Medicii anunţă proteste din cauza proiectului de salarizare

0
341

Cadrele medicale au anunţat că vor organiza acţiuni de protest, dacă proiectul de lege a salarizării din sănătate nu va fi modificat corespunzător de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Sindicaliştii din Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România sunt hotărâţi să protesteze după ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au pus în dezabatere publică proiectul de lege privind salarizarea cadrelor medicale. Principala nemulţumire este legată de faptul că „proiectul de lege este incoerent în ceea ce priveşte finanţarea creşterii salariilor în funcţie de performanţă: deşi aminteşte de evaluarea medicilor şi salarizarea în funcţie de performanţă, singurele venituri suplimentare certe sunt cele obţinute din activitatea privată”. În plus, după cum susţin medicii, forma proiectului de lege supusă dezbaterii publice nu ar ţine cont de poziţia părţilor din cadrul grupului de lucru, încălcând interesele salariaţilor: „punctele noastre de vedere şi argumentele pe care le-am adus în cadrul activităţii de elaborare a acestui proiect de lege nu se regăsesc în forma supusă dezbaterii publice, fapt ce indică renunţarea la dialogul social din partea Ministerului Sănătăţii”.

Proiectul este în dezbatere publică

Săptămâna aceasta, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au pus în dezbatere publică proiectul de lege privind salarizarea cadrelor medicale, oficialii de la Bucureşti anunţând că acesta are drept scop creşterea veniturilor medicilor şi stoparea exodului peste hotare. După cum anunţau aceştia, proiectul pleacă de la principiul că într-o unitate sanitară singurii care aduc venituri în urma serviciilor realizate sunt medicii.

„În prezent există o grilă de salarizare bugetară în care este inclusă şi prestaţia medicului, grilă anacronică şi complet nemulţumitoare. În proiectul pilot al legii, vom scoate medicul din statutul bugetar şi îi vom oferi mai multe variante de lucru. Dacă optează să rămână în unitatea sanitară de stat şi să muncească normă întregă,  atunci va avea posibilitatea, după orele de program, să realizeze consultaţii private în paturi private sau într-o cotă parte privată dintr-o secţie a spitalului public. În acest fel, medicul va avea posibilitatea să realizeze venituri suplimentare în condiţii optime de timp şi confort”, a precizat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Conform proiectului de act normativ, cetăţenii pot achita serviciile private ale medicilor din asigurările private încheiate sau plătind tarifele stabilite prin normele la lege.