Primul pas concret pentru aducțiunea firului doi al apei de la Izvarna a fost făcut. La licitația organizată de Compania de Apă Oltenia, a fost desemnată firma care urmează să realizeze studiul de fezabilitate și să pregătească aplicația pentru finanțare. Valoarea acestui proiect se ridică la suma de 123 milioane de euro și ar urma să fie gata în 2017.
Firul doi al conductei de la Izvarna ar urma să aibă o lungime de 114 kilometri, cât este și prima conductă. Reprezentanții Companiei de Apă Oltenia spun că s-a mai încercat să se facă această investiție și în timpul perioadei comuniste când s-a pus problema că municipiul Craiova va avea din ce în ce mai puțină apă potabilă la robinete. La vremea respectivă, vorbim de anii 1980, s-a început construcția din ambele direcții. Dinspre Izvarna s-a realizat o bucată de 21 de kilometri, iar dinspre Craiova spre sursa de apă s-a reușit să se construiască încă o porțiune de 16 de kilometri din conductă. Restul rețelei care ar fi urmat să asigure apa din sursa naturală nu a mai apucat să fie realizată, iar proiectul a fost abandonat.
Un proiect al primarului Vasile Bulucea
Fostul primar al Craiovei, Vasile Bulucea a fost cel care a readus în discuție relansarea acestui proiect. În cel de-al doilea mandat al său, fostul edil a venit cu ideea ca Primăria să găsească o soluție financiară pentru a se construi segmentul care lipsește, astfel ca rețeaua să poată să fie funcțională. S-au făcut deplasări la stația de apă de la Izvarna și la stația de pompare de la Țânțăreni, care se află pe traseu, și s-a prezentat din nou posibilitatea de investiții în Consiliul Local mUnicipal Craiova. S-a ajuns repede la concluzia că proiectul nu poate fi continuat deoarece toți banii ar fi trebuit să fie asigurați de la bugetul local. Următorul primar, Antonie Solomon, și-a pus și el aducțiunii firului doi de apă de la Izvarna, dar, din nou, lipsa banilor a pus proiectul în așteptare.
350 de avarii pe conducta actuală
Continuarea firului doi se consideră acum că este un lucru care nu mai poate suporta amânare. Reprezentanții CAO, spun că prima și singura conductă care alimentează Craiova cu apă potabilă se află într-o stare critică de funcționare, având o vechime de 45 de ani, deci o durată de viață depășită cu peste 20 de ani. Autoritățile susțin că, pe traseul acestei conducte, s-au înregistrat deja 350 de avarii care au generat pierderi de apă și costuri cu intervenții pentru remedierea situațiilor. La o întâlnire desfășurată, săptămâna trecută, la sediul ABA Jiu, reprezentanții CAO au enumerat și care sunt factorii ce au dus la șubrezirea în timp a conductei principale de apă, și anume corodarea armăturii, ruperea garniturilor, întreruperile de energie electrică.
Noua aducțiune va alimenta și zona metropolitană
Pe traseul conductei se află nu mai puțin de 97 de localități care ar urma să fie alimentate cu apă, dintre care 32 de localități în județul Dolj și 65 de localități în județul Gorj. Reprezentanții CAO spun că, în acest moment, pe conducta care se află în funcțiune sunt alimentate doar 48 de localități, iar capacitatea sursei de apă de la Izvarna este exploatată numai în proporție de 30%. În plus, autoritățile locale spun că este necesară suplimentarea unui debit de apă deoarece mai multe localități din zona metropolitană vor să primească apă din rețeaua publică, printre localitățile care au solicitat acest lucru fiind vorba de Cârcea, Malu Mare, Podari, Breasta și Ghercești.
Proiectul ar putea fi gata în 2017
Spre deosebire de alți ani, proiectul realizării firului al doilea de la Izvarna a fost pus pe hârtie, finanțarea aflându-se în cărți. Valoarea investiției este estimată la suma de 254 milioane de lei, respectiv 123 milioane de euro, iar banii vor proveni din fonduri europene, printr-un proiect pe care CAO îl va accesa pe POS Mediu. Potrivit autorităților, compania a depus deja cererea de finanțare pentru proiectul de asistență tehnică, iar contractul a fost atribuit deja unei firmei ce urmează să întocmească studiul de fezabilitate și să pregătească aplicația de finanțare pentru acest al doilea fir de aducțiune de la Izvarna. Potrivit primarului Lia Olguța Vasilescu, lucrarea ar trebui să fie gata la sfârșitul lui 2017 când Craiova ar urma să primească apă naturală, din sursa Izvarna, în proporție de 100%.