Carasul, crapul românesc, normal sau oglindă, tenul sau fitofagul a căzut în plasa pescarilor înscrişi la prima ediţie a concursului „Pescarul apelor curate – Prietenul peştelui”, desfăşurat ieri pe Balta Bratovoieşti, sub organizarea Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) „Jiu”. De la primele ore ale dimineţii, cei 23 de competitori şi-au ales „cel mai bun loc”, şi-au pregătit ustensilele şi au aşteptat… venirea ploii: „E foarte bine că este înnorat şi plouă, peştele prinde bine acum, îi place răcoarea”, şi-au spus mulţumiţi pescarii care s-au declarat „amatori”. „Avem noi tehnologii secrete, dar tot amatori suntem. Ideea este să ne relaxăm, să ne simţim bine, iar dacă mai prindem şi ceva, atunci este perfect. Eu nu prinsei decât dintr-ăsta mărunţel, dar e foarte bun pe grătar. Până una, alta, asta este o competiţie, şi una chiar strânsă, având numărul mare de concurenţi, aşa că până la final sper să prind podiumul”, a spus Denis Stănilă, unul dintre pescari.
„Dacă nu are balta peşte, avem noi poveşti pescăreşti”
Pentru cei mai puţin norocoşi, glumele şi poveştile pescăreşti au fost la îndemână: „E cam mărunt, dar îl întreb unde este taică-său… Oricum, pescar e ăla care prinde peşte mic, nu mare, că cel mare se înţepeneşte de la sine în cârlig… Aşa că eu am cea mai mare undiţă şi cel mai mic peşte”, s-a amuzat un alt concurent, în timp ce un altul era mândru de broasca ţestoasă capturată cu lanseta: „Pentru mine să păstraţi un premiu special, la o categorie distinctă, doar sunt singurul care a prins o ţestoasă”.
Într-un loc mult mai izolat, despre care cu o uşoară urmă de invidie colegii de competiţie au spus că nu părea nici pe departe promiţător, alţi doi concurenţi veniţi din Mehedinţi îşi măsurau din priviri captura. Câţiva crapi oglindă, fitofagi şi teni se zbăteau în juvelnic. „Noi avem tehnica noastră secretă, nu putem divulga nimic până nu se sfârşeşte competiţia”, au şoptit cei doi.
8,4 kg de peşte – captură de Locul I
La ora prânzului toţi concurenţii au fost invitaţi să scoată momeala din baltă, iar comisia a trecut la număratul şi cântăritul peştelui. Prima strigare: 33 de peştişori, cu mult sub un kilogram… „Nu-i nimic”, şi-a spus primul concurent, „nu suntem profesionişti aici”, a spus mulţumit acesta.
După turul de jurizare, s-a tras linie şi s-a concluzionat: „Locul I, pentru cea mai mare cantitate de peşte- 8,4 kg, Adrian Drăghici; Locul II – Cristi Dumitrana şi Locul III – Ştefan Stănculescu”. Însă premierea nu s-a oprit aici. Un premiu special i-a fost acordat concurentului Ionuţ Olteanu, pentru cel mai mare număr de peşti capturaţi – nici mai mult nici mai puţin de 100. Şi dacă tot a fost acordat un premiu pentru cei mai mulţi peşti, atunci nici singura vertebrată acvatică prinsă în acul unui alt pescar nu putea rămâne nepremiată. Astfel că, lui Iulian Dincă i-a fost acordată diploma „Peştişorul de aur” şi chiar o mostră din seria celor care împlinesc dorinţe. Cine ştie, poate la anul va avea balta peşte şi pentru el. În cele din urmă, toată lumea s-a arătat încântată de prima ediţie a Concursului „Pescarul apelor curate – Prietenul peştelui”, iar pentru iubitorii de vieţuitoare avem o veste bună: toţi peştii s-au reîntors teferi în apă.