Scandalul înfiinţării noii Uniuni a Artiştilor Plastici ajunge şi la Craiova

0
956

„Este vorba despre un gest de impostură!”, acuză membrii filialei locale a U.A.P., instituție înființată încă din anii ’50

Deși a întâmpinat reacții dure în țară, unde înființarea ei a fost caracterizată ca scandaloasă, inacceptabilă și ilegală, noua Uniune a Artiștilor Plastici (U.A.P.) din România anunță constituirea unei filiale și la Craiova.

În numele acesteia, președintele Eromanga Muntean și vicepreședintele Aida Buda au lansat, ieri, invitație la o expoziție care urmează să fie găzduită marți, 6 august, de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. Mai grav este că, din cauza confuziei create – pentru care, în prezent, există plângeri penale și litigii civile pe rolul instanțelor de judecată –, evenimentul de săptămâna viitoare are girul unor importante instituții de pe plan local, precum Primăria Craiova, Consiliul Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Aeroportul Internațional Craiova, Filarmonica „Oltenia” și Liceul de Artă „Marin Sorescu”.

Noua U.A.P. îl are ca președinte pe Traian Mârza, artist care nu a fost dorit la conducerea filialei locale din Alba-Iulia și, mai mult, a fost exclus din vechea U.A.P. (constituită în anii ’50) printr-o hotărâre a Adunării Generale din 31 martie 2012. Motiv pentru care, în primăvara acestui an, Traian Mârza și-a făcut… propria Uniune, folosind denumirea consacrată, și a început să înființeze filiale în țară. „Este vorba despre un gest de impostură”, acuză vicepreședintele filialei craiovene a vechii U.A.P., Cătălin Davidescu. „Atragem atenţia în mod ferm asupra faptului că dl. Mârza şi entitatea condusă de acesta diseminează informaţii false şi că nu funcţionează în limitele legii”, avertizează și conducerea centrală a U.A.P., într-un comunicat de presă.

„De ce purtați aceeași siglă?”. „Nu vreau să răspund la provocări!”

Deși aveau cunoștință despre tensiunile existente între cele două entități care își dispută aceeași titulatură, reprezentatele filialei Craiova a noii U.A.P. – președintele Eromanga Muntean și vicepreședintele Aida Buda – au încercat să le ignore. Puse însă față în față cu un reprezentant al adevăratei filiale locale a U.A.P., vicepreședintele Cătălin Davidescu, acestea au pasat răspunderea președintelui Traian Mârza, care și-a anunțat prezența, săptămâna viitoare, la Craiova, cu prilejul deschiderii expoziției intitulate „Aducem culoare țării. Noua Uniune există dacă existați și voi!”. „E foarte bine că există o alternativă la Uniunea Artiștilor Profesioniști din România. Problema este următoarea: de ce purtați aceeași siglă?”, a întrebat-o Cătălin Davidescu pe Eromanga Muntean. „Nu vreau să răspund la provocări”, a venit replica. „Vă va răspunde cel mai bine domnul Traian Mârza, marți, la vernisaj. Cred că e cel mai în măsură să vă lămurească”, a adăugat aceasta.

Filiala Craiova a noii U.A.P. reunește artiști… fără număr și nume

Despre noua Uniune a Artiștilor Plastici, Eromanga Muntean a precizat că are personalitate juridică și că reunește „membri din domeniul creator al artelor plastice și vizuale, cu profesii diferite – medici, economiști, ingineri”, profesioniști, dar și amatori, „uniți de aceeași pasiune pentru frumos și pentru artă”. „Numărul membrilor nu este atât de semnificativ, suntem la început. De aceea am și pornit caravana cu expoziții prin țară și ne-am oprit și la Craiova, să îi găsim pe artiști. Pentru că, din câte am văzut, sunt artiști care au rămas un pic ascunși, iar menirea noastră e să-i promovăm, să-i scoatem să-i vadă comunitatea, pentru că e bine și pentru ei, și pentru noi”, a mai declarat aceasta.

Eromanga Muntean a precizat că sucursala de la Craiova a noii U.A.P. a luat ființă de mai puțin de o lună, dar nu a știut să spună câți membri are, nici nu a putut da vreun nume de artist care face parte, în prezent, din această structură, în afară de cel al lui Tiberiu Murșa. Alte filiale există deja la Sighișoara, Alba-Iulia, Baia Mare și Satu Mare, cărora li se adaugă 14 sucursale în Europa, a mai spus aceasta.

„Dacă evenimentul a fost girat de toate aceste instituții, cred că este o greșeală majoră”

Referitor la evenimentul organizat la Craiova, Eromanga Muntean a menționat că e vorba despre o expoziție ce cuprinde aproximativ 200 de lucrări de pictură, grafică, sculptură, ceramică și fotografie. Intitulată „Aducem culoare țării”, expoziția este prezentată în cadrul unei caravane care a pornit din Sighișoara și a trecut până acum prin Satu Mare și Alba-Iulia, inițiativa proiectului aparținându-i artistului Traian Mârza.

