Prețurile bat recordul în piețele din Craiova

1
702

Pe măsură ce ne apropiem de miezul verii, în loc să scadă legumele sunt și acum la fel de scumpe ca atunci când au ieșit prima dată pe piață. În top conduc roșiile și vinetele ale căror prețuri nici nu au crescut, dar nici nu au mai scăzut, pentru mulți având și acum statut de trufandale. Comercianții dau vina pe ploile care au dat peste cap ciclul de coacere al legumelor și continuă să facă bani frumoși de pe urma cumpărătorilor care, vară fiind, nu au cum să se lipsească de legume pentru o salată proaspătă.

Ce poate fi mai bun, pe timp de vară, decât o salată de roșii. Tomatele trebuie să fie proaspete și dulci. După imaginație și după pofta fiecăruia, se mai adaugă feliuțe de ardei galben și nelipsitul castravete care o face să fie și mai răcoroasă. Cam asta ar fi, în mare, rețeta pe care o cunoaște și cel mai nepregătit bucătar. Pentru a nu pierde timpul cu vorba, să ne apucăm de lucru. Am mers la piață – și nu într-un singur loc, ci în trei – ca să ne încărcăm coșulețul cu ce ne trebuie. În principal roșii, care trebuie să fie cât mai multe și mai dulci.

Valea Roșie, cea mai scumpă ofertă

Prima oprire într-o piață de cartier. Am ales piața din Valea Roșie despre care se spune că ar fi una dintre cele mai ieftine piețe și ar fi bine să facem și o mică economie. Fiind pe timpul săptămânii, nu este deloc aglomerație. Mergem direct în sala acoperită, la tarabele cu fructe și legume. Dintr-o privire ne dăm seama că este marfă suficientă și iată-ne lângă grămezile cu roșii. Sunt de toate mărimele și formele, mari și rotunde sau în formă de inimioară. Pentru a te convinge că sunt coapte în interior, câte una a fost sacrificată și a fost expusă la vedere. Arată bine toate, iar vânzătoare garantează că sunt dulci, deci bine coapte.

Ploile au scumpit prețul la roșii

Între toate calitățile, una singură nu bate cu ceea ce căutăm noi: roșiile sunt cam scumpe. Încercăm și alături și la încă o masă. Ba mergem chiar prin toată piața și găsim același preț: 4 lei pe kilogram. Nici o variație, nici în plus și nici în minus. Lângă ușa de la intrare dibuim o cutie mare, plină cu niște roșii care nu sunt nici foarte mari și nici bine coapte. Ne încercăm norocul, dar și aici același preț. ”Roșiile le cumpărăm de la Teasc, dar să știți că nu o să găsiți mai ieftine. Din cauza ploilor, ele nu au putut să se coacă”, ne spune o comerciantă care așteaptă încrezătoare clienți gata să cumpere și la prețul de 4 lei.

Coșul unui biet pensionar

Ieșim din hală și luăm la rând aprozarele din aceeași piață. Ca un făcut, oriunde ai intra, roșiile au același preț: 4 lei. Aici, spre deosebire de hală, oamenii se mai apropie și mai cumpără pentru că au posibilitatea să-și pună în punguță ce doresc. De curiozitate, am tras cu ochiul la puținii cumpărători, majoritatea pensionari care putea să facă piața la ora prânzului într-o zi din mijlocul săptămânii. Să fi luat vreo trei-patru roșii, nici un kilogram toate. Alături, câte doi-trei dovlecei printre puținii – alături de cartofi – care sunt cei mai ieftini: 1,5 lei pe kilogram.

În Craiovița Nouă, puțin mai ieftin

Există un mit al piețarilor care spun că una dintre cele mai bune piețe este cea din Craiovița Nouă. Nu ne gândim mult și plecăm într-acolo. Cine nu cunoaște această piață, va fi întâmpinat de o pală de căldură pe care nu ai decât s-o înghiți și să te consolezi cu ideea că alții – cum sunt bieții piețari – stau aici în fiecare zi. Noi suntem obișnuiți cu această piață și avem o singură problemă: roșiile. Trecem printre rânduri și ne uităm pe tarabe acolo unde zac grămezi mari de roșii. Ne sar în ochi niște tomate frumoase, dar și prețul. Cu litere de mână, stă scris pe un bilețel: 3,5 lei. Puțin mai ieftin. Așa o fi peste tot? Luăm la rând toate tarabele, facem și turul meselor de afară, și, da, este același preț!

