Radiografia RAAN: Contracte păguboase, dezinteres local, interese de grup

0
492

După ce ani la rândul s-au închis pe rând de la uzina de vagoane Meva, la șantierul naval Severnav, combinatul de prelucrare a lemnului şi combinatul de prelucrare a hârtiei, se pare că a venit şi rândul combinatului de apă grea. Partea tristă este că în urma închiderii acestui combinat, aproximativ 2300 de angajaţi vor rămâne fără serviciu. RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN. Regia Autonomă pentru Activități Nucleare se confruntă aşadar cu o criză fără precedent, pentru că, planul de reorganizare propus de administratorul judiciar s-a dovedit total nerealist atunci când şi-a asumat plata, în termen de 3 ani, a datoriilor acumulate în ultimii 10 ani.

Guvernul a emis pe 11 martie 2015 o ordonanţă de urgenţă în baza căreia Ministerul Energiei trebuie să asigure din bugetul de stat contravaloarea cantităţilor de cărbune necesare Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu-Severin (RAAN) până la 1 septembrie 2015. Măsura luată de Guvern are în vedere oprirea controlată şi în condiţii de siguranţă a producţiei de apă grea, anunţă Executivul. Ordonanţa a fost aprobată după ce 400 de angajaţi ai RAAN au protestat în faţa platformei Romag Prod, din Drobeta Turnu Severin, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile, directorul de producţie cerând la rândul său urgentarea aprobării de către Guvern a memorandumului care vizează închiderea controlată a Romag Prod. Ordonanţa mai stabileşte că Ministerului Afacerilor Interne îi pot fi alocate fonduri suplimentare pentru constituirea stocurilor rezervă de stat de apă grea. Astfel, tot pe 11 martie 2015, bugetul Ministerului Afacerilor Interne i-au fost suplimentate  30 de milioane de lei, pentru achiziţia de apă grea de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS). Banii au fost alocaţi tot din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Însă lucrurile nu sunt atât de simple, administratorul judiciar Ion Tudor, cel care a fost interesat doar de onorariul său, deloc de neglijat, 30.000 de euro lunar, plus 3% din sumele distribuite creditorilor, a îngheţat dialogul cu reprezentanţii guvernului, ceea ce a dus la blocarea procesului de  preluare a apei grele produse deja şi nealocarea resurselor necesare pentru închiderea controlată a producţiei de apă grea, aşa cum s-a stabilit prin Memorandumul „Măsuri pentru oprirea controlată a producţiei de apă grea la RAAN Drobeta-Turnu Severin”, aprobat de Guvern în martie. Potrivit ultimului raport al administratorului judiciar, de la intrarea în insolvenţă, RAAN a acumulat datorii suplimentare de peste 310 milioane lei, cel mai mare creditor fiind Complexul Energetic Oltenia, furnizorul de cărbune, cu peste 125 milioane lei şi bugetul statului, cu peste 100 milioane lei. Şi dacă tot vorbim de datoriile acumulate cred că nu este de neglijat nici  obligaţiile de mediu, pentru care regia riscă o amendă de 130 milioane euro, adică 100 de euro pentru fiecare certificat neachiziţionat.

Riscul de accident chimic

Dar ce prevede acest plan de reorganizare ?! Votat de Adunarea Generală a creditorilor RAAN, cu sprijinul grupului de firme Confort, acest plan prevede  triplarea producţiei de apă grea, încasări lunare de sure de mii de euro, dar nimic referitor la  restructurare, denunţarea contractelor dezavantajoase, reducerea schemei de personal, acţionarea în justiţie a firmelor care au păgubit regia, etc. Specialiştii vorbesc şi de riscul unui accident chimic, care ar putea să aibă loc ca urmare a  neaprovizionării cu cărbune a termocentralei de la Halânga. În felul acesta combinatul de apă grea rămâne fără abur. Tot specialiştii mai spus că uzina de apă grea lucrează cu hidrogen sulfurat, un gaz inflamabil şi toxic.  Aşadar este obligatoruie punerea sub control a acestei cantităţi foarte mari de gaz. Sunt tot mai multe voci care iau în calcul arderea gazului în cantităţi mici, cu degajarea în atmosferă a dioxidului de sulf rezultat. Soluţia este de-a dreptul periculoasă, deoarece ar produce ploi acide fără precedent în toată Oltenia şi în estul Serbiei, România riscând să intre conflict cu Belgradul. Situaţia se complică şi la nivelul municipiului Severin, pentru că lipsa banilor împiedică cumpărarea cărbunelui şi atunci locuitorii acestui oraş ar rămâne fără apă caldă şi căldură. Plus şcolile şi spitalele.

