Ministrul Justiţiei amână propunerile pentru DNA după publicarea raportului de ţară, ca să nu tensioneze şi mai mult relaţia cu preşedintele

0
350
Titus Corlăţean

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, spune că va reflecta, zilele următoare, dacă va face propunerile de numiri în funcţii de conducere la DNA înainta raportului de ţară al Comisiei Europene, întrucât, în cazul unei reacţii negative la nivel prezidenţial, s-ar induce ideea unui nou conflict. Ministrul a confirmat, totodată, că au fost prelungite, prin delegare, pe un termen determinat, mandatele adjuncţilor şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), procurorii Laura Oprean şi Carmen Gâlcă. „Mandatele respective au expirat în mod obiectiv şi exista, teoretic, această posibilitate a prelungirii prin delegare a mandatelor pe un termen determinat. Ministrul Justiţiei, care nu a fost informat oficial, formal, în legătură cu trecerea la prelungirea delegaţiilor, deşi, dintr-un anumit punct de vedere, putea să fie predictibilă această chestiune, poate face şi mâine, şi peste o săptămână propuneri, poate să facă propuneri care, după dezbaterea şi avizul CSM, sunt supuse confirmării sau infirmării de către preşedinte, care poate adopta decizii în dublu sens”, a explicat Corlăţean.

Acesta a ţinut, însă, să sublinieze că dacă propunerea sa ar fi respinsă de preşedinte  „ar genera mai mult efecte nefavorabile şi ar putea avea influenţă asupra raportului din iulie. Mai mult decât atât, acel raport se leagă foarte mult de o decizie pe care România o aşteptă de mai bine de un an – aderarea la spaţiul Schengen”. Tocmai de aceea, a explicat Corlăţean, vrea să aştepte ca lucrurile pe scena politică internă să se mai calmeze puţin. „Dacă intrăm într-un blocaj politic suplimentar, dacă intrăm într-o contradicţie suplimentară, ţara va pierde. Acesta este motivul pentru care eu  (n.r. – sâmbătă, când au expirat mandatele celor doi adjuncţi ai DNA) nu am făcut încă aceste propuneri. Acesta este motivul pentru care aştept totuşi şi voi reflecta în zilele următoarea dacă voi face aceste propuneri înainte de raportul de ţară sau după. Eu, ca ministru al Justiţiei, sunt obligat să ţin cont de interesul societăţii româneşti, de interesul României, dar şi de interesul, în egală măsură, ca cei care vor conduce aceste instituţii importante – DNA, Parchetul General – să corespundă unor aşteptări uriaşe ale cetăţenilor legate de independenţă, integritate şi imparţialitate în ceea ce fac”, a spus ministrul.

Acesta a explicat că raportul pe justiţie va avea o influenţă decisivă asupra poziţiei unui stat membru în UE care a blocat până acum aderarea României la spaţiul Schengen. „Este o decizie la care s-a muncit şi muncim şi noi, noul Guvern, foarte mult. Asta este explicaţia pentru care contextul este extrem de complicat, extrem de delicat şi în care, ca ministru al Justiţiei, încerc să gestionez cu înţelepciune nişte interese superioare ale României şi în care încerc să evit să introducem justiţia în bătălia politică, chiar dacă alţii au interesul – şi o spun – au interesul să introducă justiţia în bătălia politică şi se întâmplă în clipa de faţă”, a mai spus Corlăţean.

În cursul zilei de sâmbătă, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a prelungit mandatele adjuncţilor şefului DNA – Carmen Gâlcă şi Laura Oprean – precum şi mandatul lui Doru Ţuluş, şeful Secţiei a II-a a DNA.