În Piața Centrală, marfă multă și mai ieftină

Ultima încercare: Piața Centrală! Ochiul ne este acum format pe grămezile de roșii pe care le reperezi ici-colo, cam peste tot. Primul preț pe care îl citim este de 3,5 lei pe kilogram. Roșiile sunt mari și vânzătorul jură că sunt cele mai dulci. Nu-l contrazicem însă noi căutăm altceva, niște roșii mai ieftioare, adică mai potrivite ca preț pentru luna iulie. Piața este plină de tomate, deci avem de unde alege. Luăm și aici tarabele la rând și întrebăm, în treacăt, de unde provin. Majoritatea sunt de la Dăbuleni și Poiana Mare și prețurile mai coboară puțin. Dar nu mai jos de 3 lei pe kilogram. Comerciantul ia o roșie din grămadă și o întoarce pe toate fețele ca să vedem cât este de bună și de coaptă.

2,5 lei pe kilogramul de roșii … mici!

Curios este faptul că fiecare vânzător are, într-o cutie sub tarabă, și niște roșii pentru buzunarele mai modeste. Abia acestea se vând la prețul de 2,5 lei pe kilogram și afli că sunt bune „pentru o ciorbă”. „A, păi dacă vreți pentru salată luați din ăștia cu 3 lei. Ce mai sunt 5 bani, nu vedeți ce mari și frumoase sunt”. În cele din urmă, le cumperi la 3,5 lei pe kilogram pentru că și plasa se taxează. Ca să le scoți totuși la prețul lor, te orientezi la cele de categoria a II-a. Sunt, într-adevăr, prăpădite și puțin necoapte. Dar faci o mică economie cât să mai cumperi și kilogramul de castraveți cu leul pe care l-ai scos. Ceapa este 2,5 lei pe kilogram, iar ardeiul gras – 3 lei pe kilogram.

Vinetele, scumpe foc

Și cu asta, gata salata de roșii. Este mai complicat dacă ți-ai pus în gând să incluzi în meniu și o salată de vinete,  că tot este sezonul lor. Dar este cea mai proastă alegere pe care poți să o faci. În funcție de piețe, vinetele nu scad sub prețul de 5 lei pe kilogram. Ba chiar într-un loc, tot în piața Valea Roșie – care se dovedește a fi cea mai scumpă din oraș – am văzut și un preț de 5,5 lei pe kilogram. Cum vinetele sunt mari, bine crescute, este suficient să pui două pe cântar că ți-a și luat banii cât pentru un kilogram și mai bine. Tot la capitolul salate costisitoare, a intrat și salata verde pe care nu o prea mai găsești pe piață. Acolo unde este are și un preț pe măsură – 2,5 lei pe bucată.

Piersicile, la cel mai bun preț

Și, totuși, cu ce poți să pleci din piață în acestă perioadă fără să scoți prea mulți  bani din buzunar? Cei mai ieftini sunt cartofii. Albi și mari, curați de parcă ar fi fost spălați înainte, cam peste tot sunt cartofii de Mârșani. Îi găsești în Piața Centrală și îi cumperi la 1 leu pe kilogram. În Craiovița Nouă – 1,2 lei pe kilogram, iar în Valea Roșie – 1,5 lei pe kilogram. Tot ieftină este și varza. Câte 0,8 lei pe kilogram în Piața Centrală și  Craiovița Nouă și 1 leu pe kilogram în Valea Roșie. Fasolea verde oscilează și ea ca preț – 3,5 lei în primele piețe și 4 lei în Valea Roșie. Un preț bun au și piersicile – 3 lei pe kilogram.

1 COMENTARIU

  1. d-na LAIRA rominia a ales capitalismul primitiv in care nu functioneaza concurenta si ne place mercurialul ce se aplica inainte de 1989 pe cind za ce piete nefunctionale avem dupa 24 ani de asa zisa democratie [e tarabe facute din lazi de ambalaje da d-na ascchimbat orgnizarea pietelor intr-un srl care nu adat niciun rezultatbun [[vedeti ce tirg a facut ca eu care am 79 vaspun ca vechiul tirg unde este parcul puskin era mai bine facut si organizat stitidece? cei e conduc sunt incompetenti si cu asta basta

Comments are closed.