Totul pentru combaterea consumului de droguri

0
772

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova – Centrul Dolj. (CPECA) şi-a făcut cunoscut stadiul îndeplinirii obiectivelor cuprinse în Planul de acţiune, pentru perioada 2014-2016, privind implementarea Strategiei Judeţene Antidrog.

Reprezentanţii CPECA Craiova şi-au expus planul de acţiune pentru perioada 2014-2020, prezenteând şi rezultatele anterioare, apreciate şi de prefectul de Dolj,  Nicolae Sorin Răducan.  Subcomisar  Geta Florescu, ofiţer de prevenire al CPECA a precizat: „Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Judeţne Antidrog, în perioada 2014-2016, cuprinde mai multe obiective, atît generale, cât şi spcifice: prevenirea constă atît în familie, cât şi în şcoală sau în comunitate; asistenţa consumatorilor de droguri se referă la identificarea, atragerea şi motivarea  consumatorilor, în vederea includerii în serviciile de asistenţă specializată; reducerea ofertei de produse halucinogene; etc. Sradiul realizării obiectivelor asumate, până îm luna mai 2015, a dost evaluat pe baza activităţilor desfăşurate de către membrii CPECA Dolj, dar şi a datelor informatice transmise de către instituţiile şi organizaţiile neguvernamentale cu respinsabilităţi în acest domeniu.  ”   

Programe implementate

Geta Florescu

Prin „Prevenire în şcoală”, program de combatere a consumului de droguri, CPECA a desfăşurat mai multe acţiuni de acest gen, în parteneriat public-privat, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Inspectoratul de Poliţie Dolj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Asociaţia „Europrotector” România , Alianţa Internaţională „Antidrog”, preum şi cu alte ONG-uri. „Am avut implementate două Programe Naţionale – „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, cu sprijinul ISJ Dolj, având lângă noi şi alţi colaboratori, şi „Mesajul meu antidrog”, aflat la cea de-a XII-a ediţie, orientat pe activităţi de petrecere a timpului liber, ca alternativă a consumului de alcool, tutun, droguri şi substanţe psihotrope. Prin acest al II-lea program, au fost informaţi 937 de elevi şi cadre didactice, fiind înscrise 155 de lucrări, iar 17 unităţi şcolare au avut 48 de elevi premianţi, 10 obţinând locul I, lucrările lor fiind tromose la Agenţia Naţională Antidrog, în vederea jurizării naţionale. Prin Proiectul „FRED GOES NET”, pentru intervenţii timpurii în vederea combaterii consumulu de droguri, am realizat patru astfel de acţiuni, cu participarea a 29 de cadre didactice şi a 67 de elevi de liceu ”, a mai spus Geta Florescu.

Planuri , planuri …

Acţiunile de prevenire şi combaterea a consumului de droguri merge mai departe. Proiectele sunt foarte multe şi îşi continuă drumul, unul legal. AJOFM Dolj, prin personalul propriu, cu atribuţii în relaţia cu clienţii, a desfăşurat o campanie de informare pentru prevenirea consumului de alcool, tutun şi droguri. „Am spus despre planul până ân 2020, şi trebuie să vorbim despre viitor. Avem în vedere asigurarea coordonării şi monitorizării activităţilor desfăşurate de instituţii şi ONG-uri omplicate în proiecte, punerea în aplicare a unor proiecte, în parteneriat cu ISJ Dolj, DSP Dolj, DGASPC Dolj, AJOFM Dolj, alte instituţii care ne pot ajuta, pentru reducerea consumului de droguri ”, a mai spus Geta Florescu.