«La Craiova, expoziția se va deschide marți, 6 august, ora 18.00, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, dar vom avea la dispoziție și alte spații neconvenționale – Aeroportul Craiova, Filarmonica „Oltenia”, Inspectoratul Școlar Județean, Liceul de Artă, cu intenția de a-i face cunoscuți și craiovenilor pe artiștii noștri. Am încercat cumva să împărțim lucrările în locațiile amintite, asta și cu sprijinul municipalității și Consiliului Județean Dolj, care chiar ne-au primit cu brațele deschise, încântați de idee. Iar acest proiect nu se oprește la Craiova, vom merge mai departe prin țară», a mai spus Eromanga Muntean, care susține că, în acest sens, a încheiat mai multe acorduri de parteneriat.

Dacă evenimentul de săptămâna viitoare are girul tuturor acestor instituții „este o greșeală majoră”, a afirmat Cătălin Davidescu, „ce creează o duplicitate între ceea ce înseamnă amator și profesionist și este indusă în mod deliberat pentru a denigra artiștii profesioniști din Craiova, ceea ce mi se pare grav”. De altfel, ieri după-amiază, și președintele Filialei Craiova a U.A.P., Marcel Voinea, a luat atitudine. „M-am adresat reprezentanților acestor instituții și le-am explicat că este vorba despre un gest de impostură”, a precizat acesta.

„Această entitate, atât prin denumire, cât şi prin activitatea sa încalcă drepturile U.A.P.”

Și la nivel național Uniunea Artiștilor Plastici din România s-a autosesizat, un comunicat fiind dat publicității încă din primăvara acestui an, când au început să apară în țară primele filiale și primele tensiunii între cele două entități, cauzate de folosirea aceleiași sigle, dar și a spațiilor de expunere.

«Uniunea Artiştilor Plastici din România (denumită în continuare „U.A.P.”) a constatat existenţa unor acte de încălcare a drepturilor sale şi a legii şi încercările anumitor persoane şi entităţi de a destabiliza sistemul uniunilor de creatori şi de a crea confuzie cu privire la originea acestora, a activităţilor şi drepturilor lor şi ale membrilor acestora. (…) Domnul Traian Mârza şi entitatea condusă de acesta, denumită în mod ilegal „Uniunea Artiştilor Plastici”, nu fac parte din U.A.P. şi nu sunt recunoscuţi de aceasta. (…) Această entitate, atât prin denumire, cât şi prin activitatea sa încalcă drepturile U.A.P. asupra mărcii combinate (text şi semn) „Uniunea Artiştilor Plastici din România”, înregistrată în Registrul Mărcilor sub nr. R043528, având durată de protecţie până la data 05.10.2020», se precizează în comunicat.

Plângeri penale și litigii civile în curs de judecată împotriva lui Traian Mârza

Reprezentanții Uniunea artiștilor Plastici Profesioniști din România – instituție înființată în anii ’50, care actualmente numără aproximativ 5.000 de membri, creatori şi teoreticieni din domeniul artelor plastice şi vizuale, absolvenţi ai unor institute superioare de artă – mai precizează că Traian Mârza a fost exclus din în data de 31 martie 2012, printr-o hotărâre a Adunării Generale. Pentru a se apăra, U.A.P. a demarat litigii civile împotriva lui Traian Mârza, „privind încetarea acţiunilor de folosire ilegală a drepturilor la marcă şi privind repararea prejudiciului produs prin utilizarea ilegală a mărcii şi diseminarea de informaţii false, înşelătoare în presă”, precum şi plângeri penale, „pentru săvârşirea unor infracţiuni de contrafacere, fals în declaraţii, fals intelectual şi uz de fals”. Aceste litigii sunt în curs de judecată.

 

Cătălin Davidescu, vicepreședinte al Filialei Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici din România: «Traian Mârza este fost membru al U.A.P., care nu a putut să fie ales președinte al filialei din Alba-Iulia și atunci s-a autointitulat președinte și și-a adus foarte mulți adepți din zona neprofesionistă pentru a fi și el președinte undeva. În prezent există un proces între Traian Mârza și Uniunea Artiștilor Plastici din România, pentru că el folosește ilegal această siglă. Scopul – cel puțin cel declarat – este de a înființa altă Uniune, care să preia întreg patrimoniul vechii Uniuni a Artiștilor Plastici, adică sălile de expunere atelierele d elucru. Procentul de artiști profesioniști intrați în această Uniune este, cred, de sub 10%».