prin Hotărârea de Guvern ca dată de desfăşurare a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat ziua de duminică, 9 decembrie 2012. Deasemenea s-a aprobat bugetul şi cheltuielile necesare pentru pregătirea, organizare şi desfăşurare. Bugetul total aprobat este de 199 milioane lei, defalcat după cum urmează: 176,01 milioane lei către MAI; 4,55 milioane lei către INS prin SGG; 11,2 milioane lei către Autoritatea Electorală Permanentă; 5,25 milioane lei către Ministerul Afacerilor Externe; 1,99 milioane lei către STS. Actul normativ mai prevede stabilirea nivelului indemnizaţiilor pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale, a informaticienilor, statisticienilor şi personalului tehnic auxiliar, reîntregirea Fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului cu sumele alocate şi rămase neutilizate până la încheierea exerciţiului bugetar pe anul 2012, înfiinţarea în perioada electorală a unei comisii de transparenţă compusă din câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar, din doi reprezentanţi ai Clubului Român de Presă şi un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente. Această comisie va avea rolul de a supraveghea modul în care se vor efectua cheltuielile pentru organizarea alegerilor. Actul normativ mai prevede o serie de reglementări tehnice şi logistice.