Zeci de patroni din Craiova fac bani pe spinarea locatarilor. Mulţi dintre cei care şi-au deschis ca afacere de familie o mică spălătorie, folosesc ca materie primă tocmai apa potabilă din reţeaua publică. Gravitatea constă în faptul că aceste cantităţi de apă, de ordinul tonelor, cu care sunt spălate maşinile în fiecare zi, nu sunt plătite de nimeni, fiind pur şi simplu sustrase din sistem.
O mare parte din pierderile imense de apă potabilă, care sunt raportate anual, provin şi dinspre partea aşa-zişilor consumatori din sectorul comercial. La un control amănunţit, încheiat recent de poliţiştii locali şi reprezentanţii companiei, a ieşit la iveală că multe dintre spălătoriile care funţionează pe domeniul public se alimentează la discreţie din reţeaua publică. Fiind vorba de nişte spălătorii, se apreciază că zilnic sunt scoase din sistem tone întregi de apă potabilă. «O spălătorie e, totuşi, o spălătorie, adică o afacere care funcţionează pe bază de apă. Ca să-ţi faci un business de genul acesta şi să nu-ţi creezi o sursă de apă, e un lucru absolut ilegal care trebuie sancţionat. De la această idee am pornit când am început acest control şi, spre surprinderea noastră, am găsit mult mai multe neregularităţi decât ne-am fi aşteptat», a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.
Multe spălătorii nu aveau autorizaţii de construcţie
Potrivit acestuia, în Craiova funcţionează în acest moment un număr de 76 de spălătorii, toate fiind controlate de poliţiştii locali. «Foarte puţine spălătorii au fost găsite în regulă, restul având fel şi fel de probleme, începând de la acte şi terminând cu cele de igienă», a mai spus Mateescu. Controlul a fost efectuat în două direcţii. Pe de o parte, reprezentanţii Poliţiei Locale au cerut să vadă autorizaţiile de construcţie şi acordurile necesare pentru funcţionare. «Au fost spălătorii care arătau foarte bine, dar care , culmea, nu aveau autorizaţie de construire. Patronii acestora ne-au spus că şi-au ridicat de puţin timp spălătoria şi intenţionau să se pună la punct cu toate documentele. De la intenţie şi până la faptă e cale lungă, aşa că acestora le-au fost încheiate procese-verbale de constatare şi urmează să fie sancţionaţi», a mai spus Mateescu. Dar motivul principal pentru care patronii vor fi amendaţi este că nu deţineau o sursă de apă, spălând maşinile cu apă luată direct din reţeaua publică.
Apă potabilă pentru parbrizele craiovenilor
Spălătoriile cu probleme sunt peste tot în Craiova, însă cele mai multe se găsesc pe strada Râului. Reprezentanţii CAO spun că acţiunea de verificare a vizat cu prioritate modul în care funcţionează spălătoriile auto, începând cu documentele de construcţie, proiect, sisteme de alimentare cu apă şi terminând cu modul cum folosesc apa. «Am urmărit să vedem în ce măsură respectă normele de mediu. Am constatat că unii dintre patroni şi-au făcut branşamente de apă pentru consum intern, respectiv cantitatea de apă folosită pentru angajaţi, dar ei folosesc apa potabilă şi pentru spălarea autovehiculelor, lucru total impropriu, în aceste cazuri se foloseşte strict apă industrială. De aceea, majoritatea ar trebui să aibă puţuri de apă forate, le trebuie decantoare pentru tot ce înseamnă uleiuri care pot polua reţeaua de canalizare. Orice reziduu care ajunge în reţeaua de canalizare, pentru că este o reţea mixtă, ajunge şi în staţia de epurare, iar acest lucru poate să ducă la contaminarea nămolului rezultat», a precizat, la rândul lui, Doru Buruiană, directorul CA Oltenia.