România nu a cerut nici un euro de la UE pentru ajutorarea disponibilizaţilor

0
383
Cătălin Ivan

Cătălin Ivan, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, acuză Guvernul şi Ministerul Muncii că nu au depus nici un proiect pentru Fondul European pentru Ajustare la Globalizare, destinat, în mod special, ajutorării celor ce au fost disponibilizaţi ca urmare a efectelor crizei economice: „Avem 740.000 de oameni rămaşi fără loc de muncă, pe de altă parte avem zero bani atraşi din acest fond pentru România. (…) A ieşit săptămâna trecută raportul Comisiei Europene pentru Fondul European pentru Ajustare la Globalizare şi România nu figurează pe 2010 cu nici un proiect depus. Nu numai că nu am primit finanţare, dar nu avem nici măcar un proiect depus”.

Europarlamentarul PSD a explicat că Fondul European pentru Ajustare la Globalizare (FEAG) este pus la dispoziţie de către UE tuturor statelor membre şi are ca scop sprijinirea autorităţilor naţionale în elaborarea unor proiecte prin care lucrătorii disponibilizaţi ca urmare a efectelor crizei să fie ajutaţi să-şi găsească noi locuri de muncă.

Ivan consideră că este inadmisibil faptul că, în vreme ce peste 23.000 de şomeri din UE au fost sprijiniţi de statele lor să-şi găsească un loc de muncă, doar în anul 2010, Guvernul Boc nu a depus nici măcar un proiect pentru ajutoarea disponibilizaţilor români: „Ce fac Guvernul Boc şi ministrul Lăzăroiu (n.r. – ministrul Muncii) pentru cei pe care îi disponibilizează? Dovedesc că sunt un guvern primitiv, care nu ştie decât să taie locurile de muncă şi să dea oamenii în şomaj. Statele civilizate din Europa se ocupă de cei pe care îi disponibilizează, atrag fonduri europene ca să-i recalifice şi ca să le găsească un alt loc de muncă”.

Social-democratul a dat exemplu un proiect care a obţinut finanţare din acest fond, depus de Damemarca, care a primit 10,1 milioane euro pentru a sprijini 1.149 de muncitori care şi-au pierdut locul de muncă şi care acum primesc, din aceşti bani, training gratuit pe sectoarele care îi interesează, şcolarizare în materie de management al afacerilor şi recalificare, stimulente pentru a-şi schimba cariera profesională. Ivan a mai spus că pachetul total de finanţare pentru Danemarca este de 15,5 milioane euro, din care statul danez dă 5,4 milioane euro.

Europarlamentarul menţionează că suma totală a fondului UE pentru 2010 a fost de 83,5 milioane de euro, iar la el au apelat, până acum, ţări precum Danemarca, Germania, Olanda, Irlanda, Lituania, Polonia, Portugalia Slovenia şi Spania.