CONFORT SA, firma de casă…

            Constantin Gherghe, edilul Severinului, a înfiinţat pe fugă  Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică, unde vrea  să angajeze câteva sute de persoane, începând cu ocuparea posturilor de şefi… S-a dotat şi cu sediu, cu mobilier, numai problema încălzirii oraşului, primarul nu prea a rezolvat-o şi nici şanse nu sunt. În presa locală se vorbeşte de construirea unei platforme CELROM a unei centrale termice mai mici chiar de către Constantin Isvoranu, un „amic” al primarului. Acesta este patronul Alpha Construct SA, firmă abonată la contractele cu statul, inclusiv pe platforma RAAN, atât direct cât şi în calitate de subcontractor al CONFORT SA, unde s-a asociat cu Adrian Olaru, fostul director al RAAN. Tot jurnaliştii din Severin au scris despre cel mai mare tun din RAAN dat în 2009 sub forma unei investiţii, neterminată nici acum, pentru care s-au cheltuit însă peste 330 milioane lei. Este vorba de  CONFORT SA controlată de Georgică Cornu şi RAAN condus de Adrian Olaru şi Gheorghe Dulcea.  În mai 2009, s-a semnat contractul privind ”Furnizarea, montarea şi punerea în funcţiune a instalaţiei de evacuare a cenuşii în şlam dens”, care presupune modificarea sistemului de evacuare a cenuşii rezultată din arderea cărbunelui, astfel încât aceasta să nu se mai împrăştie peste municipiul Drobeta Turnu Severin şi satele din jur la fiecare vânticel. Conform  www.promptmedia.ro , Adrian Olaru  a semnat cu firma CONFORT un contract o valoare iniţială de 165 milioane lei, la care an de an s-au adăugat alte contracte adiţionale, ajungându-se la 340 milioane lei, fără TVA.

Banii au ajuns şi la firmele lui Duicu

Adrian Duicu

Numai că în acest moment se pune întrebarea la ce mai foloseşte acesată investiţie dacă se închide RAAN. Despre acest contract păgubos s-a scris şi în raportul Curţii de Conturi, la finele lui 2012. Inspectorii de la Curtea de Conturi au semnat atunci că fără a avea vreo obligaţie de plată înregistrată în contabilitate, Termocentrala de la Halânga a emis către CONFORT bilete la ordin în valoare de peste 43 milioane lei. „Ulterior, urma banilor s-a pierdut, biletele la ordin ajungând la alte firme din grupul CONFORT. Semnatarul biletelor la ordin fără acoperire, fostul director economic al RAAN, Gheorghe Dulcea, a fost promovat, cu sprijin local, director general al regiei”, se mai precizează pe www.promptmedia.ro. În acelaşi raport de control al Curţii de Conturi se vorbeşte şi despre alte contracte păguboase, cum ar fi cele de furnizare a cărbunelui sau cele de procesare, de pe urma cărora, regia a pierdut peste 150 milioane lei. Dar nimeni nu a fost chemat nicăieri. Nu a dat nimeni cu subsemnatul, iar în presa locală era linişte şi bine. Hoţia a fost cumpărată cu contracte de publicitate consistente. Tot pe www.promptmedia.ro găsim informaţia conform căreai „în perioada 2007 – 2012, firmele din grupul CONFORT (C&C MH Confort, Confort, Izometal Magellan, Conar) au încheiat contracte în valoare de 1.650.000 lei cu TERRA SAT SEVERIN, post TV local, controlat de Mihai Stănişoară. Acelaşi grup Confort a ”donat” 270.000 lei şi a încheiat  contracte de publicitate de peste 300.000 lei cu firmele controlate de Adrian Duicu, fostul preşedinte al CJ Mehedinţi”.

Dar totuşi ce aşteaptă alegătorul din judeţul vecin de la aleşii noştri. Păi aşteaptă ca acest Guvern să emită cadrul legal pentru închiderea controlată a obiectivului, conform memorandumului aprobat în luna martie. Ar fi bine dacă administratorul judiciar şi-ar achita obligaţiile legale, inclusiv în ceea ce priveşte denunţarea contractelor păguboas.  Şi nu în ultimul rând, aleşii locali să caute o soluţie alternativă pentru termoficare pentru că vine iarna şi va păţi şi Severinul ceea ce păţeşte de ani buni Calafatul. Oamenii vor sta în frig, iar elevii vor scrie cu mănuşi în mână.