Lucrări de reabilitare la Spitalul de Boli Infecţioase

0
380

După ce în mai multe rânduri bolnavii s-au plâns de condiţiile pe care trebuie să le îndure atunci când sunt internaţi în unitatea sanitară, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova au fost demarate, în sfârşit, lucrări de modernizare pe mai multe secţii.

Bugetul total pe care unitatea sanitară îl are la dispoziţie pentru executarea acestor reparaţii se ridică la 10 miliarde de lei vechi. Cu această sumă de bani se doreşte amenajarea măcar a unei părţi din spaţiile medicale, la standardele impuse în Uniunea Europeană. Ieri, lucrările de igienizare erau în plină desfăşurare în cadrul departamentului de boli infecţioase, adulţi şi copii. În mai multe saloane au fost înlocuite instalaţiile electrice şi au fost montate uşi şi ferestre noi. Cel puţin pentru moment însă, secţia arată mai degrabă ca un şantier şi cu greu se mai poate sesiza că a fost un spaţiu cu întrebuinţări medicale. Conform proiectului, saloanele ar trebui să-şi schimbe în totalitate înfăţişarea: vor fi vopsite în lavabil, iar în grupurile sanitare vor fi montate instalaţii noi.

Saloanele trebuie să fie gata până la sfârşitul lunii decembrie

Toate aceste schimbări trebuie să se realizeze contratimp. Constructorii au la dispoziţie doar câteva luni pentru a finaliza lucrările. În caz contrar riscă, după cum a precizat, ieri, managerul unităţii sanitare, dr. Iulian Diaconescu, să nu mai fie plătiţi.

Lucrările de modernizare au însă şi o miză pe termen lung. Până în 2014, unitatea sanitară trebuie să obţină acreditarea, adică să se ridice la standardele impuse de Uniunea Europeană. „Lucrările au demarat deja şi trebuie să se încheie până în luna decembrie a.c. Cei care execută reparaţiile sunt conştienţi că dacă nu termină până pe 20 decembrie nu le putem da bani. Suntem în permanentă legătură cu ei. Trebuie să facem şi ceva care să schimbe un pic aspectul acestui spital. Cred că trebuie să arătăm respect pentru că până la urmă sunt banii contribuabililor. Esenţial este să-i cheltuim cu foarte mare responabilitate. Încercăm cât putem să facem ceva de calitate. Spitalul are la dispoziţie 10 miliarde de lei vechi”, a declarat dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova.

Acesta recunoaşte că ar fi fost nevoie ca şi alte departamente ale unităţii sanitare să fie reabilitate însă fondurile insuficiente împiedică deocamdată acest lucru. În plus, pentru moment, reabilitarea presupune numai reparaţii. Banii au fost alocaţi doar în acest sens, deşi cu siguranţă ar mai fi nevoie şi de fonduri pentru achiziţionarea de aparatură medicală şi mobilier.

Instalaţia electrică, neschimbată de 40 de ani

Un capitol important în proiectul de reabilitare al Spitalului de Boli Infecţioase îl reprezintă schimbarea instalaţiei electrice. Unitatea sanitară a fost proiectată în urmă cu peste 40 de ani, ţinând cont de consumul de energie din acea perioadă. Lucrurile s-a schimbat însă între timp: au fost montate aparate de aer condiţionat, iar laboratoarele folosesc aparatură ce necesită un consum mai mare. În aceste condiţii, se impune o reevaluare din punct de vedere electric a întregii clădirii. Deocamdată, însă, la fel ca în cazul instalaţiilor sanitare, acestea nu vor fi schimbate decât într-o aripă a spitalului. „Există un proiect de instalaţii sanitare care este realizat tot de specialişti. Se înnoiesc şi se evaluează. La anul vom vedea ce se mai poate face. Sunt câteva proiecte mari ale spitalului care trebuie realizate, pornind de la infrastructura electrică. Ne propunem, de asemenea, să scăpăm de sobele cu gaz şi să ne racordăm şi noi la sistemul de termoficare”, a mai spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Craiova.