Apel respins în cazul şpăgii de la IML Craiova

0
521

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins, vineri, ca nefondate, apelurile declarate de asistentul de la Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova, Cristian Preda şi Jana Păun împotriva sentinţei Tribunalului Dolj prin care au fost condamnaţi la un an şi opt luni, respectiv doi ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de influenţă. Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

După ce, la sfârşitul lunii iulie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins cererea formulată de Jana Păun pentru strămutarea judecării apelului în dosarul în care a fost condamnată, împreună cu un asistent de la IML Craiova, pentru trafic de influenţă, vineri, 31 august a.c., Curtea de Apel Craiova a pronunţat soluţia în dosar. Instanţa a respins ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Cristian Preda şi Jana Păun.

Reamintim că ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au început cercetările în acest dosar la sfârşitul lunii august 2011, după ce o persoană i-a denunţat pe cei doi susţinând că le-a dat 3.250 de lei pentru întocmirea unui raport medico-legal de calcul retroactiv al alcoolemiei mai convenabil, document prin care putea să scape de urmărirea penală. Denunţătorul a precizat că a ajuns la asistentul Cristian Preda, de la Institutul de Medicină Legală (IML), prin intermediul Janei Păun, care se prezentase ca fiind avocată (deşi acest fapt nu corespundea realităţii). Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, denunţătorul s-a hotărât să-i reclame pe cei doi după ce, în august 2011, a fost trimis în judecată pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, pentru ca raportul calculului retroactiv al alcoolemiei nu a fost măsluit de Preda conform înţelegerii pe care o avusese cu el „contracost”. Ca urmare a plângerii făcute de denunţător, procurorii au autorizat folosirea unui investigator sub acoperire în cauză, care s-a întâlnit cu Preda pe 29 noiembrie 2011. Acesta i-a cerut asistentului să-l ajute cu un certificat medico-legal pentru un verişor, în care să fie trecute mai multe zile de îngrijiri medicale. S-au înţeles pentru suma de 500 de euro, iar Cristian Preda a fost prins în flagrant în timp ce primea banii marcaţi pe 2 decembrie.

Atât asistentul, cât şi Jana Păun au fost arestaţi preventiv pentru trafic de influenţă, iar ulterior au fost trimişi în judecată. La jumătatea lunii martie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj i-au găsit vinovaţi şi l-au condamnat pe Cristian Preda la un an şi opt luni de închisoare, iar pe Jana Păun la doi ani şi şase luni de închisoare.

Cei doi inculpaţi şi procurorii au făcut apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj, a cărui judecare a început în luna mai a.c., la Curtea de Apel Craiova. Jana Păun a încercat să obţină judecarea apelului la o altă înstanţă din ţară, astfel că a formulat o cerere de strămutare a procesului de la Curtea de Apel Craiova. Aceasta a fost soluţionată miercuri, 25 iulie a.c., de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, magistraţii de aici respingând solicitarea ca fiind nefondată.

La sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 31 august, Curtea de Apel Craiova a respins apelurile celor doi inculpaţi, astfel că aceştia rămân, deocamdată, cu pedepsele primite la Tribunal. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.